Főoldal » 2019 » Február » 10 » 2019. 02. 10. KOMLÓN TÚRÁZTAK A HÉTDOMBOSOK ÉS A MECSEKIEK
11:36 PM
2019. 02. 10. KOMLÓN TÚRÁZTAK A HÉTDOMBOSOK ÉS A MECSEKIEK

A fotóra kattintva a túravezető képei láthatók albumban.

A Mecsek Egyesület és a komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület túrakiírására a találkozó helyszínén 33 személy gyülekezett össze. A hajdani bányászváros közkeletű köszöntésével élve mindenben jószerencsénk volt a mai, Komló közvetlen határában, erdőkön és mezőkön át vezető túránkon, amely célja a pár éve létesült szelíd állatokkal benépesített kis állatkert volt. Az időjárás nem volt túl hideg, nem fújt erős szél, miközben a földutak javarésze még fagyott volt a sáros erdei szakaszon, így egész jól sikerült megőrizni az állatkertig megjelenésünk kulturáltságát.

A város utcáit a sportpályák irányában hagytuk el, mellettük éltes korú erdők között jutottunk el az első célállomásig, a közeli Gyöngy-kútig. Névadója Lafferton Henrik finoman csordogáló, gyöngyöző fakadása nyomán nevezte el így, a régmúltban is számon tartott forrást. Ő egyébként a komlói turisták vezetője volt. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a forrás környezetében, bár foltokban, de mégis úgy tűnik elég intenzíven kezdték termelni az erdőt, ami sajnos a kis hozamú forrást a száraz időszakban még inkább veszélyezteti.

Innen a Komlói-kiskertek szélén mentünk tovább a Körtvélyesi városrész irányába. A panelházakból álló kicsiny városrész szélén álltunk meg. Az itt álló Sikonda-városrész néven felépített lakótelepet eredetileg sokkal kiterjedtebb nagyságban tervezték megépíteni a ’80-as évek végén, ám a bányászat már akkoriban előrelátható visszaesése miatt ez nem vált szükségessé, az erre szánt kormányzati pénzek kifogytak, így az építést leállították. Ugyancsak leállt egyelőre a napjaikban ide tervezett börtönkomplexum építése is, ami a mindenki által csodált szép környezetet nyilvánvalóan szomorúan megcsúfítaná.

Rátérve a Szent Márton zarándokút nyomvonalára, régi kőkeresztek mellett nemsokára az egykor Szopok nevet viselő, majd 1928-tól Mecsekfalu néven létező település 1954-től Komlóval egyesült. Temetőjében 120 éves hársa áll, melyet Erzsébet királyné emlékére, a halála után egy évvel ültették a falu elöljárói. Az emlékfát a tövében elhelyezett márvány kőtábla jelöli. Újabb hegymenetben, kissé csúszós utakon a város legfiatalabban épült és ma is dinamikusan épülő kertövezetes jellegű, nagy értékű ingatlanokból álló részére jutottunk, ahonnan szép rálátás nyílt a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsaira (Zengő, Hármas-hegy, Dobogó), valamint Komló városára. Talán ebből a pontból lehet igazán meglátni a város tervezett szerkezetét, ami valóban különleges látványban részesíti a szemlélőt.

Innen már tényleg csak pár percig tartott, hogy elérjük a MINI ZOO KOMLÓ létesítményét. Faragó Endre csodálni való szívélyességgel vezette körbe a csoportot a külső, nyitott kifutókból álló részen, ahol valamennyi állatot meg is lehetett simogatni. Volt őz, nyulak, törpe malacok, ormányos medvék, nagyon szép egzotikusnak számító macskák, és – sokak számára fő látványosságként – róka! Ez mindenkinek nagy élményt adott! Van egy zárt, tropikus viszonyokat biztosító épületrész is, itt hüllők, egzotikus rágcsálók és papagájok vártak minket. Ezek közül néhányat itt is testközelből meg lehetett nézni, kézbe venni, megsimogatni. Az állatkertnél többen elköszöntek a csapattól, mi, pedig a régi komlói házak között visszaindultunk a túra kiinduló pontjához, mert az egyben a túra végpontja is volt. Még félúton a túra folyamán kisütött a Nap. Talán ez is hozzájárult, hogy mindenki kellemes fáradsággal eltelve és e különleges látnivaló élményével, megelégedetten fejezte be a kirándulást. Komló amúgy sokat változott az elmúlt évekhez képest, sok fejlesztést látni mindenfelé. Jó érzés tudni, hogy a korábban hanyatló jövőképet mutató városnak több tekintetben is sikerült összeszednie magát, és bizonyítani, hogy mindig van reménye az újjáéledésnek. Ahogyan az itteniek hittel mondanák: „Szerencse le, szerencse fel”.

Ruzsinszky András, önkéntes túravezető


További fotók: Fné Móró E, Oroszné Cs. Hajnalka

Megtekintések száma: 350 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Erről az állatkertről nem is tudtam ! Fogom ajánlani családom kisgyerekes tagjainak.

Név *:
Email *:
Kód *: