Főoldal » 2019 » Május » 3 » 2019. 05. 03. KERTGONDOZÁS A KÉMÉNDI KEGYTEMPLOMNÁL
10:36 AM
2019. 05. 03. KERTGONDOZÁS A KÉMÉNDI KEGYTEMPLOMNÁL


Lassan-lassan elkészül a plébánia épület, még térköveznek a napokban.

Ha csütörtök, akkor a máriakéméndi kegytemplomnál kertgondozás. Kis csapatunk tovább folytatta az ősbozót felszámolását, a melléképületbe nőtt bodzák kiirtását, én magam a templom előtti kőládákba virágokat ültettem, és egész nap nyírtam a füvet, mert két hét alatt megint csak jól megnőtt. Még rengeteg feladat lenne a búcsúig. Amit ugyanis egyik héten kiírtunk, sokszor, a következő alkalommal újra felnő. Ezért nem kis feladat ennek a hatalmas templomudvarnak a gondozása, főleg, hogy 1000 m (az 1 km) hosszúak a kerítésszakaszok, hiszen úgy kell számolni, hogy a kerítéseknek két oldala van, és mindkét oldalon végig kell menni és megszabadítani a bozóttól, letépni a rohamosan növekvő vadszőlőt és borostyánt, mely ugyan szép is tud lenni, de károsítja a falakat, ezért célszerű ezeket eltávolítani. A stációknál is pl. csak kézzel lehet levágni a tövükből felnövő gazt, hogy ne az oszlopok ne károsodjanak, ezek egy részét is elvégeztük, de még csak részlegesen, legközelebb majd folytatjuk.

Friss hír: a Pécsi Püspökség 15.000.000 millió Ft. értékű pályázatot nyújtott be, mivel a plébániaépületben még több belső munkálat lenne vissza, melyeket a külső felújításra nyert pályázati összeg nem tartalmaz. Ezért a szobák padlózata még nem újult meg. A belső nyílászárók, vizesblokkok megújítása és a megsüllyedt folyosó padlózatának helyreállítása történhet meg így, abban az esetben, ha a pályázat nyertes lesz. Már az is nagyon jó lenne, ha a 15 millióból, csak pár milliót nyerhetnének az épület belső felújítására, hogy azt használni lehessen. És még ezután jöhetnének a bútorok beszerzése, melyre megint anyagi forrásokat kellene találni, vagy használt bútorokat beszerezni olcsón/ingyen.


Tehenek legelésztek a kegytemplom alatt csörgedező Karasica-patak rétjein. Ritka pillanat, rég nem lehetett errefelé ilyet látni. A kátolyi juhász hajtotta ide most a jószágokat.


A kép azért ilyen homályos, mert "zummolással" készült, kb. 500 m-ről


Térkövezés


Betömték a föld alatti üreget, tömörítették, majd újrabetonozták.


Virágokkal díszítettem a bejáratot


Az elültetett virágok


Összeszedtük az égetés után visszamaradt hamut is.


A hátsó udvarban is megkezdtük a bozótirtást.


Visszaérkeztek a felújított és díszes, bibliai elemeket tartalmazó ablakrácsok


Új faajtót kapott a déli nyaktag is


A fűnyíró traktor


És a kisebb fűnyíró.

Megtekintések száma: 29 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Pompás ! Olyan szép lett (majdnem) minden, hogy igazán hirdetni kellene: jöjjenek ide csodálkozni és pihenni, lelki békét keresni az emberek.

Név *:
Email *:
Kód *: