Főoldal » 2019 » Január » 26 » 2019. 01. 25. LÁTOGATÁS TOLNA VÁROSÁBAN
0:54 AM
2019. 01. 25. LÁTOGATÁS TOLNA VÁROSÁBAN


Tolna-Mözs

Tolna egy kb. 11.600 lakosú kisváros Tolna megyében Szekszárdtól mindössze néhány km-re. Hatalmas kiterjedése alapján sokkal nagyobb létszámúnak gondolhatnánk, de lakosságszámát tekintve nem nagy város. Hosszan elnyúló, ezt annak is köszönheti, hogy két település (Tolna és Mözs) egyesülésével jött létre, a köztes hely is fokozatosan beépült. A várost vasútvonal is érinti, Tolna-Mözs megállóhelyen lehet igénybe venni az átlagosan óránként, kétóránként közlekedő vonatokat, melyek Sárbogárd és Szekszárd, Bátaszék, Baja irányába közlekednek. Sajnos az állomás messze van a belvárostól, leginkább a mözsieknek érdemes vonattal utazni, nekik közelebb van. Emiatt a tolnaiak zöme busszal jár át Szekszárdra, és a buszközlekedés egészen sűrűnek mondható, sőt a helyközi járatokat sok esetben csuklós autóbuszok végzik. Tolnáról az első benyomásom az volt, milyen szép csinos és rendezett település, csak néhány ház van, mely felújításra szorul. Az is meglepő, hogy az elmúlt években mennyi mindent felújítottak, a Mag-ház udvarán található rendbe hozott épületkomplexumok igencsak növelik a település értékét. Épp az jutott eszembe, egy tolnai kisváros ennyi beruházást meg tudott valósítani, vajon hogyan járták ki, hogy lett mindenre ötlet, pénz, megoldás, és siker. Az alábbiakban nem is írnék mást a városról, csak bemásolom idézetként a város polgármester asszonyának a honlapjukon írt köszöntőjét.

"Tolna évezredes lakott hely, mely magának a megyének is névadója. A római korban már jelentős település. Mind a latin, mind pedig jelenlegi neve a vízhez, a mellette lévő Dunához kötődik. Szent István államszervezésétől kezdődően - mint királyi birtok - Tolnavár néven egy ideig megyeszékhely. Többször tartottak itt ország- és megyegyűlést.
Az 1055-ös tihanyi alapítólevél említi. Fontos átkelő- és vámszedőhelyként a XV. század elején mezővárosi rangot kapott. A település fénykora a XVI. sz. közepére tehető, melyet széleskörű kereskedelme és kikötője biztosított. 1556-ban Tolnát - Budától a Fekete-tengerig - a legnagyobb településként tartották számon. Több király is időzött a városban, ugyanúgy, mint az akkori ellenségünk, II. Szulejmán Szultán. A mezőváros fejlődése a török időkben tört meg. A hódoltság végére lakosainak száma jelentősen lecsökkent. Az 1720-as években megindult a német telepesek beáramlása. A települést birtokolta a Wallis, az Apponyi és a Festetich család is. A városalapító népcsoportok összefogásának köszönhető, hogy Tolna ismét felvirágzott. Ekkoriban épültek jelentősebb műemlékei: a római katolikus templom, a Festetich-kastély és a Kálvária kápolna.

1856-ban a Duna szabályozásával a korábbi meder holtággá változott, ami a város fokozatos kereskedelmi hanyatlásához vezetett, annak ellenére, hogy a XIX. század végén még jelentős könnyűipari üzemek létesültek, valamint megépült a máig impozáns lovassági laktanya.

A második világháború után a település a szocialista iparosítás miatt ellentmondásosan ugyan, de újra fejlődésnek indult. 1966-ban Tolna és a szomszédos Mözs közös tanácsú községekké alakultak. 1989-ben a település a régebben elvesztett városi rangját ismét visszakapta, Mözs Tolna város településrésze lett.

Tolna városa az 1990-es gazdasági és politikai rendszerváltás óta egyre inkább erősíti mikro térségi szerepét és igyekszik egy élhető, XXI. századi magyar kisvárossá válni.

A 12000 lakosú település kiváló logisztikai helyzetű, hiszen az M6-os autópálya és az M9-es autóút csomópontja mellett helyezkedik el. Emiatt ideális helyszíne mind a gazdasági befektetőknek, mind pedig - festői környezetére is tekintettel - a természetkedvelő pihenni vágyóknak. A város címerének jelentésére visszavezethetően az idelátogatók egy igazi erősséget találnak, amely nemcsak az épületekben, hanem az itt lakó emberek kultúrájában testesül meg.

A mai Tolna térségi kisugárzása vitathatatlan, ezért a település 2013. január 1-től járási székhely. A Tolnaiak tudják, „a név kötelez", hiszen a megyén túl a város immár egy járásnak is névadója.

Látogassanak el hozzánk és ismerjék meg értékeinket, tapasztalják meg vendégszeretetünket!"

Appelshoffer Ágnes
polgármester

Hogy mitől fejlődött ennyit Tolna, az talán a település első emberének vezetéknevéből kiolvasható.


Református imaház Mözsön


A mözsi iskola


Mözs katolikus temploma


Szent Vendel szobra


Na itt valami baj van!


Ebből a házból folyik ki a szemét, a teljes udvart szeméthegyek és ócska kacatok borítják. A neten egy 6 évvel ezelőtti felvételen is látszik, hogy már akkor is ugyanígy volt. Ezt a hatalmas, nem is régi építésű házat egykori lakói elhagyták, hogy mi történhetett, miért alakult ki ez a szörnyű állapot, csak a helyiek tudhatják. Mindenesetre siralmas látvány, nem irigylem a szomszédokat, akik e ház mellett kénytelenek élni. Én biztos nem tudnék. Szerintem a mellettük lévő ingatlanok eladhatatlanok, ki akarna ilyen ház mellé költözni. De, hogy nincs erre valami megoldás, hogy elvitessék, vagy az önkormányzat nem akarja vállalni ennek költségét, vagy nem teheti, mert magánterület?


Szentháromság szobor


Tolna plébániatemploma


Plébánia


Kékfestő műhely


Tolnai-Duna (ág)


Valamikor az igazi Duna folyt erre, ma már csak holtág


Páduai Szent Antal szobra


Zeneiskola


Keresztelő Szent János szobra


Városháza épülete


Hősök szobra


Szent István katolikus gimnázium


Kulturális Központ


Vasútállomás

Megtekintések száma: 144 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 4
0 Spam
4 Andras  
Érdekes vegyesség ez a névadó város.
Jópofa az bástyaszerű szoborfülke vagy mi, kár hogy üres. De azt a kapuzatot az elkezdett sárga festésével teljesen nem értem... :v

0 Spam
3 aranyosfodorka  
:-) :-) :-)

0
2 Endi  
Hogy mitől fejlődött ennyit Tolna, az talán a település első emberének vezetéknevéből kiolvasható. Nos, a megfejtés az lenne, hogy mert nem magyar, hanem sváb, és mint tudjuk, csak rá kell nézni a településekre, egy németes beállítottságú szinte mindig rendezettebb. Nagyon sajnálom, bármennyire is szeretném, de a magyar falukról ez kevésbé mondható el. Avagy nem mindegy, hogy a település vezetője milyen fajta madár, hogy egy jó madár-e vagy csak egy páva...

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Kellemes település lehet, jó vezetővel (vagy tán jó összeköttetéssel)
http://mozs.blogspot.com/ ez a blog is részben Mözsről szól.

Név *:
Email *:
Kód *: