Főoldal » 2018 » December » 13 » 2018. 12. 13. A NAGYHARSÁNYI TÚRA KÉPES BESZÁMOLÓJA
10:08 PM
2018. 12. 13. A NAGYHARSÁNYI TÚRA KÉPES BESZÁMOLÓJA

A fotóra kattintva láthatók a túravezető képei.

A december 9-ei Nagyharsányból induló túránkra, 25 fő jött el. Első programunk a református templom előtt álló emlékszobor, majd a templom és a közelben lévő helytörténeti kiállítás megtekintése volt. Mire odaértünk, már várt bennünket Kanász Imre, a helytörténeti gyűjtemény vezetője, aki mesélt nekünk a település és a templom történetéről. Ezt követően, megnéztük a helytörténeti gyűjteményt is, melynek nagy részét szintén Ő gyűjtötte össze és lelkesedéssel mesélt volna el minden apró részletet, de mi a megbeszéltek szerint programunkból csak 45 percet tudtunk erre szánni. Ezúton is köszönet érte.

Nagyharsány a központja a 12 éve minden év augusztus elején megrendezésre kerülő Ördögkatlan fesztiválnak, melynek a gyűjtemény bemutatása és annak udvarán lévő alkotások is részei. Ezek megtekintése után elköszöntünk, majd a pincesoron végigsétálva, megnéztük a kőbánya bejárata előtti kő kompozíciót, melyről többeknek a Stonehenge jutott eszébe. A kőbánya zárva van, nem látogatható, így visszatértünk a kőbányát elkerülő betonos, murvás útra, melyen szőlőtáblák között haladva értük el a Villányi-hegységen hosszában átvezető kék sáv-jelzést. Útközben kicsit csipegettünk az útszéleken ottfelejtett, már kissé túlérett, de ehető és édes szőlőszemekből.

Az időjárás az évszakhoz képest remek volt. A Nap is sütött, csak néha tűnt el a felhők mögött, feltehetően velünk ellentétben, nem olvasta az időkép előjelzését, miszerint borongós szeles időnek kellene ma lenni. Így többen is kicsit túlöltözve, hol le, hol felvettük kabátunkat. A kék sávon balra a Dobogó szőlő ültetvényei, jobbról a Fekete-hegy erdős része mentén értük el a Vylyan pincészetet. A gyepteraszon elhelyezett asztaloknál megpihentünk és elfogyasztottuk az ebédünket. A pincészet főleg minőségi borokat készít, de mivel fontos számukra a hagyományteremtés és megőrzés, kínálatukból több bort a szársomlyói legenda alakjairól neveztek el, mint Ördög, Macska, Kakas, Boszorkány. Minden évben helyet ad az Örögkatlan fesztiválnak, főleg szabadtéri koncertek, kiállítások megrendezésében. Akkor látható a 34 db-ból álló művészi hordókiállítás is, melyből mi csak kettőt láthattunk, a többit feltehetően a télre betárolták.

Már 13 óra elmúlt, mikor tovább indultunk, egy szurdokvölgyön leereszkedve a Siklósi-völgybe. Itt a hegyekkel övezett füves réten haladtunk a jobbra leágazó kék kereszt jelzésig. Innen utunk megint felfelé vezetett, de hamarosan elhagyva a hegygerincet újra szőlők között, már az északi oldalon lefelé haladtunk Palkonya felé. Útközben szép kilátás nyílott a Mecsekre és a Baranyai-dombság nyugati részére, majd a szőlősorok között, felülről voltlátható a palkonyai körtemplom. Hamarosan megérkeztünk a szőlőültetvények között kialakított kis pihenő mellett a 2006-2007-ben épült Szent Bertalan-kápolnához. A kápolna Somogyi Tibor szőlőbirtokán fekszik, gondos előkészületek után Ő is építtette, a környéken fellelhető természetes anyagok felhasználásával. Felszentelve Szt. Bertalan apostol tiszteletére, 2007. augusztus 24-én lett. A tájolásnak köszönhetően Bertalan napján a felkelő Nap sugarai világítják meg a szentélyben levő képet. Kanász Imre aug. 24-ei felvétele látható alább.

A kápolnát elhagyva 20 perc alatt le is értünk a palkonyai vasútállomásra. Megnéztük a vasúti megállót, mely most kicsit újragondolva érdekes látvány. A vasútállomás falán lévő palkonyai mottót betartva „Lassulj be, ez itt Palkonya”. A szépen felújított, túlnyomórészt védetté nyilvánított házak között elsétáltunk a templomig, mely már nyitva volt, várt bennünket Mayerné Erzsike, aki örömmel mesélt nekünk Palkonya múltjáról, jelenéről és a templom történetéről. Ezúton is köszönjük. Miután elbúcsúztunk, Palkonya egyetlen utcáján visszasétáltunk az 53 pincéből álló, védett pincesorra. Itt a pincék között még jártunk néhány kört. Sajnos pince nem volt nyitva, a pincelátogatás nem volt megszervezve, pedig belefért volna az időnkbe, mert pont 30 percünk maradt a vonat érkezéséig. Aki teheti, jöjjön vissza a 2019. Pünkösdjén megrendezendő palkonyai nyitott pincék rendezvényre.

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a túrán, és azoknak is, akik a beszámolót olvasva talán kedvet kaptak ahhoz, hogy ellátogassanak ebbe a térségbe.

Treitz Károly önkéntes túravezető

Megtekintések száma: 233 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szép ez a vidék, a nagyharsányi templomban még nem, de a palkonyaiban már én is jártam. Gondozott, rendezett települések, talán az idegenforgalom, a rendezvények is segítik őket ebben.A pincesor szüret-idején élmény igazán !

Név *:
Email *:
Kód *: