Főoldal » 2019 » Április » 14 » 2019. 04. 14. ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA A NAGYKUNSÁG, NAGY-SÁRRÉT ÉS A HORTOBÁGY HÁROMSZÖGÉBEN
2:56 PM
2019. 04. 14. ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA A NAGYKUNSÁG, NAGY-SÁRRÉT ÉS A HORTOBÁGY HÁROMSZÖGÉBEN


Püspökladány, gyógyfürdő

ÖT NAP, HÉT VÁROS

Püspökladányi bázissal választottam szálláshelyet. Ajánlom mindenkinek Magyari Lajos Szent Flórián vendégházát (www.florianvendeghaz.hu), mivel nagyon olcsó (3200 Ft/éjszaka) és a házigazda nagyon vendégszerető, sok mindennel foglalkozik, sokat tud mesélni az Alföldről és a környékről. A vendégház is nagyon tiszta és rendezett, a kibérelt lakrészekhez tágas konyha tartozik teljes felszereléssel, hűtővel, stb. A fürdőszoba is elegáns. Püspökladány egyrészt azért is bizonyult jó választásnak, mert nem kiemelt turisztikai tengely, így az árak is sokkal kedvezőbbek, mint pl. a közeli Hajdúszoboszlón, értem ezt mind a szállásra, mind étkezésre, pl. vendéglátóegységek tekintetében. A másik, hogy innen jó vasúti közlekedés van a Budapest – Szolnok – Püspökladány – Debrecen – Nyíregyháza, illetve Záhony fővonalon. Szinte majd minden településre el lehet jutni vonattal (is), ahol fürdő is van.

Április 1-je, „örömünnepnek” volt nyilvánítva a vonattal utazóknak. 14 hónap után ez az első nap, hogy ismét átszállás nélkül juthatunk el Pécsről a fővárosba, igaz a próbaidőszakban néhány hétig 10 perc menetidő többlettel, azaz 3 óra 10 perc alatt. Az első vonat, a hajnali 5.14-es volt, pontosabban lett volna, ami gördülékenyen végigmegy Pestig. Ám Érdnél megállásra kényszerült. Úgy hallottuk, egy másik vonatnál gázolás történt. Emiatt a vonatközlekedés minden irányból leállt. 110 perc késéssel tudtuk csak továbbindulni, mire befejeződött a helyszínelés. Kelenföldön, csak két órával későbbi vonatot sikerült elérni, ám az is késett 8 percet. Csak a „szerencsén múlott”, hogy Kőbánya-Kispest állomáson sikerült elérni az eredetileg tervezetthez képest 2 órával később a Záhony felé induló IC vonatot, mely azonban Püspökladány előtt biztosítóberendezés meghibásodása miatt 15 perc késést produkált. 10.20 helyett így 12.35 lett a megérkezés ideje. A szállás elfoglalása után már csak egy fürdésre maradt idő Püspökladányban. A meglátogatott fürdők közül ezt tartottam a legjobbnak. Ugyan egy kisebb 4 medencéből álló fürdő, de nagyon kellemes selymes barna színű vize van. Bőrünk tőle olyan puha lesz, mint a kisbabáké. A belépőjegy 1000 Ft (felnőtt).

Másnap Hajdúszoboszló következett. Ide sűrűn, félóránként jár vonat. Sajnos a vonattal ma is történt valami, bár pontosan érkezett, 13 perc késéssel ért célba. De hát ez még kibírható, hiszen nem kellett átszállásra várni. Hajdúszoboszlót nagyon sokan dicsérik. Én azonban nem fogom (annyira). Bár kétségtelen a fürdő környéke, és az ottani két utca meseszép a sok virággal, gyönyörű parkosítással, de a város többi része elhanyagolt, szemetes. A vasútállomás környéke teljesen lepusztult, és ami meglepő, hogy a városban sehol sem jelzik, merre található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Csak már a fürdő előtt 200 m-re van kitáblázva, de sehol egy köszöntő vagy információs tabló. A nagy fürdőben, ahol 28 medence található, ebből most csak néhány üzemelt, nem olyan nagy a tömeg, mint amiről hallottam. A víz azonban bár hasonlóan barna, mint a ladányi, közel sem olyan kellemes: kifejezetten összeráncosodik tőle a bőr. Nem jó sokáig benne lenni. A szomszéd településen élők váltig állítják: már közel sem az a víz van itt, mint régen, állítólag a nagy vízhasználat miatt (10 szálloda is bevezette vendégei számár a gyógyvizet), a vízutánpótlás már nem elegendő, a vizet „felhígítják”, emiatt hatása sem a régi már. Emiatt a hajdúszoboszlóiak is Püspökladányba járnak fürdeni. Szoboszlóra meg a nagy reklám hozza a sok külföldi és belföldi turistát, akik még elhiszik, hogy ettől fognak meggyógyulni. Egy pozitívum, hogy a felnőtt jegyár is csak 2300 Ft, ami tekintve, hogy Európa legnagyobb fürdője, nem sok, Harkányban 3500, Bp-en a Széchenyi fürdőben 6000, hétvégén 6200 Ft a belépőjegy és nincs nyugdíjas vagy kedvezményes változat. Mondanom sem kell, valami meghibásodás miatt visszafelé is a kijelző szinte valamennyi vonatnál késést jelzett, szerencsére csak 15 perc volt.

Harmadik nap Túrkeve következett. Ez volt a legneccesebb, ugyanis a vonatról Kisújszálláson át kell szállni buszra, ahol 13 perc van. Szerencsére ma épp nem késett a vonat, így sikerült elérni a csatlakozást. Túrkevén a városnézést követően került sor a gyógyfürdő meglátogatására. A fürdő itt a város szélén van, ám egészen közel a buszpályaudvarhoz. Itt egészen más színű és szagú víz van, szürkés-zöld a színe a fehér medencékben is. Igazán kellemes ebben a vízben a fürdőzés. Egyetlen negatívum, hogy az én hidegen tálalt rántott sajtom háromszor annyi idő alatt készült el, mint amiről szó volt. Fél órát mondtak, másfél óra lett belőle, de ehhez tudni kell, hogy én voltam az első, aki 10.30-kor rendelt a büfé nyitásakor. Vajon mennyit várhattak a többiek? A késedelmes ebédhez jutást azzal indokolták, hogy nem itt készül, megrendelik, és általában fél órán belül kiszállítják.

Negyedik nap Lajossal a házigazdával elmentünk, hogy megmutassa a püspökladányi arborétumot. Ez egy hatalmas, 400 hektáros arborétum. Korábban sokkal kisebb volt, de nemrég a közeli erdőrészt is hozzá csatolták, amiből szép lassan szeretnének parkerdőt, arborétumot varázsolni. Egyébként az eredeti alapterületen is, ahol számos erdészház, erdei pihenő, szobor, információs tabló, stb. van, még rengeteg a tennivaló. Sajnos egy nem túl jól működő perióduson van túl a kert, most új gazdái vannak, akik igyekszenek mielőbb felszámolni az elvadultságot, elbontani a romos létesítményeket, és a parkot újra látogathatóvá tenni. Jelenleg napközben (kora reggeltől késő estig a nagy fakapu nyitva, van, ingyenesen szabadon bejárható. Újabban a futók is visszaszoknak, akiket az előző vezetés állítólag kitiltott, sőt, egy ideig az iskolai rendezvényeket sem engedték itt tartani, holott erre hatalmas erdei pihenőházak állnak rendelkezésre, nagy réttel, tűzrakóval, piknikhellyel. Szerencsére ma ismét vendégbarát erdészeti vezetése van az arborétumnak.

Ezután autóval Nádudvarra mentünk. A városnak nagyon szép virágosított főtere van, rajta egy kunhalom. Itt szemben van a gyógyfürdő. Bár általában egész éven át üzemel 3 medencével, sajnos éppen karbantartás folyik, május 1-jén nyit csak, igaz ez amúgy sem szerepelt a fürdőlistámon, de mivel még nem voltam benne, újabb célpont lehet egyszer.

Ezután Fazekas István fazekas kerámiáit tekintettük meg. Csoda szép a műhelye és a szemközti házban igényesen berendezett kiállítása van, ajánlom mindenki figyelmébe, aki erre jár. Honlapjáról (www.feketekeramia.eu) az alábbiakat idézem: A nádudvari fazekasság története a hódoltság idejére vezethető vissza, egy helyi szájhagyomány alapján: A török szultán isztambuli háreméből egy fekete csalikorsó mentette meg a nádudvari főbíró szép lányát. Csak olyan edényért engedte szabadon a váradi pasa, amelyikben borrá változik a víz is. Elkészítették a kétfenekű csalikorsót, amelyikben egyszerre lehetett bort és vizet tartani, s ezt vitték el a pasának váltságdíjként.

Ugyan a nádudvari fazekasság kezdete a múlt homályába vész, de írásos adatok már 1714-ből fellelhetők. Ekkor említik először a nevében és mesterségében is egyaránt fazekas Fazekas családot. A családban folyamatosan öröklődik apáról fiúra a fekete kerámia készítésének mestersége, mind a mai napig. A nádudvari mesterek a mezőváros adottságait kihasználva a mesterség mellett gazdálkodással is foglalkoztak, illetve a háztartások igényei szerint készítették cserepeiket. Nagyon jellemző edénytípusok voltak a korsók, kanták, locsolók, bodonok, stb..

Egészen az 1930-es évekig a mindennapi élethez tartozó edényeket készítettek, amikor is nem csak a nádudvari fazekasság, hanem az egész népművészet teljesen átalakult. Az emberek igényei megváltoztak, és egyre jobban érdekelte őket az esztétikum. Ez természetesen kihatott a fazekas mesterek munkáira is. Létrejöttek a tökéletesen funkcionáló dísztárgyak. A népművészet, és így a nádudvari fazekasság is fordulóponthoz érkezett. A fő feladata az ősi forma és motívum kincseket úgy átalakítani, hogy az a modern háztartások szerves részévé válhasson. Ebben a munkában úttörő szerepet vállalt néhai Fazekas Lajos (1895-1959) és felesége, Csizmadia Ilona.

A megkezdett utat két fia folytatta tovább, akik hatalmas elszántsággal váltak a magyar fazekasság meghatározó egyéniségeivé. Fazekas Lajos a népművészet mestere (1918-1998) kimagasló szakmai útja mellett talán legfontosabb érdeme, hogy három fiát fazekasnak nevelte és ezúton biztosította a több száz éves családi tradíció továbbélését. Az ő példájuk mutatott utat a család ma alkotó tagjainak: Fazekas Lajos (1944), Fazekas István (1949), Fazekas Ferenc (1955).

Fazekas István (1949) fiaként jelenleg én, ifj. Fazekas István (1976) képviselem a nádudvari fazekasság legfiatalabb generációját. Érzem, hogy munkámnak célja van, láncszeme lehetek annak a hosszú folyamatnak, amely az ősöktől az utódokig vezet.

Szállásadóm ezután Kabára vitt. Ő visszament Ladányba, én pedig megnéztem a város központját. Nem nagy város, így hamar „végeztem”. A fürdő csak délben nyit, így megvártam az időpontot. Sajnos a fürdőhöz érve derült, hogy zárva vannak, egy váratlan karbantartás miatt 3 hétre. Pedig előre tájékozódtam, a honlapjukon nem jelezték, igaz nem telefonáltam külön. Hosszasan töprengtem mitévő legyek, nem szeretem, ha céltalanul telik el egy nap, itt a szállásdíjat is fizetni kell. Az ötletem az volt, hogy ami utolsó napra volt tervezve Karcag, azt még meg tudom ma valósítani, este ha visszaértem a szállásra, akkor pedig megpróbálok péntekre egy újabb fürdőt keresni. Amennyire tudtam siettem vissza a kabai vasútállomásra. 12.20-ra értem ide, vonat 12.59-kor indult Karcagra, mely 13.21-re ért oda. Itt a vasútállomástól nagyon messze van a fürdő, majdnem egy óra alatt értem oda. De szerencsére ez nyitva volt, és 3 órát kellemesen fürdőzhettem. A vonat 18.41-kor indult vissza, én 17.25-kor elindultam, de úgy, hogy még kitérőt tettem a kunhalmon álló kör alakú kálváriához. Gyorsan fotóztam sorról sorra stációkat a csendhegyek blog részére, majd sietve indultam tovább, hogy egy minimális kis városnézés és fotós kattintgatások még beleférjenek. Nagyon szép Karcag belvárosa, érdemes lett volna több időt eltölteni, de rohanni kellett. A vasútállomásra akkor értem, mikor a távolból már látni lehetett az érkező vonatot. (Ilyenkor persze nem késik...) Gyors jegyváltás, és máris fent ültem a járaton, mely 11 perc alatt megérkezett Ladányba.

Az ötödik és egyben utolsó nap Törökszentmiklósra esett a választás. Este a wifin megnéztem mik a lehetőségek, ez a város rajta van a Bp. felé vezető vasútvonalon, amerre úgyis utaznék hazafelé, így a legkézenfekvőbb, hogy ezt válasszam. A neten friss információk szerepeltek, hogy nyitva is van. A 7.11-es vonattal 7.55-re lehet Törökszentmiklósra érkezni. Szép belvárosa van érdemes megnézni. Sajnos a vasútállomáson nem volt megoldható a gurulós bőrönd elhelyezése, így a városon végig kellett húzni, a strand pedig 40-45 percre van az állomástól.

A fürdőbe belépve a pénztáros hölgy megkérdezte, biztos, hogy be szeretnék-e jönni. Nem egészen értettem a kérdést. Akkor elkezdte mondandóját: sajnos elromlott a szivattyúnk… hideg a víz. Ha úgy gondolja, lehet fürdeni, csak szólok, hogy…. Na, gondoltam, itt a harmadik fürdő, ahol nem megoldható a csobbanás. Rákérdeztem: mégis hány fokos a víz? 35! Vágta rá. De hisz az pont jó, na adja a jegyet és gurítom be a bőröndöt megőrzésre. Öt perc múlva már a vízben voltam, ami olyan kellemes volt, hogy csak na.

A strandon senki sem volt az első órában, később jöttek még 4-en. A szivattyú közben beindult, újra tudtak friss vizet pumpálni a medencébe, és a vízhőmérséklet kis idő múlva 36, majd később 36,5 fokosra nőtt. Itt ilyenkor mindössze egy gyógyvizes medence üzemel, de szezonban 4 db működik, az egyik egy új élményelemekkel ellátott úszkáló. Egyébként a fürdő 5 fős személyzete roppant kedves és barátságos, az úszómester folyamatosan beszélget a vendégekkel, és nagyon felkészült, a víz paramétereit illetően is sok minden információt szívesen oszt meg a fürdőzőkkel. Eltelt itt a délelőtt. A 13.54-kor induló vonattal terveztem a visszautat, ceglédi és kecskeméti átszállással Pécsre, mert ez lett volna a legrövidebb út. Sajnos azonban a vonat műszaki meghibásodás miatt 26 percet késett. Mivel az átszállásra Cegléden 12 perc lett volna, Kecskeméten pedig 10, ezt a tervet el kellett vetni. A hosszabb utat kellett választanom, hogy budapesti átszállással jövök haza Pécsre. Így Kőbánya-Kispest és Kelenföldi átszállással 19.57-re értem Pécsre a Főpályaudvarra, holott a rövidebb úton Kecskeméten át 18.50-re Pécsre érkezhettem volna.

Nagyon kellemes öt napot töltöttem el a Nagykunság környékén, de ismét bebizonyosodott, hogy jobb kerülni a vonatközlekedést, pedig különösen az Alföldön ez lenne a legkönnyebb és környezetkímélőbb megoldás, hiszen ütemes menetrend van, szinte mindenhová minden órában indul vonat, persze csak elméletben, hiszen elég gyakori, hogy órákra megakad a közlekedés.

BEG


Véleményem szerint nincs jobb víz a püspökladányinál a környékben


Püspökladány katolikus temploma


Ladány vasútállomása


Ez már Hajdúszoboszló


Református templom Szoboszlón


Még egyszer a ref. templom a másik irányból


Görögkatolikus templom


A fürdő felé közeledve csinosodik csak meg Hajdúszoboszló


A világhírű fürdő nyári bejárata


30 féle zöldséges palacsinta kapható a közeli palacsintázóban


A fürdő téli bejárata


28 medence van, télen "csak" kb. 10 db üzemel


Fürdőtörténeti kiállítás is van


A hajdúszoboszlói fürdőt szép nagy tavak veszik körbe,
melyek szabadon körbesétálhatók


Egy furcsa formájú református templom Túrkevén, ez valójában a hátulja


A túrkevei gyógyvíz teljesen más összetételű, színű és szagú,
mint a ladányi vagy szoboszlói, de nagyon kellemes benne lenni.


Kneipp taposó is segíti a gyógyulást vagy a betegségek megelőzését


Kiss visszatérés Püspökladányba, ahol szép Szent Fórián szobor áll.


A ladányi ref. templom


Püspökladányi arborétum


Foglalkoznak a helyiek a gondolattal, hogy megfelelő módon átépítve, megnyissák
a nagyközönség számára, mint kilátót


A Nádudvari gyógyfürdő jelenleg karbantartás miatt zárva van.
A kiírás szerint május 1-jétől újra üzemel.


Nádudvar szép rendezett és virágosított kisváros


A fürdő bejárata


Ifj. Fazekas István fekete kerámia kiállítása Nádudvaron


Kaba, városháza


Csalódás: a fürdő zárva, holott a város által üzemeltetett honlapjukon a mai napig
az szerepel, hogy egész éven át nyitva, valójában április hónapra karbantartások
miatt bezártak, és május 1-jén nyitnak, csak éppen erről
a vendégeket elfelejtették tájékoztatni. Az nonszensz, hogy csak a fürdő kapujára
írták ki, és a vendégek akkor szembesülnek vele, mikor már odaértek.


Még, jó, hogy hamar tudok dönteni, így Karcag felé vettem az irányt.
A képen összenövesztett akácok látható, erre felé több helyen is van.


Karcag


Egy kunhalomra építették Karcag kálváriáját.


A szobor hiányzik a talapzatáról


A karcagi szélmalmot csak messziről sikerült lefotózni,
idő már nem volt a felfedezésére.


Karcagnak csoda szép belvárosa van


Az Alföldön a városokban szinte mindegyikben van víztorony, van ahol több is.


Utolsó nap Törökszentmiklós következett


Szép rendezett a város


A Törökszentmiklósi gyógyfürdő bejárata


Régen nagy tömeg volt


Ma kong az ürességtől


Ennek a fürdőnek is kellemes vize van, és mindössze 820 Ft. a felnőtt belépő.


Műkő medence, de nem "műkö-dik".


A fürdő mellett kis tavacska található


Kemping is tartozik a fürdőhöz

Megtekintések száma: 80 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Csak épp valamit meg szerettem volna nézni a MÁV honlapján, és íme, ez a két hír fogad. Elképesztő, hogy hová süllyedt a szolgáltatás színvonala. Az utóbbi a döbbenetes hír, hogy egy kimaradó vonat miatt, még több másik is kimaradt, mert órák hosszán át képtelenek voltak a pótlásra. A gond, hogy sokszor sem személyzet, sem műszaki felszerelés, azaz kocsik sem állnak rendelkezésre.

A Déli pályaudvarról Tapolcára tartó gyorsvonat mozdonya 17:20-kor meghibásodott Polgárdi-Ipartelepek és Csajág között. Az utána haladó személyvonat mozdonyát küldik ki a nyílt pályára. A vonalon meghosszabbodik a menetidő.

Pár személyvonat kimarad a menetrendből Vámosgyörk-Füzesabony között: a Gyöngyösről 15:32-kor Vámosgyörkre induló vonat a mai napon (vasárnap) műszaki ok miatt kimaradt a menetrendből. Emiatt a Vámosgyörkről Füzesabonyba 16:09-kor és 18:09-kor, továbbá a Füzesabonyból Vámosgyörkre 17:08-kor induló személyvonat sem közlekedik.

Egyébként ezt leszámítva, sok élményt sikerült szerezni, kellemes tavaszi időben.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nem semmi, amit belezsúfoltál - a "baleseteket" is beleszámítva - ebbe a pár napba.
Valójában tényleg szépek ezek a fürdők - bár azt hiszem túlzottan nincsenek reklámozva. Igaz, talán nem is kell, aki menni akar, vagy már tud róla, vagy felfedezőként érkezik.
Ami a MÁV-ról és annak működéséről olvasható, az elkeserítő és szégyen... Van egy olyan érzésem, hogy nem volt ilyen mélypontja még ennek a cégnek a háború óta, mint amilyen helyzetben most van.Hja, a nagy emberek autóval járnak - nyilván senkit nem zavarnak ezek, -csak a pórnépet bosszantó- dolgok. Ám ahogy látom, valami miatt a vasúti közlekedés értéke és gyakran minősége külföldön is romló-félben van.
Kár....

Név *:
Email *:
Kód *: