Főoldal » 2019 » Február » 7 » 2019. 02. 07. FALUJÁRÁS CIKÓN, MŐCSÉNYBEN ÉS ZSIBRIKEN
9:51 PM
2019. 02. 07. FALUJÁRÁS CIKÓN, MŐCSÉNYBEN ÉS ZSIBRIKEN

Ebben a szép februári ragyogó napsütésben egy falujáró túrát terveztem magamnak. Autóval indultam útnak, Cikó, Mőcsény és Zsibrik településeket látogattam meg. Ezek közül Cikó a legnagyobb, vegyesen vannak, németek, székelyek, magyarok. A falu rendezett összképet mutat, az utak járdák, szobrok és a keresztek egy rész felújítva, igaz sajnos kettőnek már csak a darabjai vannak meg. A Szent Rókus-kápolnát én utoljára elég rossz állapotban találtam, a közelmúltban viszont szépen felújították. Épp fotóztam, amikor a szomszédos házból egy néni jött ki. Nagyon megörültem, mikor kiderült, hogy ő a gondnok, és máris hozta a kulcsot, hogy belül is megnézhessem. Örömmel mesélte, hogy amióta felújították, megkérték a papot, nem tarthatnának-e évente egyszer Rókus napján misét itt a kápolnánál. A plébános elfogadta a kérést, azóta minden évben újra ünnepelnek itt. Állítólag tavaly egész sokan voltak, még fiatalok is.

Egyedül a kálvária van rossz állapotban, itt mindössze a fűnyírást végzik el. A probléma ezzel leginkább az, hogy csak egy család magán udvarából közelíthető meg, ha kinyitják a hátsó kaput. A néni szerint téma a faluban a stációk rendbehozatala, bizakodik, hogy mielőbb sorra kerülhet ez is. Akkor jó lenne pl. a hátsó utca felől egy feljárót is készíteni.

Mőcsényben már több minden volt elhanyagolt állapotban (pl. több romos lakóház is van sajnos), bár néhány szobor, és a maga a templom is jó állapotban van. A kálvária, az itt is „kálvária”… A feljutás a legnehezebb. Egy omladozó pajta mellett lehet elindulni, ám nyáron kizártnak tartom, a méteres gaz miatt. Ez a keresztút már végleg az enyészeté, pedig a falu környéki domboldalakról messziről szembetűnik, és igen látványos (lenne). A hatalmas pince is összeomlott, ami a stációk alatt húzódik a domb belsejében.

Mőcsény felett egy meredek domb áll, ennek neve Mária-hegy (216 m magas). A térkép egy keresztet jelöl a csúcsán. Kíváncsi voltam erre, tényleg megtalálható- e még, mivel különös, hogy épp a környék legmagasabb pontjára állították. Az elvadult ősbozótban nehéz feljutni, de azért nagy nehezen sikerült. A hegytetőn rá is leltem a maradványokra. Egy kereszt talapzata és törzse áll itt, melyben valamikor szobor is volt, a középső elem, mely rendkívül érdekes, ehhez hasonló formát sehol sem láttam. A különös csupán az, hogy a kereszt függőleges és vízszintes szára is hiányzik, az nincs a helyszínen. A hegytető különösen szép, és, ha egy kis léket vágnának (3 fa kivágásával elérhető lenne), csodaszép rálátás lenne Mőcsényre, éppen a kálvária stációira. Tehát nem véletlen, hogy ezt a keresztet annak idején ide állították. Érdemes volna ezt a vallási emléket megmenteni, igaz kinek is, nincs hozzá járható út, és az égvilágon senki sem jár erre a bozótos csúcsra, kivéve a favágókat, mert a domb oldalában nemrég erdő-írtás volt.

Utolsó célpontom Zsibrik volt, melyet egy 4 km hosszú, igen keskeny aszfaltos úton lehet csak megközelíteni. Egykor nagy kanyarral a vasút is érintette, de 1911-től már levágták a nagy kanyart, Zsibrik megállója is megszűnt. Talán ez volt az első döfés, majd a második a németek kitelepítése, hogy megindult a sorvadás útján. Az évtizedek óta elhalt falu mára némiképp újjáéledt. Sok elpusztult ház romjai láthatók, de szépen felújítottak is vannak. Nyáron telik meg jobban élettel, sokan csak időszakosan járnak ki, és egyfajta hétvégi vagy üdülőháznak használják.

A KIMMTA (Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány) működik itt. 1990-ben létrejött civil szervezet, melyet református lelkészek és presbiterek alapítottak egyházi támogatással. Az alapítvány 2000-tõl kiemelt közhasznú civil szervezet, mely státusz deklarálja, hogy a szervezet fontos állami feladatot vállal át, amennyiben megszervezi és jogszerűen működteti azokat a szociális ellátásokat, melyekkel a szenvedélybetegség kezelhető. Ennek a célnak az érdekében a rehabilitációs, bentlakásos kezelési formát az Alapítvány kibővítette a megkereső tevékenységet is vállaló Közösségi Ellátással illetve a rehabilitációból kikerültek számára Védett Szállás keretrendszerében működő Átmeneti Intézmény kialakításával. Ezen három ellátási terület fenntartói feladatait az Alapítvány látja el. Az én meglátásom szerint a célkitűzéseiknek vannak eredményei, hogy milyen mértékben, annak megítélése nem tisztem. Valljuk be, ha ez itt Zsibriken nem működne, már a teljes falu romba dőlt volna, mivel ők jó néhány házat megvettek és felújítottak. Vannak eredmények, de vannak nehézségek is.

Azt viszont roppant módon sajnálom, ami a falu 1823-ban épült emeletes evangélikus templomával történt. Az egyháztól a KIMMTA átvette használatra, 10 évig ők birtokolták, igaz semmire sem használták. Ez idő alatt folyamatosan arról beszéltek, hogy pályáznak a felújítására, sőt az egyik dolgozó a PTE docense volt (személyesen is ismerem), és akkoriban tervezett volt a templom megmentése, mégis úgy gondolom, sem ő, sem más nem tett az ügyben komoly lépéseket, holott a szervezet kifejezetten sok pályázaton nyertesként szerepelt. 10 év után, mivel nem mentek egyről-kettőre, visszaadták az templomot az evangélikus egyháznak, aki 3 hét leforgása alatt bontásra ítélte, a földdel tette egyenlővé, úgy, hogy a helyiek többsége csak a rombolás napján szembesült azzal, mivé is lesz a belül szépen kifestett templom, melynek műemléki besorolását, szép csendben egy tollvonással megszüntették.

Jó megtörtént, a gyalázatos dolog, de ekkor még az egyház azt ígérte, hogy a törmeléket elszállítja, a falak egy méter magasan megmaradnak, jelezve a templom egykori alapterületét, és egy feliratos kő állít majd emléket a hajdan volt Istenházának. Ehhez képest három és fél éve a törmelék magas kupacokban fekszik a templom egykori hajójában, a terület teljesen elvadult, semmiféle emlékkő nem került elhelyezésre. Szégyen, az-az otromba bánásmód ezen a megszentelt helyen, amit épp az egyház követett el, akik hitük szerint közvetítőnek vallják magukat Isten és ember között.


Kőkereszt a máriaszéplaki templomrom melltt


Ugye milyen szép a falon a fa árnyéka?


Egykor ezrek zarándokoltak erre a kegyhelyre is, de jelentőségét az utóbbi 70 évben
elvesztette, mivel az egyház az itteni búcsúalkalmak számát erősen megritkította,
így ma már nem jönnek tömegek, bár látogatók,
turisták ettől függetlenül most is érkeznek.


Pedig némi fejlesztéssel ez is a Pécsi Egyházmegye
szép tolna megyei kegyhelye lehetne.


Vörösmarty Mihály: Széplak (részlet a költeményből)

Álmaiból virradnia, haj! mért kelle; miért kell,
Megsiratott szép völgy! szemeimtől messze maradnod,
Hogy soha több víg hang dalod ajakára ne keljen,
És legyen a dalban minden szava, mint szíve oly bús?
De te nevezve maradsz kedvemben, búmban egyenlőn
Legkésőbb napomig, s mely tájadon őrzi regéit,
Állni fog emlékeim közepette a széplaki bús rom.

(Cseke, 1831)


Szerencsére megvan még a tavaly állított tábla.


Nepomuki Szent János szobra Cikón


Cikó szép temploma


Egy sírkamra bejárata nyílik itt?


Kripták lehetnek a templom előtt a föld mélyén, mivel pincét nem szoktak a templomok
alá ásni, és a bejárat felett is egy sírkő látható a falba építve


Egy úrnapi körmenetkor használatos, de ma már használaton kívüli kápolna


A kápolna hátulját teljesen benőtte a borostyán,
nem sokan veszik észre, hogy mi is van itt


Az egyre romosodó cikói kálvária


A házzal együtt a keresztet is felújították. Dicséretes.


Az önkormányzat állította helyre a szobrokat


Ebben a jacuzzis házban lakik az idős néni,
akitől kulcs kérhető a ház melletti kápolnához


Szent Rókus-kápolna


Nemrég szépen felújították, igaz a vizesedés gondot okoz


Szent Vendel szobra Mőcsény határában


Mőcsény temploma a temetőben van


Mőcsény, vasútállomás


Vasúti alagút is van, bár naponta már csak 4 db személyvonat
"vonszolja magát" a síneken. Teherszállítás még időnként van,
épp elcsíptem egy arra robogó tehervonatot.


Húh... Ő lenne Mőcsény kálváriája.


Egy hatalmas pince húzódik a Kálvária-domb alatt, persze nagyrészt beomlott már.
Ki tudja hány évtized telt el, mióta az utolsó palack bort felhozták innen?


Ez az a keresztféleség Mőcsény határában a Mária-hegy tetején


A kereszt szára azonban nincs a helyszínen.


Zsibriki-tó


Zsibrik


Ez volt a templom tornyának keresztje, amit valakik a falu elején felállítottak.
Ennyi maradt Zsibriken a templomból...


A főutca burkolata 2019-ben (21. század) a volt templomtól 50 m-re


Itt, a hídon túl állt 2015-ig a templom


Ennyi maradt a templomból, sőt, azóta valakik (hát ki mások, mint a KIMMTÁS-ok) még újabb törmelékeket, blokktéglákat hordtak ide. Mondhatni, szép cselekedet!


KÖLCSEY FERENC (1790-1838):

Huszt

Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!
Cseke, 1831. december 29.


Faszerkezetes sváb ház


Ez egy ház volt a templomtól feljebb. Ez a kis kupac maradt belőle.


Szép pincék is voltak. De őket is szép lassan eltemeti a föld.


A KIMMTA tűzrakója


A rehabilitáltak egyik központi épülete


Zsibrik egykori temetője


Enyészet


Ez lehetett a régi halottasház


A lakókkal együtt szép lassan eltűnt a falu is...
Új, de másfajta életet, ide a KIMMTA hozott.
Vajon milyen korszak köszönt a falura ezután?
Válasz: odaát.

Megtekintések száma: 152 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 RA  
Lenyűgöző beszámoló, valamit nagyon kihozhatott belőled ennek a térségnek a lelke hogy ilyet írtál. Őszintén kérdem, lenne eredménye, ha ezt a cikket eljuttatnánk a falu kormányához? Hadd látnák tükörként magukat, múltjukat, jelenüket. Hogy jobban lássák a jövőjüket is.

0
2 Endi  
A máriaszéplaki templomrom a máriakéméndihez hasonlóan fontos kegyhely volt az elmúlt évszázadokban, de mivel nem fejlesztették, nem épült nagyobb fogadóépület, kulturált illemhely, stb és propagálása is teljesen abbamaradt, így mondhatni a búcsújárás mára elsorvadt. Valóban van kisugárzása a helynek, és egy hatalmas kéttornyú templom állt itt.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szép túra, de bizony szomorúság is van benne bőven. A kihalásra ítélt falvak helyzete tényleg elkeserítő és reménytelen.A kálváriákról már szó se essen. Azt hiszem az emberek azt érzik, elég kálvária nekik az élet - és talán igazuk is van. A régi kálvária meg majd csak az enyészeté lesz.
A cikói templomrom csodás - bármilyen furcsának is tűnik ez a jelző. Van annak a helynek valami varázsa, aki nem járt ott, ezt nehezen érti meg. Én jártam ott, tudom.
Érdekes az a bozótos dombon felfedezett kereszt - milyen jó lenne, ha a kövek beszélni tudnának !

Név *:
Email *:
Kód *: