Főoldal » 2019 » Március » 9 » 2019. 03. 09. A MISINA-TETŐRŐL INDULT A MECSEK EGYESÜLET TÚRÁJA
10:34 PM
2019. 03. 09. A MISINA-TETŐRŐL INDULT A MECSEK EGYESÜLET TÚRÁJA

Március 9-én, szombaton két busz jött fel a Misina-tetőre, olyan sok túrázó stratolt el különböző utakon. A városiaknak is túrájuk volt. Egyesületünk túráján 19 fő indult útnak a Közép-Mecsek szép gerinceinek érintésével a Nyugati-Mecsek felé.

Sokszor nem vagyunk tisztában közvetlen környezetünk értékeivel, amire jogosan lehetnénk büszkék, akár létesítmények, akár természeti környezet és nem utolsó sorban személyek tevékenységére, munkásságára. Ilyen kiváló személyiség volt Horvát Adolf Olivér biológus, a növénytan kiváló ismerője és művelője, egykori szerzetes és paptanár, akinek tevékenysége az elmúlt időszakban majdnem feledésbe merült. Talán csak a szűk szakma tartotta emlékezetében, szerencsére az utóbbi időben egyre többen ismerik meg, és el munkásságát. Olivér a növénytan kiváló ismerője, ezen belül is szűkebb pátriánk, a Mecsek, és a Villányi-hegység flórájának ismerete, több e tárgyban is publikált mű szerzője révén vált ismertté. Tudvalevő, hogy e két Dunántúli hegység szigethegység, amely nincs közvetlen összeköttetésben más hegységekkel, tehát nem olyan, mint a Dunántúli középhegység (Bakony, Vértes, Gerecse, Pilis), vagy mint az Északi középhegység (Börzsöny, Cserhát, Mátra, Bükk, Zempléni hegység).

A sziget-hegység jellegből adódóan speciális flóra, növénykultúra alakult ki, elég, ha csak a Mecsekben őshonos lónyelvű csodabogyó, vagy az illatos hunyor, vagy a (Szlavónia flóravidékéhez tartozó) Villányi-hegységben található (csak ott hazánkban) a Balkáni kikerics (eredeti helyén már kipusztult) nevét említjük. Mondanunk sem kell, mindegyik szigorúan védett.

Az elmúlt 40 évig (1989-ig) regnáló rendszerben Horvát Olivér úgynevezett klerikális múltja nem volt jó ajánló levél, tudományos felkészültségét, magas tudását sutba vágva, parkoló-pályára tették. A rendszer puhulásával, „nagylelkűen” megengedték Neki, hogy gimnáziumban (Nagy Lajos – Széchenyi) biológiát, ezen belül is főleg növénytant tanítson szertelen és zabolátlan kamaszoknak, akik talán fel sem érték ésszel, micsoda nagy tudással és tájékozottsággal állnak szemben.

Tanulmányi kirándulásokon ezen tanulók sportot űztek abból, hogy számukra csak „giz-gazt” jelentő növényeket hordtak össze Horváth Tanár Úr lábaihoz, remélve, hogy egyszer megfogják. Soha nem sikerült. A Tanár Úr magabiztosan ismertette az összes gyűjtött növények latin nevét, tulajdonságait. A szertelen és tiszteletlen ifjúság lassan megtanulta tisztelni és szeretni a Tanár urat, aki az élet megpróbáltatását mindig bölcs mosollyal és türelemmel fogadta. Az elmúlt rendszer és a mi hibánk, hogy a kiváló tudás sokáig parkoló-pályán volt kénytelen tengődni, ez nem csak az Ő számára veszteség, sőt nem az Ő számára, hanem valamennyiünkére.

Zsemberi Gyula, egykori tanítványának írása

 

Az alábbiakban meséljenek a képek, melyeket Jovics Ibolya és Keresztes Zsuzsanna készített.


Horvát Adolf Olivér (1907 - 2006
.)
Élt 99 évet.

Megtekintések száma: 231 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: