Főoldal » 2018 » November » 24 » 2018. 11. 24. PAKSI TERMÉSZETJÁRÓK MÁRIAKÉMÉNDEN
8:18 PM
2018. 11. 24. PAKSI TERMÉSZETJÁRÓK MÁRIAKÉMÉNDEN

Szent András vagy őszutó, avagy az enyészet havának 24. napjára rendeltetett túra keretében, a paksi Demeter Természetjáró Egyesület tagjai 45 fővel a Baranyai-dombságba, Máriakéméndre látogattak. Először a búcsújáróhellyel, a Nagyboldogasszony kegytemplommal ismerkedtek meg, ahol elmondtam a falu és a kegyhely történetét. Körbesétáltunk a templom udvarában, majd a kiadványok megvásárlására nyílt lehetőség. A templom kapujában elbúcsúztunk egymástól, és ők folytatták útjukat a Török-vár felé.

Én gyorsan összepakoltam, bezártam a templom ajtaját, és kocsival bementem a faluba, megelőzve őket, és gyalogosan folytattam utamat a Török-vár felé. Itt már Jani báék előkészítettek mindent a szalonnasütéshez, leszedtük a leveleket az esőbeállóról, és leültünk az asztalhoz vártuk, hogy megérkezzenek a gyaloglók. Hamarosan jöttek is, és mire feltűntek az erdő útkanyarjában Jani bácsi már rá is zendített a gitárra. Nagyon megörültek, nekünk, különösen elcsodálkoztak, hogy én meg hogy kerülök ide, hisz háromnegyed órával ezelőtt még a kegytemplomnál voltam velük. Asztalhoz ültettük a csapatot, és megkínáltuk őket pálinkával, szalonnával, stifolderrel, májas hurkával, tepertővel, hagymával és kenyérrel. Aki akart, süthetett szalonnát, és ihatott a forralt borból is, amit Márti készített.

A csapat egy része felment a várba, a többiek lent maradtak, és olyan jó hangulat kerekedett, hogy még táncra is perdültek. Volt üveges tánc és tűzugrás is. Dél körül elbúcsúztak tőlünk a természetjárók, és folytatták útjukat a Vályús-forrás és Schleicher-kereszt érintésével a Nagy pincesorra, ahol Mester Feri bácsi már várta a csapatot. Jani bá itt is emelte gitárral a délután hangulatát. A túrázók végül a Szentkúti-kápolnafülke és Héhwald-kereszt útvonalon értek vissza Máriakéméndre.

BEG


Mézes puszedlival vártam a természetbarátokat


A Mester pincében

Megtekintések száma: 39 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: