Főoldal » 2019 » Április » 20 » 2019. 04. 20. FÜRDŐTÚRA BABÓCSÁRA
8:31 PM
2019. 04. 20. FÜRDŐTÚRA BABÓCSÁRA

A 6.15-ös szombathelyi vonattal utaztam Pécsről Babócsára, mellyel 7.39-re érkeztem meg. (Itt meg kell jegyeznem, rendkívüli dolog történt, talán újságcikk is lehetne belőle, nem késett a vonat egy percet sem.)

Sajnos a vasútállomás már nem olyan szép, mint 10-15 évvel ezelőtt, amikor felújították, ma kezd úrrá lenni az elhanyagoltság. (Még nem tragikus a helyzet, de most kellene az állagmegóvással és egyebekkel törődni.) Az állomás épületénél buszforduló, illetve buszmegálló is van, de érthetetlen módon ezt semmi sem jelzi, sem járda, sem kresztábla, sem menetrend. (Mint utóbb kiderült, a váróteremben bent az ablakpárkányra van kilógatva, de ezt csak azok látják, akik bemennek az épületbe, már ha észreveszik, mivel nem éppen szokványos helyen van… Egyébként munkanap 3, szabadnap 1, munkaszüneti nap 2 busz tér ide be csupán. Nyilván a helyiek tudják, mikor érkezik járat, de mi van az idegenekkel, esetleg a turizmussal, vagy Babócsán nincs is idegenforgalom?

Na, itt jön a lényeg. Babócsán korábban igen nagy idegenforgalom volt, hiszen sok műemlék, látnivaló (Basa-kert, nárciszos, stb.) található itt. De az idegenforgalom jó részét a helyi fürdőbe látogatók adták, akik a környékbeli településekről érkeztek akkoriban főként vonattal, de busszal is. A fürdő a kevés fejlesztéseknek köszönhetően hanyatlásnak indult, egyre kevesebben látogatták. 2005-2006-ban azonban több millió forintot költött rá az önkormányzat, új csempéket raktak le, felújították a fedett medence épületét, és rendezték a termálfürdő parkját is. Egyet azonban elfelejtettek: vízforgató berendezést nem építettek be. 2008-ban jött az új rendelet, vagy elkészül a vízforgató, vagy bezár. Akkor 35-40 millió Ft-ba került volna, de erre nem volt pénz. Elvileg megmenekülhetett volna, de akkor gyógyvízzé kellett volna minősíteni, akkor nem kötelező a vízforgató. Az 8 millió lett volna. A polgármester és a képviselők szűklátókörűsége vezetett odáig, hogy olyan döntést hoztak, hogy a pénzt inkább másra fordítják… A fürdő 2008-ban bezárt. Ma 2019-et írunk. 11 év alatt hány millió m3 értékes gyógyvíz folyt el a Rinya-patakba, kihasználatlanul, merthogy a kutat nem zárták el, az azóta szüntelenül folyik. Jelenleg a kinti medencében egy zuhanyzótálcába, onnan egy csövön a medence lefolyójába folyik a kellemes meleg víz.

Én kipróbáltam, fürdőgatyára váltottam, beültem a lefolyóhoz, ahol van egy mélyebb pont, itt 5 cm volt a víz. A lefolyót részben elzártam, és pár perc alatt a medence szépen kezdett feltöltődni. Végül már egész jól ellepett a kellemes meleg víz. Egyébként megmértem a víz hőmérsékletét, mely a beömlésnél 47,4 fokos, a zuhanyzótálcában 39,9 fokos, a medence alsó lefolyásánál 38 fokos, de mivel a víz beülésem után szétterült a medence alsóbb felében és a hideg csempéken folyt vissza, így kellemesen kevert 34-35 fokos vizet „készítettem” magamnak. A strand területéről kifolyva a patak vize még mindig 33,4 fokos és kora reggel gőzölgött is. A víz színe és illata a pettendi termálforráshoz hasonlít, de egy picit barnább árnyalatú.

A kb. 40 perc fürdőzés után a gyönyörűen karbantartott Szabadság teret néztem meg. Tényleg, le a kalappal milyen szépen rendben tartják. Ezután a templom következett, mely rendkívül érdekes elrendezésű, kéthajós épület. Az eredeti templom, mivel kicsinek bizonyult, dél felől egy új szárnyat építettek hozzá, és itt alakították ki a főbejáratot, ezért van az a furcsa kép, hogy a torony hátul van. Az országban csak mindössze néhány olyan templom van, melynek tornya középen vagy esetleg hátul van, de ilyen pl. a máriakéméndi kegytemplom is, bár ott egészen más okokból építették utólag a tornyot hátra.

További célpontom a településtől kb. 600 m-re eső Basa-kert, más nevén a Nárciszmező volt. Bár a Nárcisznap a falu fő fesztiválja a jövő héten lesz sok-sok programmal, már most is jönnek a látogatók. Én szándékosan nem akkor jöttem, mert a tömegben nem lehet jól fotózni. Nagyon szép rendezett a kert, már szépen nyílnak a virágok, állítólag épp a jövő hétre várható a legtöbb kinyílása. A kert nagy idők történelmi tanúja, hiszen az elmúlt 1000 évben vagy annál is régebben ez a térség meghatározó helye volt. Akit bővebben érdekel, a neten sok infót talál róla, én csak annyit jegyeznék meg, hogy volt itt török fürdő is, és itt láthatók a Szent Egyed templom helyreállított romjai is.

A Török-kút már a faluban van, de jelenleg nagyon elhanyagolt. Tudom már sokszor felújították, de sajnos ez nem igen sikerült, a vakolat lehullik róla, de az is meglátszik, hogy régóta nem takarították ki. A kutat jelző felirat sincs már meg, ami az útról jelezte, hol kell letérni. Azt hittem a kútban van víz is, de az teljesen fel van telve földdel, és csont száraz.

Utolsó állomáspontom a település központjában egy szép kis tér volt, melyen csodás húsvéti kellékek foglalnak helyet szebbnél-szebben virító virágok mellett.

A 12.11-es vonattal utaztam vissza Pécsre, ami szintén késés nélkül célba ért 13.42-kor, és csupán csak annyi történt, hogy elromlott a kalauz jegykiadó készüléke, és annyit mondott, hogy akkor ingyen utazhatok Pécsre (1490 Ft. a menetjegy). Már a leszálláshoz készülődtem, amikor egy másik kalauz ért oda, így nem úsztam meg, fizetni kellett…

BEG


A vasútállomás környéke a szegénynegyed, ahol sok a romos és üres ház.


Focipálya ülőhelyei


Itt folyik el haszontalanul a termálvíz.


Fénykorában a kastélyok, a TSZ irodaépülete, és a fürdő.


A 2000-es években.


A bezárás előtt (2007-2008 táján).


A fedett medence.


Az utolsó generáció, akik még évezhették a kellemes termálvizet.


A fürdő bejárata ma.


2019-ben a nagy medence


A víz az folyik...


Jelenleg egy zuhanyzótálcába folyik az értékes meleg víz.


A kabinsornak már csak a váza maradt


Egy kis pancsolás megoldható itt a sarokban.


Egyébként állítólag fúrás nélkül is több helyen felbuggyan Babócsa környékén a mélyebb fekvésű réteken a meleg vagy langyos víz, erről már több száz éves feljegyzések vannak. Állítólag a törökök is az itt feltörő meleg vizet használták fürdőzéseikhez.


Lejárat a fürdőhöz.

Egyébként Babócsa honlapján a mai napig az szerepel, hogy a fürdő télen 9-17 óráig, nyáron 9-19 óráig van nyitva. 11 év alatt nem voltak képesek levenni, pedig frissítik a honlapot, a jövő heti események is szerepelnek. 11 év alatt biztosan volt olyan, aki potyára jött...


Szabadság tér


Ez a tér meseszép!


Ősfák


A szobor is jelzi, hogy egykor itt folyt a Rinya, ma 100 m-el
arrébb, új mederben csörgedezik. (A híd még megvan.)


Rinya


A Basa-kert bejárata.


A település szimbóluma a nárcisz.


Szent Egyed templom romjai.


Nárciszok


Fehér orgona


A Prinke-kastély már alig mutatja egykori formáját,
inkább hasonlít egy emeletes panelházra


Török-kút


Elhanyagolva


Somssich-kastély lerobbant állapotában (bár ez inkább
csak kúriának megfelelő épület)


A "kastély" főbejárata


Megint a szép


Úgy látszik, most ez a divat. Egyébként mutatós is.


Júdásfa


Vasútállomás


A Szombathely felé tartó vonat.

A bezárt fürdőről érdekes videó látható és cikkek olvashatók itt:

 

http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2018-02-13/kincs_a_fold_melyerol.html

Megtekintések száma: 103 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Azért is érthetetlen a fürdő elhanyagoltsága és üzemen kívül helyezése, mert a település jó része igenis nagyon szép és gondozott, persze ott van a két elhanyagolt kastély azzal is kezdeni kéne valamit, míg nem késő, de a fürdőre nincs bocsánat, mondják a helyiek is. 11 év nagyon hosszú idő, ezalatt már rég megoldottam volna a fürdő problémáját. Talán ők is kérhetnének a Magyar Államtól, hátha sikerülne, mivel a kormány több kisebb településen is támogatta a fürdők helyreállítását (pl. az Alföldön.)

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nem is nagyon tudok mit írni. Max azt, hogy aki a kincseit így haja veszni, az megérdemelné a büntetést...(Bár ki tudja, talán meg is kapja...)Egy normális országban, normális körülmények között ilyen kincset nem hagynának veszendőbe menni....És engem nem hat meg a tojásfa. A németektől vették volna át az értelmes gondolkodás jó szokását, ne a tojásfa állítást !

Név *:
Email *:
Kód *: