Főoldal » 2019 » Március » 3 » 2019. 03. 03. MEGKEZDŐDÖTT A VÁNDORLÁS A SÁRGA TÚRA ÚTVONALÁN
11:53 AM
2019. 03. 03. MEGKEZDŐDÖTT A VÁNDORLÁS A SÁRGA TÚRA ÚTVONALÁN

A fotóra kattintva Treitz Károly képei nyílnak meg.

Március 2-án elindult a Mecsek Egyesület által meghirdetett SÁRGA túraútvonal bejárása a Baranyai-dombságban. A Kátolytól Szekszárdig húzódó körülbelül 140 kilométernyi út 10 alkalomra lett felosztva. Ennek első felvonása volt a Kátolyi elágazás - Kisnyárád szakasz.

A reggeli könnyed eső sem riasztotta el azt a 82 embert, akik a Kátolyi elágazásnál induló túrára összegyűlt. A legtöbben Pécsről jöttek, de érkeztek Bajáról, Komlóról, Szederkényből, Máriakéméndről, Somberekről, Babarcról és még több környékbeli településről is. A résztvevők közül jelenleg 50 fő indult úgy útnak, hogy tervezi a sárga túra vándorlás valamennyi szakaszának teljesítését, ők az induláskor megkapták az igazolófüzetet.

Itt a rövid túraismertető után, kb. 10.15-kor, kellemes időben elindultunk Liptód felé a Ruzsek-kereszt, majd Váralja érintésével. Utóbbi helyszínünk után máris akadályba ütköztünk, ugyanis az utunkat vízátfolyás nehezítette, de faágak segítségével sikerült „áthidalni” ezt a problémát. Az apró izgalmak után végighaladtunk a Liptódpusztai-völgyben, majd a nagy létszám miatt már az István-kút előtt tartottunk egy rövid pihenőt. (Sejtve, a kút előtti saras, vizes területet.)

A szünet után megtekintettük a hajdani Liptódpusztai gazdaság vízellátását szolgáló István-kutat, majd következett a nap legnagyobb szintemelkedése. Ez nem jelentett problémát, mivel minden résztvevő tudta, hogy ezután már Liptód következik, ahol a meghirdetett pálinkakóstolóra is sor került. Liptódon, ahol már a távunk felét is elértük, a helyi önkormányzat biztosította számunkra a mosdókat és helyet az ebédszünethez. Sor került a várva várt kóstolóra is, amit Biki Endre biztosított 3 fajta pálinkával. Ezután lehetőség volt a helyi r.k. templom megtekintésére is, ahol Markesz István mesélte el röviden az épület történetét. Mivel Liptódról a kora délután folyamán volt lehetőség busszal hazautazni, így 15-20 fő itt maradt.

A maradék túrázókkal folytattuk az utunkat Kisnyárádra. Az Erdősmároki-tavak, és a Barics mellett már kissé szeles időben haladtunk a Keresztelő Szent János-kápolnáig. A kápolnáról és a Csoda-kútról szóló rövid ismertető után belülről is megtekinthettük a zarándokhelyet. Túránk utolsó kilométerei már Kisnyárádra vezettek bennünket. Egy emelkedő után, a Szent Apollónia képoszlop, (mely a fogorvosok és fogfájósok védőszentje) mellett elhaladó szurdokban érkeztünk meg a Kisnyárádra. Mivel a betervezett buszjáratig még maradt egy kis idő, így lehetőség volt még a helyi Kálvária-domb megtekintésére is. Köszönöm a részvételt, és az első vezetett túrámra vonatkozó véleményeket, tanácsokat!


Markesz Gergely, önkéntes túravezető


Markesz Gergely, a túravezető


Indulás a Kátolyi elágazástól


Váralja felé (nem összetévesztendő a Tolna megyei Váraljával, ez ugyanis a kéméndi várhoz tartozó falu volt egykor, mely a török idők végére elnéptelenedett)


A Liptódpusztai-völgyben


Liptód


Barics nevű rész felé


Keresztelő Szent János-kápolna belül


Szent Apollónia képoszlopa

Fotók: BEG, FME

Megtekintések száma: 309 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Örömmel láttam, hogy a túrán gyerekek is részt-vettek és igazán szép szám a teljes túrát végigjárni akarok létszáma is !Csak így tovább !

Név *:
Email *:
Kód *: