Főoldal » 2019 » Május » 19 » 2019. 05. 19. MEGKEZDTÜK A KÉSZÜLÉST A TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRÁRA
11:24 PM
2019. 05. 19. MEGKEZDTÜK A KÉSZÜLÉST A TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRÁRA

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya június 2-án rendezi a Törökvári teljesítménytúrát. Azonban, hogy ez sikeresen lebonyolítható legyen a dombsági tájon, nagyon sok előkészületre van szükség. Először is meg kell tervezni az útvonalat, a résztávokat össztávokat, szinteket, rész-szintemelkedéseket, megszerkeszteni az itinert, elkészíteni a térképet. Ezeket én már hónapokkal korábban éjszakákba nyúlóan szoktam elkészíteni. Az idei évben segítséget kaptam a nyomtatásban Kiss Milántól és Tőzsér-Márkus Emlíliától.

Az utak a térképeken megrajzolva nagyon szépen mutatnak, azonban a valóságban bármennyire is szép a táj, az utak egy része májusra elvadul, a réteken felnő a fű, egyes szakaszokat elborít a csalán, a jelzések egy részét eltakarja a bokrok felnövekedése. Ezeket a gyakorlatban mind meg kell oldani. Ezért napok óta járjuk az utakat, ahol szükségszerű, felújítjuk a megkopott jelzéseket, vagy, ahol hiányzik, ott egyet-egyet  pótolunk. Szemetet szedünk, kitakarítjuk az erdei pihenőhelyeket. A kereszteknél, képoszlopoknál lekaszáljuk a füvet. Összesen, több mint 40 km hosszú a kijelölt útszakasz, amit a 30, 15 és 8 km-es távok érintenek majd. Ebből mintegy 15 km-en nyílt és erdőborítástól mentes területeken lenne szükséges a fűkaszálás, melyhez eddig minden évben kaptunk segítséget a helyi vadásztársaságtól. Jelen állás szerint az idén nem tudnak segíteni.

Mi továbbra is mindent megteszünk, de kézi erővel, ezt már nem tudjuk vállalni, hiszen még sok egyéb bejárás, szalagozás, forrástisztítás, az emlékhelyek gondozása, és a bozótirtás is több szakaszon van még vissza, melyet el kell végezni, hogy mindenki jó szájízzel távozzon, és a Baranyai-dombság legszebb arcát mutassa. Ráadásul a nevezés helyét, vagyis a plébániaépületet még teljesen ki kell takarítanunk a felújítások után. Ezt is megkezdtük már, de nagy része még vissza van. A fent említett feladatok "elkövetésében" eddig Biki Endre Gábor, Csép József, Dr. Földi Krisztina, Gayer Éva, Dr. Héjjas Péter, Kállai János és Ruzsinszky András vett részt. A túra előtt 3 nappal további segítők érkeznek majd, a teljesítménytúra napján pedig több, mint 30 rendezőnk lesz, aki segít. Ezúton is megköszönöm minden segítőmnek, aki hozzájárul a túra sikeres lebonyolításához.

Biki Endre Gábor

Az alábbiakban néhány képet adok közre a munkákról, a tájról, az útvonalról
és a virágokról, amikkel éppen most találkozhat az erre járó.


Lankás-dűlő egy részlete


Lekaszálva


Innen a már felújított plébániaépületből lesz a nevezés


Az útjelző táblák környékét is kaszálnunk kell, mert a bokrok benövik,
és nem láthatók ilyenkor a feliratok.


Kitisztított forrás


Egy nagy szatyor szemetet szedtem ki a tűzrakóból


Újra tisztán a Törökvári-pihenőhely


Kihelyeztük a kutat is


Ismét felszámoltuk a tűzrakót az esőbeállóban, és eltávolítottuk a sok-sok
otthagyott hagymahéjat és piásüveget


Kilátás a Vár-hegyről, ámbár sajnos épp nem volt igazán tiszta idő...


...de azért látható innen az 1,5 km-re lévő kegytemplom és a plébánia épület


Török-vár romjai


Még készülgetnek egy szakaszon a jelzések és pótlások


Ez a Vár-hegy, ahol a Török-vár romjai rejtőznek


Méhrajok csüngenek a fákon


Idén különösen nagy a szaporulat a méhkaptárakban


Sajnos a méz mennyisége már közel sem ilyen, hiszen a sok-sok tavaszi fagy az akác jó részét elvitte, főként a völgyekben. Ami lett volna, azt a sorozatos esők tették tönkre.

Megtekintések száma: 81 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 5
0 Spam
5 aranyosfodorka  
Köszönöm a részletes tájékoztatót, nem tudtam ezeket a méhekről....

0 Spam
4 Endi  
Hát igen sok a feladat és a sok túrázó közül kevés a feladatot vállalók száma. A méhrajok a közeli méhészeti telepről rajoztak ki, ezért van egy helyen ennyi. Ők új lakást keresnének most. Beszéltünk a méhésszel, tudott róla, de annyi raja van, hogy már nincs szabad üres kaptára amibe betegye. Így a méhek majd maguktól elmennek, és a természetben keresnek helyet. Viszont az ilyen kivadult méhek nem sokáig vannak már el maguktól a természetben. Mivel nem kapják a gyógyszeres kezelést, hamar megbetegedhetnek, és a fa odavában, ha találnak is helyet az igen szűkös, kevés lépet tudnak építeni, és mézet sem sokat tudnak emiatt begyűjteni, mert nem fér el. Ennek ellenére előfordul, hogy 2-3 telet is kihúznak, de ez ritka. A Vályús-forrásnál a vadcseresznyefa odvában éltek kb. 3 éven keresztül méhek, amik eredetileg háziasított méhészetből származtak. Ebbe a fába egyszer belecsapott a villám, kettétört, de méhek még megmaradtak benne egy évet. Most már üres az odú, azóta elpusztultak.

0 Spam
3 aranyosfodorka  
Sok mindennel végeztetek, igazán büszkék lehettek magatokra. Kár, hogy nincsenek többen a segítők - túl nagy a feladat ennyi embernek...
Érdekesek ezek a méh gyülekezőhelyek (? nem tudom mi a hivatalos nevük)még sosem láttam ilyent - vajon ezek valami szelídített helyről kiszabadultak és most új lakást keresnek ?

0 Spam
2 El Bandi  
Elnézzük :)
Nagyon csodás készülődés van itten kéremszépen!
A méhek pedig hiszem, jól tudják szintén, hogy mire készülnek!...

0
1 Endi  
Elnézést a képek minőségéért, de mostanság nehéz szép időt kifogni, a képek egy része borús, itt-ott szitáló esőben készült.

Név *:
Email *:
Kód *: