Főoldal » 2019 » Május » 25 » 2019. 05. 25. ELKÉSZÜLT A LIPTÓDI-CSORGÓ
8:10 PM
2019. 05. 25. ELKÉSZÜLT A LIPTÓDI-CSORGÓ

A Liptódi Önkormányzat megbízásából Biki Endre Gábor forrásépítő új forrást épített a Baranyai-dombságban, Liptódon a falu belterületén egy szép kis ligetes parkban. A forrás a bolttótól a sárga és zöld sáv turistajelzésről délre leágazó, és 200 m-t vezető új sárga kör jelzésen közelíthető meg. A forrás építésében részt vett Biki Endre Gábor, Petrovics Ottó és Wilhelm József.

Május 7. kedd

Már egy nappal korábban szerettük volna elkezdeni a forrásépítést, de a hosszantartó szárazság után megjöttek a több napos áztató esők, így nem volt módunk nekifogni a munkának. Liptódon a hivatalban 8 órakor találkozom munkatársaimmal, Ottóval és Józsival. Megbeszéljük a tennivalókat, és kimegyünk a szép kis parkba, melynek sarkán ered egy forrás. Ezt fogjuk kiépíteni.

Mivel a forrás medrét és környezetét erősen benőtte a fű, megkérem az egyik másik munkatársat, nyírja le a füvet. Jön is hamar és a fűkaszával levágja a füvet, hogy dolgozni tudjunk. Kapával kitisztítjuk a medret, így láthatóvá válik a víz eredése, mely 8 m-re van a járdától. A víz a járda alatti alagútcsatornán keresztül jut el a nagy átereszig, és onnan a patakba.

A víz eredésének helyén jókora gödröt mélyítünk le. Ahogy mélyítjük lefelé a kör alakú gödröt, egyre intenzívebbé válnak a talaj kis lyukacsaiból a vízfeltörések. Öt percenként ki kell merni vödörrel a vizet, hogy haladni tudjunk az ásással. A kívánt mélységnél bepróbáljuk az előre kifúrt vízgyűjtő műanyaghordót, ami már majdnem jó is, egy fél ásónyomot kell leásni, hogy megfelelő legyen. A biztonság kedvéért az eredeti fakadási szint alá mentünk 20 cm-el, így biztosan nem lesz felduzzasztva a forrás, és stabilan vizet ad a szárazabb időszakokban is.

A hordóba beleillesztem a gégecsövet, amit két oldalról szigetelőszalaggal rögzítek. Ezt kivezetjük egészen a nagy átereszig. Most még nem vágjuk el a kívánt helyen, mert jobb, ha nem áztatja fel az amúgy is tocsogós talajt.

A hordó köré téglákat teszünk, majd zúzottkővel töltjük fel. Erre egy sorban téglákat teszünk, majd ismét zúzottköves réteget. A hordó tetejére áthidalónak egy lapos követ helyezünk, aminek oldalát újabb kőréteggel borítunk. Az egész tetejére fóliát helyezünk, melyet termőfölddel terítünk be. A partoldalból is sok földet ásunk ki, amivel betemetjük a korábbi árkot és a csövet. Fél kettőre végzünk, letisztítjuk és összepakoljuk a szerszámokat, majd elindulunk haza.

 

Május 8. szerda

Reggel 8 órakor találkozunk Ottóval és Józsival a forrásnál. Nekiállunk az áteresz kipucolásának, és mélyítésének. A kicsákányozott földet Józsi lapáttal kidobja. Ottó a forrás helyét mélyíti, hogy legyen elegendő hely, és a kifolyócső alá akár egy vödröt is oda lehessen helyezni. Ásás közben több gyógyszeres üvegcsét találunk, melyek igazolják, hogy az elmondások szerint korábban a park északi felén lévő épületben orvosi rendelő működött. Az épület lebontása után a törmeléket szétterítették, ezáltal feltöltve azt a kis tavat, ami korábban itt létezett. Idősek elmondása szerint ez a forrás pár évtizede nem is létezett, hanem feljebb eredt a „Duna”, melyet a helyiek itt így neveztek, a terület mindig mocsaras volt, a kis tóban kacsák úszkáltak. Amikor a tavat és területet földdel töltötték fel, állítólag ezután keletkezett ez a forrás, a telek alsó és egyik legmélyebb pontján.

Az áteresz belsejét kellően lemélyítettük, és az elképzelésem az, hogy ebbe egy hídgyűrűt tennénk, és ezen folyna ki a víz. A felső üres teret majd fel kell falazni. Az Önkormányzat munkatársát, Ádámot megkérjük, hogy menjen el Bólyra, és hozzon egy ilyen beton elemet. El is ment, és csakhamar meg is hozta a 40 cm belső átmérőjű hengert. Hárman óvatosan becsúsztatjuk az árokba és onnan toljuk befelé az alagútba, melyet csak úgy tudunk kivitelezni, hogy én bebújok, és onnan húzom. Miután jól „csőbe húztak”, és az áteresz is a helyén van, kimászok és folytatjuk az ásását. Nem könnyű a ragacsos agyagban ásni. Ottó ássa, és dobja talicskába, amit Józsi elvisz, én pedig a partoldalt mélyítem. Ahogy mélyül a talajszint, úgy jelennek meg a szivárgó erek, melyek egy idő után elérik a csőbe vezetett forrás hozamát. Reméljük a visszatöltés és az előtér lekövezése után ezek a vízfakadások megszűnnek.

Miután a forrás leendő helyét kiástuk, lépcsősort alakítunk ki, hogy megoldjuk a forráshoz a lejutást. Talicskaszám termelődik a föld, amivel hozzájárulunk a forrás egykori felső medrének betemetéséhez, ezáltal szépen kialakul a lépcsősor. Fél négyre készültünk el a tereprendezéssel, most már jöhet a falépítés.

 

Május 10. péntek

Egy esős nap kihagyása után ismét a forrásnál vagyunk. A forrás leendő helyén sajnos továbbra is erősek a vízfelfakadások, melyek nem azonosak azzal, mely a kifolyót táplálják. Emiatt a forrás előtere teljesen iszapossá és süllyedőssé vált, ezért zúzott kővel töltjük fel az előteret. Így már rá lehet állni, és megkezdhetjük a fal építését, ami még így sem könnyű a süllyedős talajon. Nagy kövekből szárazon rakom ki az első sort, maltert csak a második sortól használok, hisz, a csorgó vizek az alapból úgyis kimosnák, és így a fal mögött eredő vizek a kövek között könnyedén kifolyhatnak, és nem károsítják majd a falazatot. A negyedik sor felfalazása után elérem a kifolyócső szintjét, és elvágom a fekete gégecsövet. Rátoldom és szigetelőszalaggal ráragasztom a saválló fémcsövet, amiből már szépen folyik a víz. A vízhozam 5 liter percenként és 10,8 fokos.

Lefényképezzük, ahogy csorog a csőből a víz, majd ismét rátoldom a fekete csövet, hogy ne akadályozza a falépítés munkáit a csorgó víz. A fiúk keverik a maltert, én pedig folytatom a kőfalépítést. A nap végén egy talicska maltert kérek még a fiúktól, hogy hozzanak, és ezt terítjük szét az előtérben. Vízüveget adok hozzá, hogy megkössön, mert folyamatos a vízfeltörés. Erre négy darab járdalapot helyezünk, de nagyon billegnek a puha talajon. Hosszas beállítgatással sikerül csak „megfogni”, és sajnos a vízüveges megoldás ellenére a malter felső részét a víz elmossa. A mai napra abbahagyjuk a munkát, mert várni kell, amíg stabilizálódik az előtér, és megköt a falazat, csak ezután lehet újabb kősorokat ráhelyezni.

 

Május 17. péntek

Egy hét kihagyás után, mivel napokon keresztül folyamatosan esett az eső, ma folytattuk a csorgó kőfalának építését. Szerencsére a betonágyba helyezett járdalapok megkötöttek, nem mosta el a víz. Ottó keverte a maltert, Józsi törte és adogatta a köveket. Én ma sem sokat láttam a külvilágból, hiszen a „gödörben” állva építettem a falat. A mai nap a névtábla is beépítésre került és elkészült a fal, a következő alkalommal fugázni kell majd.

 

Május 20. hétfő

A mai nap ismét folytattuk a csorgónál a munkálatokat. Kifugáztam a forrás kőfalát, és téglával befalaztam az áteresz nyugati végét. Ma is Ottó keverte a maltert, Józsi adogatta a téglákat, hozta és adta kéz alá, ami éppen kellett.

 

Május 21. kedd

Reggel a forrásépítést az áteresz keleti felének befalazásával folytattuk. Délre elkészült a munka, a mederből is újra kimertem az iszapot. Kis pihenő után nekiálltunk kialakítani a végleges lépcsősort. Betonágyba előregyártott járdalapokat helyeztünk, kialakítottuk a szegélyeket, és kisebb földmunkával haladtunk fokról-fokra. Épp az utolsó lépcsőfok kialakítása következett volna, amikor a fiúk szóltak, hogy elfogyott a cement. Marikát, a polgármester asszonyt hívtam, hogy kellene szerezni valahonnan még egy zsákkal. Egy órát kellett várnunk, aztán szerencsére megjött a segítség. Ádám a babarci önkormányzattól tudott hozni egy zsákkal, ez volt a legközelebb, így folytathattuk a visszalévő munkát. A félretett kis malomkövet is beépítem, erre fog folyni a forrás vize, ide majd vödröt is lehet tenni, ha a park öntözéséhez visznek vizet.

 

Május 25. szombat

Kijöttem Liptódra, hogy üzembe helyezzem a forrást. Levettem róla a takarófóliát és a vízelvezető gégecsövet, és nevéhez illően máris csorogni kezdett a malomkőre. A lyukon lefolyik, majd a malomkő alatt távozik a víz. Ha virágokat öntöznek, egy vödröt éppen rá lehet helyezni. Hamarosan megérkezett Marika a polgármesterasszony és Markesz Pisti is, akikkel forrásvízkóstolót tartottunk, mellyel jelképesen felavattuk a forrást. A forrás vízhozama jelenleg 5,4 liter/perc és 11,6 fokos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrásvíz kóstoló

 


Turistajelzés is vezet a forráshoz.

Megtekintések száma: 411 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: