Főoldal » 2018 » November » 16 » 2018. 11. 16. FÜRDŐTÚRA A CSILLAGHEGYI ÁRPÁD FORRÁSFÜRDŐBE
8:47 PM
2018. 11. 16. FÜRDŐTÚRA A CSILLAGHEGYI ÁRPÁD FORRÁSFÜRDŐBE

Új fürdő nyitotta meg kapuit Budapesten. A hidegvizes Csillaghegyi strandfürdő új forrásvízzel feltöltött melegvizes fedett wellness medencékkel bővült. A fürdő a főváros északi részén Óbuda felett található, a Róka-hegy, Arany-hegy és Csillag-hegy háromszögében.

Pécsről a vonatpótlásos megoldással juthatunk el Kelenföldig, és ha szerencsénk, van „segélymozdonyt” sem kell igénybe vennünk, nem úgy, mint, a Szombathelyről Pécsre tartó vonat utasainak, akik vasárnap 17.09-kor indultak el és 9 óra alatt, másnap hétfőn éjjel, 2.18-kor érkeztek meg hullafáradtan Pécsre, miután két mozdony is kidőlt, és csak a harmadik tudta behúzni „sínbohócék” járgányát.

Na szóval, ha itt vagyunk Kelenföldön innen a 19-es villamossal kb. 40 perc alatt érhetünk el a végállomásra a Bécsi út, Vörösvári út megállóhoz. Innen az Óbudai rendelőintézet és Békésmegyer között közlekedő 160-as jelzésű autóbusszal utazhatunk 13 percet, melynek épp a fürdő épülete előtt megállója van. A 160-as nem jár túl sűrűn, de azért el lehet csípni. Délelőtt félóránként, délután 20 percenként közlekedik.

A fürdőt 1858-ban említi először Pest-Buda környékének földtani leírása. Egy tavacska elfolyó vize malmot hajtott, és a 22-25 fokos langyos forrásvízre egy falazott medence is épült. Már vasbeton medencékkel (úszó, strand, gyermek) Gerő Árpád hozta létre 1919-ben – az öt forrásból származó kissé kénes gyógyvízet felhasználva – a Csillaghegyi Árpád Fürdőt. Így a Római-fürdő után ez a főváros második legrégebbi strandja, ahol 1925-től az ország első hullámfürdője is működött.

A forrás vizét már az 1920-as években palackozták Csillaghegyi Ásványvíz néven, a széttárt karú nőalak emblémájával, aminek szobra az északi medence szélén látható. A strandon percenként 800 liter 22 fok hőmérsékletű, a Római fürdő forrásaihoz hasonló minőségű vizet termeltek ki.

A fürdővendégek számára 1937-ben már 1000 kabin és 2000 vetkőző szekrény állt rendelkezésre. A medencéket (a hajdani falazott medence helyén épült, északi „43 méteres”, a középen lévő hullámmedence és a déli nagy úszómedence) és a környező nagyméretű parkot, napozórészeket a hegyoldalban lépcsőzetesen helyezték el.


A fürdőt 1950-ben államosították és bővítették: 4,8 hektár területen új kabinokat és öltözőket létesítettek, a hegy felé további parkosítást végeztek. Ekkor a Fővárosi Fürdőigazgatósághoz csatolták. 1967-ben indult el, és 1971-re készült el egy sor fejlesztés, a felső napozó támfalaira kétszemélyes faházak épültek, és elkezdődött egy egész évben üzemeltethető motel építése. Az északi medencét 1972 óta sátortetővel tették téli használatra is alkalmassá.

1974-ben a legdélibb medencét megszüntették, helyén egy ásványvíz-palackozó telep létesült. A faházak még állnak, ám jól láthatóan már évek óta üresek. A gazdaságtalanság miatt a téli fürdőzés lehetősége is megszűnt az utóbbi években.
 

Sokakat rabul ejtett már a csillaghegyi strandfürdő nyugalma, klímája és szépsége: többen is állítják, hogy különleges ereje van ennek a helynek, nem csak megnyugtat, de energetizál is. Ennek ellenére éveken át attól kellett tartani, hogy bezárják, mivel veszteséges volt. Az új élményközpont modernizálásával, látványával, szolgáltatásaival méltán hívja fel magára a sportolni és pihenni vágyók figyelmét. Vagyis nem csupán megmenekült a fürdő, de Budapest turisztikai vonzereje is tovább bővült így.

Az építkezést egyébként régészeti feltáró munka előzte meg. Tavaly egyedülálló leletre bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum régészei ezen a területen. Az egyik római korból származó sírból többek közt egy bronz figurális díszekkel, istenalakokkal gazdagon díszített kocsi került elő.

A strand valamennyi vizét (a medencéket, mosdókat, zuhanyozókat) az a bővizű forrás táplálja, amelyet a régi írások és mondák szerint már a rómaiak idejében is ismertek, és vízvezetéken szállították a közeli Aquincum városába. Az Árpád, József és az Északi-kút elnevezésű forrás egyikének vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király) fürdőké, ezekkel közös vízmedencéből származik.

A víz összetétele: mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kovasavas kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz.

2017. januárban tették le az új fürdő alapkövét: hat szinten épült meg a fürdő, összesen hétezer négyzetméteren. Az új komplexum több különlegességet is tartogat. Tizenegy új medence készült, a már meglévő kinti három mellé. A cél, hogy új, színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a helyieket és a turistákat. Többek közt wellnessrészleggel, szaunavilággal, gyermekparadicsommal, uszoda-, illetve étteremszinttel. A szauna-világban helyet kapott az aroma-szauna, ördög-szauna, gőzkamra, nagyméretű panorámás finn szauna, hideg- és meleg vizes merülő medencével. A megújulás részeként napelem-rendszer, napkollektorok és hőszivattyú segíti a létesítményben a hatékonyabb energiafelhasználást. Az egyik medence vizének felfűtését napelemek biztosítják.

A beruházás összköltsége 3,5 milliárd forint volt, melynek zömét, 3,1-3,2 milliárd forintot Budapest finanszírozta, miközben az áramellátást biztosító napelemes rendszer működéséhez a kormányzat segítségével 300 millió forintnyi európai uniós támogatáshoz jutottak.

A fürdő egyik éke a Barcsay Jenő által készített mozaik, amelyet a régi újpesti fürdőből hoztak át. A fürdő vonzerejét növeli a két tagból álló, egész évben nyitva tartó csúszdapark is. Nyaranta hatszáznál is több ember fürödhet egyidejűleg majd a megújult strandon, amely napi szinten nagyjából 1500 látogatót lesz képes fogadni.


Óbudai temetőkápolna


Óbudai autóbuszgarázs - vannak még régi Ikarusok a magyar buszgyártás hőskorából, és munkanapokon még fut néhány belőlük Budapest utcáin, igaz már nem sok.


Pogány torony romjai. Akit érdekel, hogy ez miért áll itt, az kattintson a képre.


A Csillaghegyi strandfürdő 1930-ban


1935-ben


Teltház 1940-ben.


A két hete átadott új épület


A régi kinti medence jövő nyáron újra használható lesz.


Ennek a medencének a gépészete (vízbetörések) olyan hangosan zúg, hogy rendkívül zavaró a zárt térben. Ráadásul még munkások dolgoznak, mert az átadás után két héttel még nincs minden rendben, az egész fürdőcsarnokban, vésés, kalapálás.

Több volt a munkás, mint a vendég.


Sajnos a sófürdő még nem üzemel.


Még egy kicsit túl steril, nincs "belakva"


Egyenlőre még nincs tolongás


A medencékben a víz túl meleg. Mindegyik 36 fok feletti, de a legtöbb 38-tól megy 42-ig. Sokat egyikben sem lehet lenni.


Nekem a fürdő egyes részei sivár és egyhangú. A régi és kisebb fürdők nekem jobb hangulatot kölcsönöznek.


A téli szezonban egy szabadtéri medence működik a felső teraszon


Kilátás egyenlőre csak az épülő új házakra van

Megtekintések száma: 45 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Kétszer is elolvastam, sőt ellenőriztem a fürdő "paramétereit" - mert nem akartam hinni a szememnek. Budapesten belefulladhatnak a kedves fővárosiak a strandjaik vizébe - vidéken meg szégyen ami van....ill. ami nincs.....

Név *:
Email *:
Kód *: