Főoldal » 2019 » Március » 6 » 2019. 03. 05. FALUJÁRÁS PELLÉRDTŐL GÖRCSÖNYIG
2:09 AM
2019. 03. 05. FALUJÁRÁS PELLÉRDTŐL GÖRCSÖNYIG

Pécs határában két szép település is van, melyeken érdemes egy kellemes kirándulást tenni. Pellérden a neoklasszicista stílusú kastéllyal szemben csodálatos tó és műbarlang is található. A kastély leghíresebb birtokosa Brázay Kálmán volt. Jelenleg iskola üzemel falai között. Az egykori kastélypark ma a falu közparkja, amiben egy tó is található, amely horgászható és a Brázay Kastélypark Természetvédő és Horgász Egyesület kezeli. Köztéri szobroknak is otthona a park, így található itt szobra Könyves Kálmánnak, Bethlen Gábornak és Brázay Kálmánnak.

***

GÖRCSÖNY

Kevesen tudják, hogy Görcsönynek kegytemploma is van. Mégpedig a mostani plébániatemplom az. Ez is a pécsi Egyházmegye kegyhelye. Jó állapotban van, de ma már, mint kegyhely kevés figyelmet kap, bár a helyi plébános szervez búcsúkat, és időnként eseményeket, de ezek a hírek jobbára a környékbeli 3-4 faluig jutnak csak el, így túl sokan nem vesznek részt.

A bucsujaras.hu oldalon az alábbi ismertető szerepel:

"Görcsöny már Szent István királyunk korában tíz más faluval egyetemben templomos település volt Baranya megye déli sarkában, a Mecsek és a Harsány, valamint a szőlőskertekkel borított máriagyűdi és az idemeredő horvát hegyek között akácosokkal és tölgyerdőkkel körülvett rónán fekszik. Finom ívelésű, kedves templomának falaiban ott rejtőznek a Szent István korabeli szentegyház kövei.
Tudjuk, hogy 1956-ban Rogács Ferenc akkori pécsi segédpüspök itt járván fölfigyelt a plébánia kapuja fölé függesztett, elmosódó körvonalú, egyszerű keretbe foglalt Mária-képre. Valami fölsejlett, benne és ajánlotta, hogy "Mindent el kell követni a kép eredetének megállapítására, mert értékes művészi emlék is lehet."
Ekkor a képet bevitték a plébániára. Molnár József plébános és káplánja Kele Pál, Gálos László pécsi egyházi író társaságában nagyítóval megvizsgálták, és megállapították a képen keresztülfutó szalag fölírását: In gremio matris sedet sapientia Patris. Magyarul: az anya ölében ül az Atya Bölcsessége! Kissé lejjebb pedig a kép alján ezt az olasz szöveget betűzték ki: Ritrato della imagine miraculosa Madonna del Ré 1700. Vagyis: A Rébeli csodálatos Madonna képének másolata, 1700. Ezek után levélváltásba kezdtek a budai krisztinavárosi plébánossal, aki ugyancsak őrzője egy Rébeli Máriakép-másolatnak. megtudták, hogy Rében őrzik a Vérző Madonna kegyképét Olaszhonban. Az egykor kicsiny országút menti templomocska Madonnáját egy elvetemült ember kővel megdobta, és homlokon találta. Ekkor a Szűzanya-kép vérezni kezdett. Csodás hírűvé vált 1494 óta.
XII. Pius pápa 1958-ben az olasz templomot a bazilika rangjára emelte, hiszen az idők folyamán kitúnő olasz művészek, szobrászok, festők tették művészetileg is nagyszerűvé. Pápák is sokszor megfordultak Rében, köztük VI. Pál is zarándokként kereste föl kispap korában, később milánói érseksége alatt is. És íme Görcsöny kegyoltárán ma ennek a híres képnek ősi mását őrzik."


A görcsönyi Kisboldogasszony kegytemplom


A kegykép


A templom mellett található a kastély, mely szoc. otthon


Mint egy igazi lovagvár rejtőzik e kis baranyai faluban


A kastélyhoz szép park is tartozik


A kastély északi szárnya


Szép tó uralja a kertet


Pazarlás, de úgy látszik a kacsáknak sem kell, vagy túl nagy mennyiség számukra.

Megtekintések száma: 76 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 Endi  
Valahogy a szobrok lefotózása elmaradt, majd legközelebb, ha erre járok.

0 Spam
2 aranyosfodorka  
Vajon a kastélypark hivatalosan nem látogatható ? Csak beosonni lehet ? Kár, mert tényleg szép. Igaz, ha beengednék a "zembereket", akkor nagy valószínűséggel csak mocskot hagynának magunk után, amit az otthonnak kellene takarítani....
Pellérdi park-béli szobrokról nem készítettél képeket ? Pedig 3 egész jó kis szobor....

0 Spam
1 Endi  
Olyan szerencsém volt, hogy nyitva volt Görcsönyben a templom, pedig egy árva lélek sem volt bent, így alaposan körbefotózhattam. A kastély (szoc. itthon) kapuja is épp nyitva volt, így az egész kastélyparkot körbesétálhattam. Persze mikor kifelé mentem volna, a kapu már visszazáródott, és a portás sem volt a helyén. Azért sikerült megszöknöm. (Rájöttem, hogy nyitható a kapu.)

Név *:
Email *:
Kód *: