Főoldal » 2019 » Február » 17 » 2019. 02. 17. APÁTVARASD, MÓRÁGY, BÁTAAPÁTI, ALSÓNÁNA ÉS VÁRDOMB KÖRNYÉKI FALUJÁRÁS
9:13 PM
2019. 02. 17. APÁTVARASD, MÓRÁGY, BÁTAAPÁTI, ALSÓNÁNA ÉS VÁRDOMB KÖRNYÉKI FALUJÁRÁS


Apátvarasd

Ebben telet meghazudtolóan a szép tavaszi időben Tolna megyébe terveztem egy autós körtúrát. A szép napos idő remek alkalmat teremtett a fotózásra. A 136 km-es út során számtalan értéket sikerült lencsevégre kapni, szerencsére most a megújult szép és látványos objektumok voltak többségben.


Apátvarasd temploma


Cikó


Fafaragó alkotásai Palatincán


Eladó a szép falusi szálláshelyként üzemelő tanya. A Nimród étterem is megszűnt már.


Szent Anna tiszteletére szentelt kis templomocska


Palatinca


Bátaapáti


Bátaapáti evangélikus temploma


 

Mórágy volt vasútállomása. Egykor napi 9-10 vonatpár közlekedett erre, sőt egy időben regionális szerelvények, 10 éve pedig még a délkör járatai is erre közlekedtek. Ehhez képest ma már csak napi 4 személyvonattá leminősített szerelvény halad itt el, de ami még fájóbb, hogy egyik sem áll meg. Mórágyon van, pontosabban volt még egy megálló Mórágy-Alsónána néven, de itt is megszüntették a fel és leszállás lehetőségét. Igaz, hogy kevesen használták már az utóbbi években a vonatot, mivel az állomások messze, több kilométerre találhatók a falutól, azonban mégis többeknek jó volt, mert autóval a családtagok kivitték az utasokat az állomásra. Ráadásul az országos kéktúra is az állomás mellett megy el, milyen jó lenne a túrázóknak is, ha nemcsak elsuhanna, hanem meg is állna az a fránya vonat, ha már ez a napi 4 járatpár meg lett hagyva. Sajnos ilyen szemlélettel nem sok értelme van fenntartani a közlekedést itt sem, és ne is csodálkozzunk, ha tényleg alig van már utas ezen a vonalon.

Egy erről szóló cikk itt olvasható: http://iho.hu/hir/ez-feler-egy-utaspanasszal

 


Alig megépítették, nem kevés pénzből a kiemelt peront, megkönnyítve a fel-és leszállást, nem sokkal később meghozták a döntést az állomás megszüntetéséről. Nem tudja a jobbkéz, mit csinál a bal? Na ez a baj, hogy nincsenek átgondolt, hosszú távú elképzelések, elszórjuk a pénzt fejlesztésre, utána meg bezárjuk, máshol újranyitjuk, stb.


Harangláb Kismórágyon


Mórágy kapuja


Mórágy szépen fejlődött az elmúlt két évtizedben, köszönhetően a Radioaktív Hulladékot Kezelő cég támogatásának. A környékbeli falvak, azért, hogy eltűrik, hogy a település határában van a föld alatti lerakó, szép pénzt kapnak évente a cégtől. Ez is egy kiút, legalább ez meghozta a változást.


Mórágy, háttérben a pincesor


Kápolnafülkés kripták


Volt Mórágy-Alsónána vasúti megállóhely. Itt sem állnak már meg a vonatok. Nem csak a tábla kopott el, vele együtt, az egykor híres magyar vasúttársaság is...


Az egykori megállóhelytől a vasúton szemben épp a Bátaszéki templom tornya látszik, mely innen 7 km-re van.


Alsónánai-víztározó


Alsónána evangélikus temploma


Ez egy nagyon ötletes építmény. A patak vize a ház alatt folyik. Nem hiszem, hogy malom lett volna egykor, ahhoz túl kicsi az épület.


Alsónánán az evangélikusok voltak többségben, így a katolikusok, csak egy kis templomot emeltek Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére, mely jelenleg sajnos nincs túl jó állapotban.


Vadászház Alsónánán


Gyönyörű pincesora van Alsónánának


Kisvonat: rajta a hordók virágládaként funkcionálnak


Nána háza (ez gondolom a falupince lehet, hát nem semmi,
hogy ilyen minőségben felújították)


Címeres tégla


Kitelepítettek emlékparkja Várdombon Szent Kristóf szobrával


Szent Vendel szobra Várdombon


Képoszlop (a kép hiányzik, de most van felújítás alatt, pótolva lesz) és kereszt


Várdomb gyönyörűen felújított Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt temploma


A várdombi temetőből még Szekszárd is látszik


A Kálvária stációi az elmúlt években újultak meg


Teljesen fel van újítva a Seitz-kápolna is


A kálváriához tartozó keresztek is megújultak


Kereszt Bátaszéket elhagyva


Furkótelep kápolnája egy szemétlerakó mellett van, pedig a kápolnát az 1990-es években még használták és akkor (utoljára) felújították. Azóta már az ajtaját sem lehet kinyitni, akkora földkupac torlódott fel előtte. A szemközti vendéglátóhely sem üzemel már, az épület romos. A 2 km-re található Furkópusztára be sem lehet menni. Az először még csak hepe-hupás, gödrös út egy idő után már akkora gödrökkel, és iszappal teli, hogy félúton elakadtam, vissza kellett fordulni, ami a keskeny úton nem volt egyszerű. Így hát sajnos erre a pusztára nem jutottam el, mert érdekelt volna, van-e esetleg kereszt vagy bármi egyéb itt. A távolból istállók látszottak, és az út minőségét tekintve talán itt már nem is lakik senki, és nincs is talán semmi, ami itt érték lenne.


Ő már nem fontos senkinek...

Megtekintések száma: 135 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Annyira tipikus, annyira jellemző, annyira "magyar" az amit leírtál. Elhalásra ítélt falvak, itt ott némi kis erőlködés, de vonat(=kapcsolat a világgal) már nincs, nyilván munkahely se. Amíg élnek még öregek, addig talán megmarad valami, de nem hiszem hogy ezeknek a településeknek nagy jövőjük lenne. Kivétel tán a hulladéklerakó fontossága miatti "kényszerű" támogatást élvező Mórágy.A furkótelepi szeméthalomról meg már nem is írok. Magyarország ebben is jobban teljesít.

Név *:
Email *:
Kód *: