Főoldal » 2019 » Március » 22 » 2019. 03. 22. FÜRDŐTÚRA SIMONTORNYÁRA
11:23 PM
2019. 03. 22. FÜRDŐTÚRA SIMONTORNYÁRA

Simontornya egy 4000 fős kisváros Tolna megye északi részén, melyen keresztül folyik a Sió. A város kiterjedéséből magasabb lélekszámra következtethetnénk, ám sajnos az utóbbi évtizedekben az itt élők száma jelentős mértékben csökkent. A város a Pécs – Budapest vasútvonalon van rajt, bár itt csak napi egy IC járatpár áll meg, de az alacsonypadlós FLIRT típusú személyvonatok 2 óránként közlekednek. Pécsről dombóvári átszállással juthatunk el ide, kb. 2 óra alatt. Dombóváron minden vonathoz jó csatlakozás van.

A helyieken kívül ma már kevesen tudják, hogy egykor országos hírű bőrgyár működött itt. A város a Fried családnak köszönhette több mint 200 éves bőriparát. Munkájuk nyomán a mezőgazdasági település, meghatározó ipari centrummá vált a 20. század első harmadára. A bőrgyártást Simontornyán meghonosító Fried Salamon 1780-ban érkezett Morvaországból. Styrum gróf hívta az akkor még csak 20 éves fiatal mestert, aki elfogadta a felkínált lehetőséget. Salamon egyik fia, Fried Bernát (1807-1886) időközben a bőrgyártás mesteré vált. Folyamatosan és nagy energiával fejlesztette cégét, ami a 19. század végére országszerte ismertté vált. Ő vásárolta meg 1885-ben (a Sió jobb partján) a későbbi gyártelep helyét. Két fia, Móric és Vilmos segítette őt munkájában. A kis cég vevőköre és gazdasági lehetőségei az 1867-s kiegyezés révén kiszélesedtek. A cseres kádak egyre szaporodtak, és minduntalan kinőtték az éppen befedett területeket. Az első világháború alatt a gyár a hadsereg egyik beszállítója lett. A megnövekedett rendelések miatt szükségessé vált a sióparti gyárrészt egy emelettel megemelni, és a háborús termelés miatt 65 főre nőtt az alkalmazottak száma.

Fried Vilmos fiai, Imre és Pál új, tökéletesített kémiai eljárásokat alkalmazva, a villamos energiát bevezetve, és a Singer Dezső vezette bőrnagykereskedő céggel egyesülve betörtek a világpiacra. A gyár 150. évfordulóját (1930) már tőkeerősen ünnepelhették. A gyár ekkor élte a fénykorát. A simontornyai bőrgyár – főleg, hogy Trianon után a 67 bőrgyárból csak 18 maradt Magyarországon – rendkívül fontos szerepet töltött be nemzetgazdasági szempontból is.

A németek 1944. december 3-án este hagyták el a község területét, közben amit lehetett, megsemmisítettek. 1946 végén teljes vagyonleltározásra és vagyonkimutatásra szólították fel Fried Lászlót, mert a vállalat státuszának megállapításához szükséges adatokat így kívánták megszerezni. Ekkor a vállalat már 447 fizikai és 68 szellemi dolgozót foglalkoztatott. 1948-ban a bőrgyár államosításra került és egészen a rendszerváltásig állami tulajdonban is maradt. Jelenleg legnagyobb része lepusztult, azonban a Sió-part felé néző részét rendbe hozták, az ablakokat kicserélték. Területén több kisebb üzem, helyi vállalkozó tart fent munkahelyeket, de legtöbb része eladó vagy bontási, lepusztult állapotban van.

 

A Fried kastély története

 

A kastélyszállót Fried Imre, a Simontornyán megtelepedett, és egész faluszerte köztiszteletben álló Fried család bőrgyárosa építtette. Ezzel örvendeztette meg feleségét, Gottlieb Margitot házassági évfordulójuk alkalmából. Fried Imre az egész településnek meghatározó alakja volt. Bőrgyára, amely nem csak országszerte, hanem egész Európában, sőt a tengerentúlon is ismertté vált, igazi felvirágzáson ment keresztül a keze alatt, egyben sok simontornyainak is munkát adott.

A Kastélyszálló épülete szecessziós stílusban épült Vágó Pál tervei alapján, s a fennmaradt írásos emlékek tanúsága szerint 1926 tájékán adták át a házaspárnak. A kastélyszálló kívülről világos homokszínben pompázott, falát vörös terméskövek díszítették. Gyönyörű parkját francia stílusban álmodták meg, ápoltságáról Deme Sándor kertész gondoskodott. Fried Imrét és egész családját a 2. világháború idején Auschwitzba deportálták, ahonnan már nem térhettek haza.

A kastélyszállót a háború után államosították, a szocializmus időszakában lakásokká alakították át. Az új beosztás megbontotta az épület belső rendjét. A rendszerváltás utáni többszöri gazdaváltás rontott legtöbbet az épület állagán. Tulajdonosai 2002-ben komoly felújítási munkálatokba kezdtek, hogy az új funkció mellett a kastélyt az eredeti állapotába állítsák vissza, amit a hallban látható régi képek is igazolnak. Az egyik tulajdonos vietnami származása miatt számos vietnami stílusú elem felfedezhető a kastélyban és annak parkjában. A Fried Kastélyszálló 2005-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

Forrás: wiki és https://www.friedhotel.hu/

 


A metszet készítője valószínűleg sohasem járt Simontornyán, hiszen a vár nem hegy tetején, hanem síkságon épült fel, mocsarakkal övezve.


A domonkos szerzetesrend építette fel a templomhoz tartozó egykori kolostort


Túra a szőlőhegyre...


...ahonnan szép kilátás nyílik a városra


Löszmélyutak tagolják a szőlős dombokat


A Fried kastély egyik épülete


Ez az átjáró köti össze a kastélyt a fürdőházzal

Megtekintések száma: 66 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0 Spam
3 R Andras  
Bárcsak sokan eljuthatnának ide és ehhez hasonló "szanatóriumokba". Igazi felüdülésre lehett egyilyen környezetben szert tenni.

0 Spam
2 Endi  
Mivel a kastély és udvara magánterület, így azt épít rajta, amit csak szeretne.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nem ismertem a Fried család és gyáruk történetét – örülök, hogy bemutattad őket. Életükről filmet, hogy ne mondjam tragikus és „Európa-tipikus” filmet lehetne készíteni. De életük pompásan megmutatja a magyarországi állapotokat is. Mi volt itt – mi történt - és mi van ma…
Hogy a magyar államnak nincs/nem volt se pénze, se akarata a régi, értékes épületek felújításához – az nem újdonság. Az se zavar nagyon, hogy nem európainak adták el (legalább így megmaradt, s nem dőlt össze) – de a szakemberek (városépítő művészettörténészek, vagy nem tudom kik) hogyan engedélyezhették ennek az ide egyáltalán nem illő (bár nagyon szép) pagodának a felépítését ?
Nagyon jó kis beszámoló, élvezettel néztem-olvastam. És igencsak elgondolkodtam a leírtakon….
Azért lett ilyen hosszú a kommentem:-)

Név *:
Email *:
Kód *: