Főoldal » 2019 » Január » 1 » 2019. 01. 01. ÚJÉVI JÓ HÍR: MEGÚJUL A ZENGŐI TORONY, MELYET IGAZI KILÁTÓVÁ ALAKÍTANAK
8:26 PM
2019. 01. 01. ÚJÉVI JÓ HÍR: MEGÚJUL A ZENGŐI TORONY, MELYET IGAZI KILÁTÓVÁ ALAKÍTANAK

A Zengő a Mecsek legmagasabb hegye, melynek csúcsán egy förmedvényes beton mérőtorony található. 1984-ben az Állami Földmérési Hivatal építtette mérőtoronynak, a következő évben azonban a turisták előtt is megnyitották. A torony tetejéről ritka szép panoráma nyílik a Dunántúl déli részére. A hosszú évek óta rossz állapotban lévő kilátó használatát felfestéssel, lezárással többször is megtiltották, de a feliratok, lehegesztések hamar eltűntek. Az elkorrodált vaslétra fokait többször is civilek meghegesztették, hogy biztonságossá tegyék a feljutást.

Pécsvárad önkormányzata a Baranya Megyei Önkormányzattal közösen nyert pályázati forrásából 2019-ben megújul a leromlott állagú, és látványban sem igazán tájba illő kilátó. A beton hengerre kívülről felszerelt fémszerkezetű emelvény 26 méter magas lesz, és a meglévő tornyot veszi majd körbe, így megmarad a geodéziai pont is. Várhatóan tavasszal el is kezdődhetnek a munkálatok, és a tervek szerint egy évben belül látogatható lesz.

Megtekintések száma: 54 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi  
A tilalom ellenére a kirándulók, mind a mai napig felmentek a toronyba. Hosszú évek óta nagyon vártuk már, hogy végre történjen valami a kilátóval. Sokszor fel is reppent a hír, hogy megújul, de eddig nem lett belőle semmi.

0 Spam
2 aranyosfodorka  
Tényleg jó hír - már egészen meglepődik az ember, ha ilyesfélét hall...Én rettentő rég jártam ott, de akkor se lehetett felmenni.

0 Spam
1 B.M.  
Na végre!

Név *:
Email *:
Kód *: