Főoldal » 2018 » December » 28 » 2018. 12. 28. MEGÚJULT GERESDLAKON EGY KŐKERESZT, DE...
0:56 AM
2018. 12. 28. MEGÚJULT GERESDLAKON EGY KŐKERESZT, DE...

Geresdlak főutcáján az 1910-es években (talán 1912-ben, az évszám utolsó számjegye nehezen volt olvasható) az egyik sváb család a főutcán is állított egy kőkeresztet. Ma itt halad el a zöld sáv jelzésű turistaút. A feszület már régóta rossz állapotban volt, és most került sor a felújítására, de... Ez megint egy kissé furcsa történet. A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya egy másik Geresdlak közelében álló kereszt felújítását szorgalmazta, mely a falutól délre a Maráza felé vezető eperfás úton kovácsoltvas kerítéssel védve dacol az idővel, szintén a zöld sáv jelzésen. Mi arra a keresztre 30.000 Ft-ot meg is ígértünk a geresdlaki önkormányzatnak, ők örömmel vették tudomásul, hogy ezt kiegészítve megindulhat a felújítása. Még a nyár folyamán arról tájékoztattak, hogy a további anyagi feltétel részükről biztosítva van.

Közben "igazmondó faluvezetőnél" sok minden történt, vagy inkább nem történt... A vége az lett, hogy nem a mi általunk választott keresztet újíttatták fel, és így természetesen az előre megbeszélt anyagi támogatást sem adtuk át, igaz nem is kérték, sőt, azt is elfelejtették, hogy létezünk... A felújítás több hónap alatt készült csak el, szintén az önkormányzat "jóvoltából", mert a mesterrel még egy rendes szerződést sem akartak kötni... Végül elkészült a munka, de közben tudtam meg, a polgármester a keresztet állíttató családhoz fordult anyagiak reményében, azután, miután világossá tették, hogy az anyagi fedezet megvan rá. Hogy ezért, vagy mert már jól ismerik őt, a család nem kívánt hozzájárulni a felújítás költségeihez. Büntetésből a polgármester megbízta a mestert, hogy úgy újítsa fel a keresztet, hogy az eredeti állíttató nevét tüntesse el a keresztről, amiért nem adtak pénzt.

Azt hiszem ezek után ne várjanak tőlünk közös segítséget, egyébként is roppant sértő és tiszteletlen magatartás volt levetetni a feliratot, még akkor is, ha a család nem járult hozzá a költségekhez. Valamikor ők állították, és a kereszt névadóját nem illik megváltoztatni. Bár kis hazánkban, vagy éppen Geresdlakon erre is van példa. Az elmúlt években a faluban felújított keresztek, szobrok egyenfeliratot kaptak, mégpedig, hogy felújította a polgármester. (Tudomásom szerint személyesen nem ő, hanem az önkormányzat finanszírozta azokat is.) Nem lennék meglepve, ha hamarosan erre a keresztre is kerülne valami hasonló felirat a régi helyett. A feszületet egyébként Petrovics Ottó újította fel, igencsak kitartó munkával. Remélhetjük, hogy ki is fizették a megrendelt munkát, mert ilyenfajta gondok is elő szoktak fordulni...


Ez a felirat többé nem látható.


Megújult és új fejet készített alkotója a szobornak.


A kereszt szinte ikertestvére apró különbségekkel
a máriakéméndi Héhwald-keresztnek.

Fotó: Petrovics Ottó

Megtekintések száma: 56 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 6
0
6 Endi  
Ahogy lehetőségeink engedik a jövőben is megpróbálunk minél több természetjáró és vallási emléket felújítani, hiszen, ha ezek eltűnnek, már senki sem fogja többé rendbehozni őket, mivel a ma élők, már nem is tudnak rólak, de ami a nagyobb baj, az emberek 99%-át nem túlzottan érdeklik, hiszen nincs hitük, tenni akarásuk, közösségi erejük. Örülök, hogy még vagyunk egy kevesen, akik így gondolkodnak. Jó lenne a fiatalok agyába is átültetni a jóravaló cselekedeteket.

0 Spam
5 judit  
Mivel senkit nem érdekelnek rajtunk kívül a keresztény emlékek, nekünk kell ezeket megoldani, megszervezni, felújítani.
Szép feladat, ne mástól várjuk a megoldást, fogjunk össze és közösen sikerülni fog.

0 Spam
4 aranyosfodorka  
Na végre, hogy valaki rajtam kívül is hallatja hangját. Nem hiszem, hogy csak ketten vagyunk, akinek nem tetszik ez a geresdlaki stílus.

0 Spam
3 T.E  
Elborzadva olvasom ennek a szerencsétlen sorsú kőkeresztnek leírt kálváriáját.
Egyáltalán egy fránya polgármesternek van -e joga egy - ő már sehol sem fog létezni, mikor még áll a kereszt- hogy durván beleszóljon oly történésbe, hogy megváltoztatja az eredetiséget. Gondolom még a ma élőknek sincs joga. Az a kereszt 1914-ben készült és mindent meg kell őrizni ahogy volt. Internacionálé: "A múltat végképp eltörölni..."
Ha nincs pénz úgy marad még, várni, majd csak lesz. Az erdőgazdaságok pl. a Mecsek. száz milliós bevételek, sok százezres fizetések, és erre nem telik? Az ősi ivadékok, a szobor készítőjének, gondos munkájának gyalázása ez az utólagos kép. A szobrok, díszítések, felirat németül a kerettel stb.
Hát kérjetek pénzt a németországi őshazától, a kinn élők segíthetnek, a pécsi német közösségtől.
A horvátoknak százmilliós nagyságrendben színházat építettek Pécsett: Anna utca, szent Mór utca sarok.
Ne hagyad magad! Jogilag, hogy áll a felújítás, az eredetitől mélyen eltérés; (mit mondana a jog, az ügyvéd, az Egyház, bár lehet, hogy ezt a mai kor-kór nem érdekli) szóval gusztustalan ez a kis stílű huza-vona a kereszt körül, bár dicséretes, hogy helyrehozták
A szobrot védeni kéne egy vasráccsal, nehogy eltűnjön. Sajna nem az eredeti másolata, stb. és két szobor látható az eredeti képen, vajon hová lett a felső, a Mária szobor? Az biztos, hogy én nem engedném a hamisítást.

0
2 Endi  
Sajnos a keresztek nem műemlékek, így nem tartoznak a műemlékvédelmi hatóság jogkörébe. És tényleg következmények nélkül bárki bármit csinálhat.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Bravo ! Magyarország, s ezen belül Geresdlak is jobban teljesít. Csakhogy kérdem, kik választották meg ezt a polgármestert ??? Nem a geresdlakiak ? vagy oda is mehetek szavazni erdélyi testvéreink ?
Egyébként érdekelne a témában a műemléki felügyelőség véleménye.....

Név *:
Email *:
Kód *: