Főoldal » 2019 » Január » 6 » 2019. 01. 06. KOMLÓRA VEZETETT A MECSEK EGYESÜLET ÉVNYITÓ TÚRÁJA
6:23 PM
2019. 01. 06. KOMLÓRA VEZETETT A MECSEK EGYESÜLET ÉVNYITÓ TÚRÁJA

A 2019-es év első túráját január 6-án vezette a Mecsek Egyesület. Nemcsak a tagok és az ismert túratársak, hanem újak is jöttek. A túrán Biki Endre Gábor a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Röviden elhangzottak az előző éves munkáink, eredményeink, majd a programfüzetek kiosztása következett. Egy kis meglepetéssel is készültünk, mégpedig mandarinnal kínáltuk meg a jelenlévőket. Ezután Becze Laci, a túravezető köszöntése és útvonal ismertetője következett. Ahogy, azt sokan kívánhatták, szép havas tájon jártuk be a Komló környéki erdőket Zobákpuszta - Mézes-tető - Pintó-tető - Szöge-hegy - Jánosipuszta - Gadányi-tó - Komló, Szilvás - Komlói arborétum - Komló, autóbusz állomás útvonalon. A túrán kereken 50 fő vett részt. Utunk során Szöge-hegyet is érintettük, ennek érdekes legendája van. Leírom, mert kevesen ismerik.

Komlón, ott ahol egy kimagasló hegy büszkélkedik a völgyek felett, ott ahol a felkelő nap először sugározza be a fákat, bokrokat, virágokat, élt egyszer réges-régen egy Szöge nevű várúr, aki nagyon gazdag volt. A vár belső fala kőből épült, aminek szegletében állt a lakótorony. A várat kívül földsánc védte, hegyes cölöpökkel magasítva a rablók és az ellenség ellen. A várhegy északnyugati oldalán, az erdő alatti völgyben feküdt Gadány, ahol a réteken szarvasmarhák legeltek, a dombokon meg juhnyáj volt. Ez a sok állat is mind Szögi úré volt. A völgy felett büszkélkedő hegyet pedig egykori uráról Szöge-hegynek nevezték el. Szöge úr vára azóta nyomtalanul eltűnt.

A Komlóhoz tartozó Jánosipusztán 1900-ban épült vadászkastély, cselédlakásokkal, gazdasági épületekkel. Jánosi Engel Adolf (1820-1903) nevéhez fűződik a komlói szénbányászat elindulása, a vasútvonal megépítése, valamint elemi iskola működtetése. Rendkívül sokat tett Komló és Pécs fejlődéséért. A kastély sokáig csecsemőotthon volt, jelenleg kihasználatlan és rossz állapotban van, felújításra vár. Kívülről, még nem is annyira szembetűnő, de belül borzalmasan rossz állapotban van, a mennyezetek több helyen leszakadtak, az épület életveszélyes. Szinte mindent elvittek belőle, és amit nem tudtak, az össze van törve. A tető beázik, padláson rókák járnak, a valamikori park egy elhanyagolt dzsungel. Az emeleti szobák padlóján a beázás miatt vastag mohaszőnyeg alakult ki. A betört ablakokon keresztül beköltöztek a fecskék. Az ajtókról még az utolsó zárat, kilincset is leszerelték, ellopták.

Hát egy dicső korszak véget ért Komlón is. De természet örök, és az marad. Mi most ezt jöttünk megcsodálni, és, hogy mozogjunk, kint legyünk a jó levegőn. Köszönjük Lacának a túravezetést, a többieknek, pedig, hogy eljöttek.

Biki Endre Gábor


Komló, Szilvás látképe


Jánosipuszta romosodó kastélya utoljára csecsemőotthonként működött


Gadányi-tó (most befagyva)


Szilvás


Hétvégi házak Komlón


Ez a komlói panel, akár csak a svábok véméndi "vájdlingkék" színe...


A komlói arborétumban


Vidám hócsata :)


Visszavágó!

Megtekintések száma: 255 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi  
A következő túra időpontja és helyszíne az alábbi:

Túra a Darázscsípte katona emlékművéhez

2019. január 12. szombat

Útvonal: Pécs, Szentkút, felső – Szent-kút, harangláb – Szentkúti-völgy – Kancsal-forrás – Szentkúti-vendégház – Kerékprárút – Darázscsípte katona emlékműve – Teca Mama vendéglő – Éger-völgy

Túra fajtája: könnyű túra kezdőknek, alacsony szintemelkedéssel. Táv: 4 km. Szintemelkedés: 40 m.

Találkozás: Pécs, Szentkút, felső buszmegállóban 9.55-kor. Pécsről a Táv. Aut. Áll. 23-as kocsiállásáról 9.30 órakor indul a busz. Hazatérés: Égervölgyből várhatóan a 12.15-kor induló busszal, de minden óra 15-kor indul.

Túravezető: Keresztes Zsuzsanna

0
2 Endi  
Gyertek máskor is, mindegyik túra kicsit más jellegű, és másfelé vezet. Következő szombaton egy rövid 4 km-es túra lesz.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Micsoda szerencsétek volt az idővel ! Ma igazán szép napsütés volt és a havas táj is gyönyörű. A kastéllyal kapcsolatos véleményemről nem írok - már torkig vagyok azzal a mocsokkal, ami itt helyenként van - és azokkal, akiknek ez bűnéül róható fel.

Név *:
Email *:
Kód *: