Főoldal » 2019 » Március » 29 » 2019. 03. 29. FALUJÁRÓ TÚRA VEZETETT ABALIGETRE
2:19 PM
2019. 03. 29. FALUJÁRÓ TÚRA VEZETETT ABALIGETRE

A fotóra kattintva Dudók Piroska képei láthatók.

Abaligeti falujáró túránkra a DDKK külön buszt indított, így 10 óra után néhány perccel megérkeztünk az indulási pontunkra. Néhány túratársunk autóval érkezett és csatlakozott hozzánk, összesen 31-en indultunk felfedezni a település látnivalóit. A korai érkezés miatt, a barlang belépő jegyek megváltása után jutott idő egy kis sétára. A barlang vizéből táplálkozó, 1959-ben mesterségesen létrehozott csónakázó tavat jártuk körbe. A 11 órakor induló vezetett barlang túrán vettünk részt. A vezetés során információt kaptunk a barlang keletkezésével, felfedezésével és élővilágával kapcsolatban.

Programunk következő úti célja a falu keleti határán található Hármas kereszt volt. Az emlékhely jelenleg az Orfűre vezető műútról közelíthető meg. Szerencsére egy helyi fiatalember segítségével a saját portáján keresztül rövidebb úton sikerült odajutni. A Millennium évében felújított Hármas-keresztnél megállva csodálatos panoráma tárult elénk. Már régóta csak egy kereszt áll ezen a helyen mégis Hármas-keresztnek hívják. A hagyomány szerint a kereszteket az a Mattenheim József állíttatta, aki 1768-ban már a barlangban járt. Állítólag tizenöt gyermeke született a molnárnak, de születésük után egymás után meghaltak. Már a nyolcadikat temette el, amikor fogadalomból emeltette a kálváriát. A falu központba visszaérve a helytörténeti kiállítást tekintettük meg. Vezetést nem kaptunk, ezért közös erővel fedeztük fel az egykor használt eszközök funkcióját, teljes sikerrel. A nap végén még néhányakkal felmentünk megnézni a kálvária stációit, illetve annak maradványait.

A visszautazás is egy külön részünkre indított busszal történt, köszönet érte. A nap folyamán az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy kellemes falujáró túrát tölthettünk együtt. Külön köszönetemet szeretném kifejezni, Csesznok Dávid részére és Marci, 5 éves óvodás, segéd túravezető részére.

Markesz István önkéntes túravezető

A fotóra kattintva láthatók a túravezető képei.

 

Megtekintések száma: 215 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 Hegymászó  
Sajnos a barlangban nem lehet fotózni.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Örömmel láttam a képek között, hogy legalább felállították - ha felújítás nem is történt - a kálvária stációoszlopait.Abaliget megér egy szép sétát. Kár, hogy a barlangból/ról nincs fotó.

Név *:
Email *:
Kód *: