Főoldal » 2018 » December » 26 » 2018. 12. 25. A MOHÁCSI VÁROSNÉZÉS KÉPEI
0:32 AM
2018. 12. 25. A MOHÁCSI VÁROSNÉZÉS KÉPEI


Mohács, Kresz-park

A napokban Mohácson jártam és a város értékeit örökítettem meg, a kis külvárosi utcáktól egészen a belvárosig, ahol sok szép műemlék vagy éppen modern épület található. Ezekből adnék közre egy csokorral.


Kiváló gyakorlópálya ez a kisebb gyerekeknek


Szobor és padok a Liszt Ferenc és Gyümölcs utcák kereszteződésénél


A Gyümölcs utcai helyijáratos buszforduló


Új képoszlopot találtam. Vagyis tudtam én erről, csak sosem jutottam el idáig.
Ez a Szent Flórián képoszlop nem egy régi alkotás. 2005-ben Bugarszki Norbert kezdeményezésére emelték régi szép téglákból, emléket állítva az utca névadójáról Szent Flóriánról.


Szent István király templom, (egykori ferences zárdatemplom
és a hozzá tartozó kolostor)


Éppen mise volt benne


A Szepesy Ignác tér, mely a hajdani pécsi püspökről lett elnevezve,
éppen felújítás alatt áll


Kisfaludy Károly Gimnázium (egykori püspöki barokk kastély, mely 1743-ban épült).

A volt püspöki rezidencia épülettömbje a 18. századi magyarországi barokk építészet jól ismert hagyományait követi. Az egyemeletes kastély nyugati főhomlokzata szélesen, 84 méteren terül el a Szepessy park peremén.

Középrizalitja nem emelkedik ki a homlokzat síkjából, de az ott található, a klasszicizmus korai hatását érzékeltető visszafogott díszítőelemek, a vakolatból kiemelt pilaszterek, a volutaszalag, a Berényi-címer és a két, íves bejárati ajtótól közrefogott, impozáns főkapu hangsúlyossá teszik. A kastély épületét nyeregtető koronázza.

A fa főkapun át jutunk a keresztboltozatos, vaskos oszlopokkal tagolt, az udvar felé nyitott aulába. Innen indulnak két irányban a szintén keresztboltozatos földszinti folyosók, illetve az emeletre vezető lépcsőház. Az osztálytermek, illetve a földszinti folyosó északi részén helyet kapó hivatali helyiségek, tanári szobák tengelyre fűzve sorakoznak egymás után, a földszinti osztálytermek némelyikében fiókos dongaboltozatot figyelhetünk meg. Bár a földszinti folyosók az 1934-es Visy-féle tervek szerint árkádosak lettek volna, végül barokkos hangulatú kosáríves ablakokkal zárták le.

Az udvar mai képe nagyrészt az 1983–1984-es tereprendezésnek köszönhető, ekkor alakították ki déli végén a színpadot, északi részében az ösvényekkel tagolt gyepet, amelynek közepén 1985. szeptember 21-én Gábor Éva Mária alkotása, Kisfaludy Károly mellszobra kapott helyet. 2005-ben a Szepessy parkból a gimnázium udvarába helyezték át ifjabb Fekete Géza Leányka könyvvel című szobrát, 2007 májusában pedig Balázs Balázs Nővirág című kompozíciója kapott itt helyet. Iskolaszünet lévén bemenni nem tudtam, de amúgy is felújítás alatt áll az épület.


Szent Kereszt felmagasztalása, vagy, ahogy a Mohácsiak
jobban ismerik, a Püspöktemplom


A kisebbik Szentháromság szobor (van egy nagyobb a sétálóutcában)


Szent Flórián szobor is van Mohácson


Kóló téri busó szobor


Az utóbbi időben sok új modern társasház épült


Szentháromság szerb ortodox templom


A szerb templom a ma már használaton kívüli plébániával. Mivel a szerb közösség száma nagyon lecsökkent, nincs Mohácson papjuk, az Alföldről Hercegszántóról jár át, tudomásom szerint havonta egyszer tartanak misét, és évente egy búcsút.
(A mohácsi sokácok katolikusok, ők oda járnak.)


Annak ellenére, hogy Mohács sík területen fekszik, egyes részei nem alföldi városra hasonlítanak, hanem éppen ellenkezőleg: szűk kis utcácskákból állnak, és sok helyen a házak hátulja van az utcafront felé. Furcsa egy építkezés, mintha az itt élők el akartak volna rejtőzni a falak mögött a külvilágtól.


Szent Mihály főangyal (belvárosi) templom


Nepomuki szent János szobra 1743-ból a Halászcsárda előtt. 1945-ben helyezték ide, addig a Duna-parton állt, bár a Dunától most sincs messze, csupán egy épület választja el.


Duna


Bár a hidat sok évtizede minden kormány megígérte, úgy tűnik,
még sokáig a komp lesz az összeköttetés Mohács és az Alföld között.


A vízi-rendészet irodaépülete


Duna irodaház


Szederkényi kerámiatermékek


Az előző képen látható épület tetején ül ő.


Városháza


A három leány szobra


A járási hivatal épülete


II. Lajos szobra a Fogadalmi Nagyboldogasszony templom mellett


Széchenyi István Általános Iskola


Betlehem


Ezt a keresztet a felirat szerint egy 82 éves bácsi állította hálából azért, hogy megszabadult az orosz frontról és a 4 éves hadifogságból.


A török kávézó épülete


Sárkics György szülőháza


A kórház épülete

Megtekintések száma: 44 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Valóban szép város Mohács. A főtéren (Széchenyi tér) álló Fogadalmi Nagyboldogasszony templomot kihagytam, mert zárva volt, nem lehetett bejutni az épületbe.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Mohács kellemes hely, sok látnivalóval, s ha épp nincs árvíz, akkor a Duna csak pluszt ad ehhez a képhez.Sétálóutcáján érdemes végigmenni, nyáron a híres Szekeres cukiban megkóstolni a fagylaltot.Autóval arra járva, a mohácsi csata emlékhelyét is fel lehet keresni.
Sajnálatos, hogy mostanában másról is elhíresült:
https://mohacsiak.blog.hu/2018/06/30/szinesuveg_nelkul_maradhat_a_fogadalmi_temlom

Név *:
Email *:
Kód *: