Főoldal » 2019 » Május » 18 » 2019. 05. 18. ÚJBÓL MEGINDULTAK A ZARÁNDOKLATOK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYHELYRE
11:11 PM
2019. 05. 18. ÚJBÓL MEGINDULTAK A ZARÁNDOKLATOK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYHELYRE

Május 18-án, szombaton zarándokcsoport érkezett a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre. A csepeli plébánia hívei jöttek el 60 fővel a Kispál György plébános vezetésével.

10 órakor érkeztek, három és fél órát töltött el a csoport a kegyhelyen. Először a plébános szentmisét mutatott be a híveknek, melyen néhány helybéli (máriakéméndi lakos is) részt vett. György atya nagyon szépen mutatta be a kegyhely történetét, melyből előzőleg felkészült, a mise végén pedig magam meséltem további érdekes részleteket az ősi kegyhelyről. A szentmise után a templomkertbe kihelyezett padokon fogyasztották el a hívek a hozott elemózsiájukat.

Könyveket és képeslapokat is vásárolhattak a résztvevők, akiket törökmézzel kínáltam meg. Főtisztelendő úr ajándékot is hozott, az itteni plébános úrnak, a sekrestyés házaspárnak és nekem is egy palack bort, és különféle könyveket, kiadványokat. Én is adtam neki a kegyhelyes füzetből. A zarándokcsoport szép összegű adományt hagyott itt, a kegyhely fenntartására, melyet ezúton is köszönünk.

Sárikáék délben érkeztek (sajnos 2 órát késtek, mivel nem sikerült Pécsváradon elérniük a csatlakozást, és visszautaztak Pécsre, majd onnan Szederkénybe, majd tovább Kéméndre. Sári egy csodaszép sárközi aranyozott hímzéssel ellátott oltárterítőt készített ajándékba a templom számára, melyet fel is helyeztünk az oltárra. Ezúton is köszönjük Sárinak a sok munkát igénylő terítő elkészítését.

A híveket körbevezettem a plébániaépületben, melynek látványán (a felújítások utáni rendetlenségtől természetesen eltekintve, mivel az épületet csak jövő héten tudjuk kitakarítani) csak ámuldoztak, hogy milyen hatalmas barokk épület, mely akár egy városi plébánia is lehetne, itt meg évekig üresen és elhagyatottan pusztult. Szinte egyszerre kérdezték, hogy ugye ez zarándokszállás lesz, mert szívesen eljönnénk egyszer. Mondtam, hogy reméljük.

A zarándokok ezután a keresztút állomásait járták be és stációról-stációra járva imádkoztak, és a pap olvasott fel részleteket a Bibliából. A kálvária 2017-es felújítása óta már 2 év eltelt, és ez volt az első kálváriajárás, mivel a körzet 8 falujából csak Szederkényben tartják meg a kálváriajárást.

Végezetül a csoport a lépcső alatt az angyalokat megcsodálva búcsúzott el a kegyhelyről. Kishajmáson három angyal van, a hit, a szeretet és a remény. Máriakéménden kettő, a hit és szeretet, itt remény nincs. Hát valóban sokáig úgy tűnt, itt már nincs remény. De ez egy csodatévő kegyhely, ahol azért mégis van remény.

Ezután barátaim érkeztek, akik épp egy turistaútfestéssel végeztek a Török-vár környékén. Péterrel és Krisztivel nekiálltunk elpakolni a padokat, majd nekiálltam a fűnyírásnak, de csak lassan haladtam. Állandóan látogatók érkeztek, akik igényelték a kegyhely bemutatását és a hely ismertetését. Este 7 órakor zártam be a templom kapuját, bár igencsak fáradtan távoztam, de azzal a jóleső érzéssel, hogy amiért küzdöttünk, megvalósult. Az elvetett mag kikelt, a termés aratását megkezdhetjük. Egy hét múlva újabb csoport érkezik Komlóról, aztán Budapestről, egy hónap múlva pedig itt a nagy búcsú. Máriakéménd úgy tűnik, újra felkerült a térképre.

Biki Endre Gábor,
a kegytemplom gondnoka


Megérkeztek a zarándokok


Elkészült az új oltárterítő


Sárika félév munkájával létrehozva új oltárterítőt adományozott a kegytemplom számára


Kálváriajárás is volt

Megtekintések száma: 58 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Köszönjük az elismerést és köszönetet.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Édesjóistenem, csak a püspökség is olvasná ezt ! Csak látnák a magas poszton ülök, hogy valami "beindult" itt, hogy volt/van értelme a helyszín rendbehozatalának, hogy igenis vannak még, akik igénylik a kevésbé "felkapott" helyszínek meglátogatását.Örömmel olvastam, hogy további zarándok/látogató csoportok várható. És ha soha senki nem köszöni meg nektek a munkátokat, akkor most én mondom köszönet a sok fáradságos óráért. amit ennek a helynek a rendbetételére áldoztatok.
Az oltárterítő is gyönyörű - és köszönet érte - írom, mert nem tudom, az egyház részéről érkezett-e efféle üzenet...

Név *:
Email *:
Kód *: