Főoldal » 2019 » Március » 25 » 2019. 03. 25. MÁRIAKÉMÉNDI TALÁLKOZÓ MÁRIAKÉMÉNDIEK NÉLKÜL
2:36 PM
2019. 03. 25. MÁRIAKÉMÉNDI TALÁLKOZÓ MÁRIAKÉMÉNDIEK NÉLKÜL

Idézet a Máriakéméndi Közéleti Havilap
2002. évi 4. számából:

Az önkormányzat augusztus 17-én és 18-án rendezte meg a Máriakéménd Találkozót, melyre községünk lakóin kívül meghívást kaptak a Máriakéméndről elszármazott egykori - jelenleg külföldön vagy Magyarország más településén élő- lakosok is.

A szervezés már hetekkel korábban kezdődött, hiszen több száz vendég részére kívántunk színvonalas kulturális programot és megfelelő vendéglátást biztosítani.

Az önkormányzatnak ezúttal is hatalmas segítséget nyújtottak községünk lakói, akik vállalták a vendégek elszállásolását, kinyitották pincéjüket a szomjas vendégeknek és napokon keresztül részt vettek a rendezvény lebonyolításában, főztek, terítettek, felszolgáltak, mosogattak, takarítottak, szereltek, pakoltak, dolgoztak a büfében. Közel 50 ember szorgos munkájára volt szükség ahhoz, hogy utólag elmondhassuk, fennakadás és zökkenő nélkül zajlott le a nagyszabású rendezvény és joggal lehetünk büszkék arra, amit a vendégeknek nyújtani tudtunk.

Az augusztus 17-i, szombati programon 90 fő vett részt, akik délután 14.00 órakor gyülekeztek a Művelődési Ház előtt, majd ellátogattak a Falumúzeumba. Innen a csoport elindult a Pincesorba, ahol a szőlősgazdák nyitott pinceajtókkal várták őket. Este zeneszó mellett vacsoráztak a vendégek.

Augusztus 18-án 9.30 órakor német nyelvű szentmisére került sor a Kegytemplomban, majd a Pécsváradi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét a Művelődési Ház udvarán.

A vasárnapra érkezett 140 vendég közös ebédje után kulturális műsor következett, melyen fellépett a Szederkényi Német Nemzetiségi Tánccsoport és a Vegyeskórus, a Tornádó Tánccsoport és a Zengővárkonyi Tánccsoport, akik magyar néptáncokat adtak elő. A vacsora után a vendégek hajnalig táncoltak a bálban.

Sajnálatos, hogy a község lakói közül kevesen vettek részt a rendezvényen, alig jöttek el néhányan a kulturális programra és az esti bálra. Öröm viszont, hogy a vendégektől csak dicsérő szavakat hallhattunk, mert akik eljöttek, mindannyian jól érezték magukat, boldogok voltak, hogy egykori falujuk szeretettel fogadta őket.

 

Megtekintések száma: 64 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 Endi  
A szokásos érdektelenségen túl a gond talán az is lehetett, hogy az itt élők, akik nemrégen költöztek be, nem érezték magukénak a rendezvényt, hiszen, nincsenek sváb rokonaik, gyökereik, a külföldről "hazaérkezettek" számukra idegenek. De sajnos egyébként is a falu közösségi összefogását sokan semmibe veszik.

Név *:
Email *:
Kód *: