Főoldal » 2019 » Március » 14 » 2019. 03. 14. MÚLTIDÉZŐ: FELGYULLAD A FÉNY A MÁRIAKÉMÉNDI PINCESORON!
1:33 AM
2019. 03. 14. MÚLTIDÉZŐ: FELGYULLAD A FÉNY A MÁRIAKÉMÉNDI PINCESORON!

Még épphogy megszoktuk a Pincesorba vezető betonutat és hamarosan máris újabb fejlesztésnek örülhetünk.

A villamosítás ötlete alig egy éve vetődött fel az önkormányzati képviselők körében. Az első lépés természetesen a legérintettebbek, a pincetulajdonosok meghallgatása volt. Közülük a többség el is jött a villamosítás tárgyában tartott közmeghallgatásra és a jelenlevők szinte egyhangúlag a megvalósítás mellett döntöttek.

Elkezdődött tehát a tervezés folyamata, a hosszú tárgyalások a DÉDÁSZ-al és a pénzügyi háttér megteremtése. A teljes beruházás 14.600.000 Ft-ba kerül. Ennek 30 %-át a DÉDÁSZ Rt. vállalja át, a fennmaradó 10.220.000 Ft-ot kell az önkormányzatnak előteremteni, melynek 40 %-át a Baranya Megyei Területfejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázaton remélte elnyerni. A pincetulajdonosok 40.000 Ft-tal járulnak hozzá a beruházáshoz, ez - a német pincetulajdonosok által fizetett magasabb összegű befizetéseket is hozzászámolva - közel 4.000.000 Ft. A fennmaradó összeget az önkormányzat az idei költségvetéséből tervezte megfizetni

A Területfejlesztési Tanács forrás hiányában 3.000.000 Ft támogatást szavazott meg az önkormányzatnak, több, mint egymillió Ft-tal kevesebbet a kért összegnél, ezért a képviselőtestületnek kellett arról dönteni, hogy megvalósuljon-e az eredeti tervek szerint a beruházás, illetve hogyan és honnan teremthető elő a hiányzó összeg.

A képviselők az október 9-én tartott ülésen úgy döntöttek, hogy a beruházást megvalósítják és a hiányzó összeget pályázati támogatásból próbálják meg biztosítani, illetve, ha ez nem lesz eredményes, akkor az önkormányzat költségvetésének átcsoportosítása révén történik a hiányzó összeg kifizetése.

Fentiek miatt kérte az önkormányzat a pincetulajdonosokat, hogy határidőre tegyenek eleget fizetési kötelezettségüknek, hiszen az önkormányzatnak is határidőre kell fizetni és a hiányzó összeget megelőlegezni.

Természetesen most is vannak olyanok, akik a beruházást ellenzik és nem hajlandók önként a hozzájárulást megfizetni, ezért a Képviselőtestület - akárcsak az út esetében - most is rendeletben döntött a lakossági hozzájárulás mértékéről és megfizetésének módjáról. A rendelet alapján a hozzájárulás mindenkire nézve kötelező és behajtásáról a jegyzőnek kell intézkedni.

Reméljük, hogy erre nagyon kevés esetben kerül sor és a tulajdonosok többsége örömmel fogadja, ha végre felgyullad a fény a Pincesoron!

 

Megjelent a Máriakéméndi Közéleti Havilap 2001. év. 4. számában

Megtekintések száma: 55 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: