Főoldal » 2019 » Május » 3 » 2019. 05. 03. BAKÓCÁN JÁRTAK A MECSEK EGYESÜLET FALUJÁRÓI
12:09 PM
2019. 05. 03. BAKÓCÁN JÁRTAK A MECSEK EGYESÜLET FALUJÁRÓI

A fotóra kattintva láthatók D. Piroska képei.

Falujáró túránk során, 40 fővel Bakócát látogattuk meg. A település gyönyörű természeti környezetben fekszik. Erdőkkel körülvett zsáktelepülés a „Zselic mezsgyéjén”.

A település délnyugati részén található buszfordulóban száltunk le a járműről.

A buszfordulóból északi irányban elindulva, jobbra a Rákóczi utca 94. sz. alatt hatalmas téglaépületet pillanthattunk meg. A volt orvos lakást és rendelőt a falu földesurai építtették. A ház homlokzatán téglákból kirakott díszítések láthatók az ablakok felett és az oromzaton.

Az „orvos lakás” falán megtalálható a Fekete István Emlékösvény táblája: az író szívesen látott vendége volt e háznak. Az orvos kisasszonyhoz, Piller Edithez, fűződő szerelme 1929-ben házassággal teljesedett be.

A Rákóczi utca 77. számú házhoz érve megpillantjuk az 1973 óta működő Sáfrány Géza Fazekas Múzeumot, és Fekete István Emlékkiállítást. Fedett gangon keresztül jutunk a házba. Az első (tiszta) szobában a kiállító vitrinek és tárlók a Sáfrány család legszebb kerámiáit mutatják meg a látogatónak.

A falon elhelyezett tálak és tányérok mellett a mindennapi fazekas munkáról látunk fotókat. Egy külön szobát szenteltek Fekete István emlékére. A híres író 1926-1929 között segédtisztként dolgozott Gr. Mailáth György birtokán.

A kiállítások megtekintése után a Fekete István tanösvény egyik stációjához sétáltunk. A Hollófészek – Nagymáté – Bakóca – Alsókövesd – Felsőkövesd útvonalat összekötő emlékösvényen díszes oszlopokon elhelyezett táblákat láthatunk. Az író műveiből vett idézetek segítségével ismerkedhetnek a művész életének egy-egy szakaszával, vadászélményeivel a kirándulók. Itt egy szépen felújított fakeresztet is láthattunk.

Következő állomásunkon, a falu központjában több rejtett kincset is megtekinthettünk. Egy kis dombon emelkedik az 1848-ban felszentelt, klasszicista stílus jegyeket mutató templom.

Amit nem láthattunk: A Melczer család által emelt nemesi kúriát bővíttette és angol mintára építtette át gróf Mailáth (III.) György. Az épületben 1951 és 1999 között gyermekotthon és iskola működött. Ma a kastély magántulajdonban van, jelenleg funkció nélkül. Állapota romos.

A templom alatt található az „alsó iskola” díszes téglaépülete. E ház volt az 1892-ben letelepített paulai Szt. Vincéről elnevezett Irgalmas Nővérek zárdája és egyben az általuk vezetett gyermekmenhely és iskola is itt működött.

Az épületben ma, könyvtár, orvosi rendelő és turistaszállás is működik. A szállást a polgármesteri hivatalban lehet igénybe venni.

Az „alsó iskola” udvarában egy napjainkban felújított, a Szent Szűz tiszteletére felszentelt kis kőkápolna is megtekinthető.

A túra végén betértünk a település minden igényt kielégítő kis kocsmájába és egy frissítő elfogyasztása után elindultunk a buszmegállóba.

Köszönöm a túra lebonyolításához nyújtott segítséget Kovács Istvánnak és Schóber Józsefnek, a fotókat Piroskának.

Markesz István, önkéntes túravezető

Megtekintések száma: 120 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nagyon jó kis túra lehetett, a fotók alapján sok szépet láthattatok. Kár, hogy a kastélyhoz hasonló állapotban és helyzetben ma több ilyen értékes épület van...Nem tudom, marad-e belőlük valami az utókornak ? Nagyon jók a virágos képek - hálás dolog ilyenkor fényképezni !

Név *:
Email *:
Kód *: