Főoldal » 2019 » Február » 27 » 2019. 02. 27. MÚLTIDÉZŐ: MILLENNIUMI EMLÉKNAP MÁRIAKÉMÉNDEN
11:16 PM
2019. 02. 27. MÚLTIDÉZŐ: MILLENNIUMI EMLÉKNAP MÁRIAKÉMÉNDEN

2000. december 8-án rendeztük meg községünkben a millenniumi rendezvény-sorozat keretében azt az ünnepséget, ahol sor került a millenniumi emlékzászló átadására és a Falumúzeum avatására. Az önkormányzat dr. Szili Katalint, az Országgyűlés Alelnökét kérte fel a zászló átadására, aki elvállalta a feladatot és megtisztelte községünket részvételével. A meghívott országgyűlési képviselők közül ellátogatott hozzánk dr. Hargitai János és Puch László. Jelen volt dr. Kékes Ferenc a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is.

A Művelődési Házban megrendezett ünnepséget az Általános Iskola tanulóinak millenniumi emlékműsora nyitotta meg. Ezt követően került sor az ünnepélyes zászlóavatásra. Dr. Szili Katalintól a zászlót Rott Ferenc polgármester, dr. Románcz Erzsébet jegyző és Brechler Kálmánné zászlóanya vette át. A zászlóanyát az önkormányzat kérte fel erre a feladatra, mint községünk egyik legidősebb, köztiszteletben álló lakóját. A polgármester beszéde után a zászlóanya felkötötte a zászlóra a szalagot és az egyházak jelenlevő képviselői megszentelték a zászlót.

A zászlóavatást követően az Általános Iskola és Óvoda tanulói nemzetiségi műsort mutattak be, majd a Szederkényi Tánccsoport foglalta el a Művelődési Ház színpadát és méltán arattak nagy sikert látványos, színvonalas táncaikkal.

A kulturális műsort követően a vendégek és községünk lakói a Falumúzeum avatásán vettek részt. A volt Tejcsarnok épületében berendezett helytörténeti múzeum méltán aratott sikert a vendégek és a község lakosai körében. Példaértékűnek mondható az az összefogás, melyet a tárgyak összegyűjtése és a helyiség berendezése során tapasztalhattunk. A község lakói örömmel és készségesen vettek részt a múzeum létrehozásában, szívesen ajánlották fel a birtokukban lévő berendezési tárgyakat, régi ruhadarabokat, használati tárgyakat, mezőgazdasági eszközöket, régészeti leleteket. Az összegyűjtött tárgyakból négy egységet sikerült kialakítani a múzeumban. Az egyikben egy századeleji szobabelső látható, korabeli viseletbe öltöztetett bábukkal. Mellette található a konyha, régi edényekkel és használati eszközökkel. Külön egységet képez a mezőgazdaságban használt eszközök sora és vitrinben kaptak helyet a községben talált régészeti leletek.

Ezúton is köszönetet mondunk mindenkinek, aki adományával vagy munkájával hozzájárult a Falumúzeum létrehozásához!

 

A cikk megjelent a MÁRIAKÉMÉNDI KÖZÉLETI HAVILAP 2001. év 1. számában.

 

Megtekintések száma: 85 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: