Főoldal » 2018 » December » 4 » 2018. 12. 04. REJTÉLYES SÁRGA KÖVES ÚT VEZET A MECSEKBEN
10:16 PM
2018. 12. 04. REJTÉLYES SÁRGA KÖVES ÚT VEZET A MECSEKBEN

Már régóta szerettem volna felkeresni azt a titokzatos sárga köves utat a Mecsekben, amiről az elmúlt években többször is cikkeztek. Elmentem, és megtaláltam. Uránvárosból van a Keleti agglomeráció felé közvetlen járat is, így a 104-es busszal utaztam. Somogyból indultam, és a Szent György-hegyen át végül Ördög-ároknál kötöttem ki. Mecsekszabolcsot terveztem célpontnak, de az egykori "zártkertek" közötti dűlőutak kicsit másfelé vittek, de ez sem volt baj. Itt is van buszmegálló, 15-20 percenként innen is vissza lehet jutni a városba.

Nos, azt hiszem, annak van igaza, aki azt állítja, hogy ezek (lásd lejjebb a képeket) nem Zsolnay téglák. Ilyen sárga színű téglákat sok helyen készítettek, pl. több alföldi városban is. A másik, hogy a Zsolnay gyár útburkoló köveket soha nem is gyártott, azok amik erre hasonlítanak, sárga mázas csempék. Továbbá az út nem 50 éves, meg annál jóval régebbi, mint, ahogyan feltételezik. Megtaláltam a pontos "kőbe vésett" dátumát, miszerint elkészülte 1979 szeptember 18-a.

További téves megállapítás, hogy ez egy "semmibe vezető" út. Mindkét végén ma már nem használt betonút csatlakozik hozzá. Északi részén a betonút után aszfaltos út következik, majd kavicságyazat, aztán ismét régi aszfaltút maradványa, mely egy földútba torkollik. Az aszfaltos szakaszok ma már szinte teljesen eltűnőben vannak, csak nyomokban fedezhetők fel. Az sem igaz, hogy az útnak semmi értelme nem volt. Nyomvonala alapján egykor két bányászlakótelepet kötött össze.

De nem zárható ki az a feltételezés sem, miszerint a katonaság használta az utat gyakorlópályaként. Az út többféle minősége (földút, betonút, aszfaltút, kavicságyazat, sárga köves szakasz) hihetővé teszi ezt a nézetet. Emellett szól, hogy autós rámpák vannak az északi részénél. Igaz olyan méretűek, hogy arra nem személyautókkal hajthattak rá, hanem valószínű nagyméretű katonai járművekkel. Egy biztos, a sárga köves út és a hozzá megépített betontáblás út nem sokat volt használva, hiszen az 1990-es évek után megszűntek a közeli laktanyák, és egyéb katonai bázisok.

A korábbi cikk itt olvasható: SÁRGA ÚT

BEG


Még szedhető a csipkebogyó is.


A kék színű kökény most a legjobb, miután megcsípte a fagy.
Sajnos idén "törpikék" a szemek.


És íme a sárga út. Sajnos szeméttel teli.


Hová fejlődik az emberiség a 21. században?!


Már elkezdték felbontani. Én nem bánom. A város 4 év alatt - miután kiderült, hogy városi terület - sem szedte fel, és használta fel értékesebb helyeken. Akkor bárki magán udvarán is jobb helye lenne, mint itt a szemétdomb közepén. De nem akarok én buzdítani senkit, semmire.


Micsoda szélesség volt egykor!


Ahogy véget ér a beton, aszfaltos-kavicsos szakasz jön.


A megfejtés: 1979. 09. 18.


Ilyen szakasza is van.


Autós felhajtó rámpa benőve.


Kb. 15 m hosszú.


Itt már csak alig van nyoma az útnak, de erre is vezetett.


Sündisznó tanösvény jelzése


Lejtő dűlő: akik itt laknak, sajnos valóban megindultak a lejtőn.
Lásd a következő képeket.


Szinte az egész szőlőhegyet lakják. A szegények itt találtak menedéket.


Vajon mitől természetvédelmi terület ez?


Murci dőlő: ha itt megisszák a murcit, bevágják a "durcit"...


Amott szemben a ködfátyolba burkolózó Tenkes.


Mivel megy a Trab Tóni? Hát "trabantal".


Magyarország jobban teljesít!


Jaj! Melyik században is vagyunk?


Valósággal az állatokéhoz hasonló ólakban (disznóólakban) laknak itt emberek...


Hát ez is Pécs...

Megtekintések száma: 37 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Végre egy normális, érthető leírás a "titokzatos" sárga-köves útról.De amit a közelében láttál, hát az szívszorító. Nem mintha nem tudtam volna róla...De a képek mégis csak képek, "közelebb" visznek mindenhez. Legyen az sárga-köves út, vagy nyomortanya Európa kulturális fővárosának peremén.

Név *:
Email *:
Kód *: