Főoldal » 2019 » Január » 11 » 2019. 01. 11. FALUJÁRÓ TÚRA A SÁRKÖZBE
9:00 PM
2019. 01. 11. FALUJÁRÓ TÚRA A SÁRKÖZBE

Két településre látogattam el, Őcsénybe, és Decsre. Pécsről Szekszárdig autóbusszal utaztam, majd Szekszárdról vonattal mindössze 4 percet, azaz egy megállót Őcsényig. Kedvezményt is igénybe vettem, így a 250 Ft-os menetjegy „csak” 200 Ft-ba került, a három menetjegy 750 helyett csak 600 Ft-volt, tehát összesen 150 Ft. veszteséget okoztam az államnak, ígérem, február 1-jétől nem fogok ilyet tenni…

Őcsényben két órát töltöttem, de legszívesebben az első fél óra után visszafordultam volna. Az a mérhetetlen lepusztultság, ami ott fogadott, arra nem számítottam. Szekszárdtól 4 km-re lévő 2200 lakosú elég nagy település, de ami itt van… Kb. 50 ember jött velem szembe két óra alatt, de jó, ha három fogadta el a köszönésem. Egyébként is valamennyi rokkant, értelmi vagy testi sérült, rokkantnyugdíjas, és minden férfit Pistának lehet hívni. Csak úgy dülöngélnek ki a részegségtől a kocsmaajtón már kora reggel az Alkohol(P)isták. Sajnos igencsak leépült az egykori református magyarok települése az ezredfordulóra.

Viszont repülőtér működik, mely közvetlenül a falu keleti felén van. Az Őcsényi Repülőklub Sportegyesület működteti, és faházas szálláshelyek is üzemelnek itt. Leginkább kisrepülők modellező gépek gyakorlópályája. Egy szörnyű tragédia fűződik hozzá. 2006-ban egy 20 kg-os modellgép a repülőnapon a nézők közé zuhant, két személy azonnal szörnyethalt.

Egy-két viszonylag szép házat találtam csak fotózásra, majd egy értelmesebbnek tűnő nyugdíjas hölgyet szólítottam meg. Ahogy mások, ő is rendkívül zárkózott volt, annyit azonban kihúztam belőle, hogy elmondása szerint a patakparton lévő medencét egykor artézi vízzel töltötték fel, mely egy melegvizű mélyfúrású kútból jött. A kút ma is látható a katolikus templom mellett, de nem üzemel. Nagyon szerették a gyerekek, de a kút karbantartás hiánya miatt megszűnt üzemelni, ezután hidegvízzel töltötték fel a strand medencéjét, de az nem igazán tetszett az itt élőknek, így már sok-sok éve, hogy nem üzemel. A melegvizet lehűtve régen fogyasztották.

A hideg szeles időben igyekeztem vissza a vasúti megállóba, ahol ismét vonatra pattantam és szintén 4 perc utazással már a Sárköz fővárosában, Decsen voltam.

Decs egy 3800 lakosú nagyközség, de pár évtizede még 5500 lakója is volt. Itt is nagyon sok a szerencsétlen sorsú, és van elég sok rossz állagú épület, de azért a falu jó része látványos, az intézmények, közterek rendezettek. Láttam annak a borzalmas tűzesetnek is a maradványait, ami elpusztította néhány hónapja a COOP boltjukat. Decs a népi hagyományairól, iparművészetéről, kerámiáiról, ruhaviseletéről híres. Az egykor gazdag református magyarok lakta településen régen nem volt olyan lány, aki ne tudott volna szőni. Előbb tanultak meg itt szőni, mint főzni. Ma szép tájházakban és magánlakások kiállításain tekinthetjük meg az elmúlt századok alatt kifejlődött sok szép régi kincset, mely hazánkban teljesen egyedülálló.

Én semmit sem szerveztem le előre, mégis nagy szerencsém volt. Bár régebben állandó nyitva-tartással működtek a bemutatóhelyek, ma már télen nincsenek nyitva, mert nemigen jön látogató, csak előzetes bejelentkezésre nyitják ki. A Sárközi tájházhoz odaérve megláttam, mintha nyitva lenne a kapu. Bementem az udvarra, és egy kedves hölgy jött ki éppen. Elmondta csak egy héten egyszer jön megnézni, minden rendben van-e, épp egy 10 percre jött ki. Már éppen menni akart, de nagy örömmel és készséggel mutatta meg nekem a múzeumot és azt a csodaszép makettet, amit egy pályázatból készíttetett az önkormányzat (sokmillióért). Szép a kerámia kiállítás is, illik a 19. századi épület stílusához.

Még elmondta, hogy van egy fafaragó a közelben, menjek be ahhoz is. Hát bementem. Szépek a faragványok, pl. a települések címerei, de ami abban a házban és udvarban van… alig vártam, hogy kijöhessek innen. Nem tehetek róla, de nem bírom elviselni az igénytelenséget. Viszont ez a fafaragó „úr” ajánlotta, hogy menjek be a szemközti Gyöngy műhelybe, ha otthon vannak a háziak, szívesen megmutatják. Egy idős néni jött ajtót nyitni. Sajnos süketsége folytán egyáltalán nem hallotta, amit mondtam, de azért beengedett. Egyszer csak elment, hogy megkeresse a hallókészülékét, addig vártam. Miután meglett, már jobban tudtunk kommunikálni. Elmondta a szép gyöngyöket a lánya fűzi, de mivel rokkantnyugdíjas nehezen élnek ez csak egy kis kereset kiegészítés. Elpanaszolta, hogy legutóbb egy egész napos rendezvény volt itt Decsen, de szinte semmit sem tudtak eladni. Mondta, hogy keresnek olyan helyeket, ahol kevés helypénzért kitelepülhetnének és árulhatnának, de az is gondjuk hogy a családban senki sem tud autót vezetni, és mivel nincs járművük, valakit fogadni kell, hozza-vigye őket a batyujukkal, sőt, szánja rájuk az egész napot. Ez nem egyszerű és nem olcsó. Eszembe jutott a kéméndi búcsú, hogy talán segíthetnék, de végül nem mondtam. Szegények, ha nagy nehezen megoldanák, hogy oda jussanak, lehet, hogy semmit sem tudnának eladni, így volt a fazekas is. Kaja-pia mindenkinek kell, de bármennyire is olcsók (500 Ft-tól mennek 8000 Ft-ig a gyöngysorok) és szemet gyönyörködtetők, ezt már kétszer is meggondolják.

Miután mindent megnéztem, elköszöntem, de egy kisebb probléma támadt. A néni elfelejtette, hogy hová tette a kulcsot, mert visszazárta a kaput, így én nem tudtam kimenni. Kiabált az öregnek, de az sem tudta. Nagy nehezen meglett, én elköszöntem és siettem a vasútállomásra, hogy elérjem a vonatot, mellyel 10 perc alatt visszaértem Szekszárdra, ahonnan busszal Pécsre utaztam.

BEG


Őcsény


Az egykori meleg-vizes strandmedence


Református templom


Katolikus templom


Tájház


Repülőtér


Innentől a decsi képek következnek, ez a katolikus templom


Az egyik sírkövön sárközi népviseletben jelenítették meg az elhunytat


A 15. századi református templomba egy polgári lakóházat építettek bele


Mellette a lelkészi hivatal


A templom későbbi átépítését megőrzendő tábla


Sárközi tájház


A fafaragó háza


Címerek


A gyöngyfűző iparművész munkái


Decs, vasútállomás


Van kiemelt modern peron is


A mohácsihoz hasonló víztornyuk van, mely ma is működik.

Megtekintések száma: 32 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
És direkt nem akartam a rossz állapotú létesítményekből nagyon fotókat feltenni, sőt ezeket nem is nagyon fényképeztem, van már belőlük éppen elég.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Sajnos a babamúzeum, a gyöngyök, faragványok nem tudták (részemre) kompenzálni azt a lepusztultságot, elhagyatottságot, reménytelenséget, amit ez a két falu mutat.

Név *:
Email *:
Kód *: