Főoldal » 2019 » Június » 3 » 2019. 06. 03. NINCS LEHETETLEN: ÉS MÉGIS VOLT TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRA
6:11 PM
2019. 06. 03. NINCS LEHETETLEN: ÉS MÉGIS VOLT TÖRÖKVÁRI TELJESÍTMÉNYTÚRA

Hetek óta szakad az eső, ha van egy félnapos szünet, délutánra biztosan megjön a felhőszakadás, jobb esetben kisebb eső. A tavaszi túraprogramokat sok helyen lemondták, a bizonytalan időjárás miatt. Közelgett a teljesítménytúra időpontja, június 2-a, mi már a segítőkkel péntektől összegyűltünk a máriakéméméndi kegytemplom plébániáján. Eső ide, eső oda, mi úgy döntöttünk, nem mondjuk le a túrát, majd csak segítenek nekünk az égiek, ezen a csodatévő kegyhelyen. Így is történt. Pénteken délben még a nagy esők előtt visszaértünk a bázisunkra. Délutánra és főként estére jött meg a nagy eső. A plébániaépület kitakarítását végeztük el, amit tudtunk, majd, amikor mindenki megérkezett, elfogyasztottuk halvacsoránkat, melyet a Belvárdi Fogadóból rendeltünk. A tálakon volt rántott harcsa magvas bundában, egészben sült pisztráng, fogas roston petrezselymes burgonyával és coleslow saláta. Nagyon jó hangulatban töltöttük az estét, Jani bácsi gitáros zeneszámai mindenkinek tetszettek.

Szombaton reggel verőfényes napsütésre ébredtünk, a délelőtt folyamán, és este is érkeztek újabb segítők. Reggel megkezdődött a plébániaépület további nagytakarítása, melyhez a faluból is érkeztek segítők.

Péterék autójával 4-en felmentünk Marázára és kiszalagoztuk a 30-as táv jelzetlen útvonalát. A nagy sár miatt ezt csak gumicsizmában tudtuk megtenni, de megtettük. Elcsodálkoztunk a dombokról lezúdult sárfolyásokon, hatalmas tócsákon, és sáros útszakaszokon, de sok helyen, főként bent az erdőben teljesen jól járhatóak voltak az útszakaszok. Három órára értünk vissza Máriakéméndre, ahol csak csodálkoztunk, hogy a helyben maradottak mennyire megszépítették a kegytemplom udvarát, és még mindig dolgoztak. Egyikük talicskát tolt kövekkel, egy másik a stációknál a gazt gyomlálta, a harmadik az angyalok mellől szedte ki a füvet és volt aki a vadszőlőt irtotta le a kerítésekről. Megint mások eltalicskázták a cserép és téglakupacokat egy helyre a melléképület mellé, sőt még a sóderkupacot is bevitték a tárolóba. Mikor délután visszaérkeztünk a szalagozásból, én is bekapcsolódtam az itteni munkába, és szépítettük a templom környezetét.

A mai nap a kéméndi cserkészcsoport is elkérte egy napra az udvar hátsó részét, így ők ott játékos programokat tartottak a gyerekeknek.

Délután Pisti és Szilvi is megérkezett, ők gyalog jöttek Liptódról. Nekiültünk a közös vacsorának, amit Jani bá, Marika és Ancika készítettek a plébánia legnagyobb fazekában. Mindenkinek nagyon ízlett a babgulyás.

Vasárnap már hajnalban a félhatos harangszóra keltünk, hogy időben elkészüljünk, és fogadhassuk a túrázókat. Szerencsére verőfényes napsütés fogadott minket. Nem számítottunk sok emberre, az előző hetek rendkívüli időjárása és az esőzések miatt, főként, hogy a túra napjára is jelentős mennyiségű esőt ígértek. De ennek ellenére szépen sorban jöttek az emberek. A 30 km-es távon 33 fő, a 15 km-es távon 54 fő, a 8 km-es távon pedig 23 fő indult el. Bár az előző évekhez képest kevesebben, azért összesen a túrára 110 fő nevezett be, a segítők és rendezők létszáma 40 fő volt, így összesen 150 fő volt jelen ezen a napon a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyen, sőt, napközben egyéb látogatók is érkeztek, plusz még délelőtt igeliturgiát is tartottak a kegytemplomban, melyre a faluból érkeztek meg a hívek, de volt olyan túratársunk, aki ezen is részt vett. A túrázók az alábbi településekről érkeztek: Babarc, Bécs (Ausztria), Bogád, Bonyhád, Bóly, Budapest, Dombóvár, Görcsöny, Igal, Kaposvár, Kazsok, Komló, Lánycsók, Martonfa, Majs, Mohács, Nagykanizsa, Paks, Pécs, Pécsvárad, Romonya, Szederkény és Tolna.

A pontokon különféle szolgáltatásokkal (étel-ital) várták pontőreink a gyaloglókat. Mindenki épségben visszaért és átvehette a kitűzőt.

Ezúton is megköszönöm a Mecsek Egyesület tagjainak, a rendezőknek, és minden segítőnek, amit tett, a pontőrködést, a szalagozást, a kertgondozást, az épülettakarítást, a bejárásokat, a túraútvonalakon a bozótnyesést, azoknak a munkáját, akik autóval jöttek, mentek, hoztak, vittek minket pontról pontra, megkönnyítve munkánkat, ott, ahol nem tudtuk a bejárásokat körtúraként megoldani.

Ezúton köszönjük Máriakéménd, Kátoly és Maráza Önkormányzatának támogatását, melyet a rendezvény lebonyolításához nyújtott. Köszönjük plébános úrnak, hogy a plébánia épületét díjmentesen rendelkezésre bocsátotta a rendezvény idejére.

Köszönjük azok gondosságát is, akik tálca süteményeket vagy italokat hoztak a „közösbe”. Köszönet túratársunknak, aki gondolt arra, hogy saját pénzén élővirágot vegyen, melyet kihelyeztünk a máriakéméndi keresztekhez, hogy a túrázók oda érve még szebbnek, meghittebbnek érezzék környezetüket.

Megköszönöm a csapat minden tagjának, hogy ekkora munkát tudtunk közös erővel végigvinni, koordinálni, mert a Baranyai-dombságban egy teljesítménytúrát megszervezni háromszor akkora feladat, mint pl. a Mecsekben, ahol kaszálás nélkül is járhatók az ösvények, de nálunk még az utak karbantartásáról is gondoskodni kell. Köszönjük a Schlossberg Vadásztársaságnak, és munkatársának Lázár Albertnek, aki a rossz időjárási viszonyok közepette is levágta a fű nagy részét. Köszönjük azoknak is az érdeklődését, akik ugyan nem tarthattak velünk, de legalább telefonon felhívtak, vagy üzenetet küldtek, érdeklődtek, vagy kitartást kívántak. Mert az is fontos, aki gondol ránk, még akkor is, ha nincs jelen.

Biki Endre Gábor, főszervező


Helyenként új oszlopot állítottunk


Jelzéspótlások


Közös vacsi


Bejárás


A Mecsek Egyesület tagjai szorgoskodnak a templomudvarban


Tovább folytatódott a bozótirtás


Már egy egész hosszú falszakasz megtisztult


Kitakarítva a plébánia


Házi tészta készítése


A plébánia legnagyobb lábosában főztünk a rendezőknek vacsorát


Jó hangulat :)


Szombaton egy cserkészcsoport is itt tartott programot


Megtelt a parkoló


A nevezés helyszíne


Készülnek a kitűzők


Indulásra készen


A titkos ellenőrzőpont tagjai


Teljesítés után jöhet a jól megérdemelt pihenés


Legyen a neve Mecsek Egyesület koktélja :)

Megtekintések száma: 496 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 5
0 Spam
5 BoGa  
Sajnos az időjárás sok mindent ,,felülírt", de le a kalappal a szervezők előtt. Csupán az őrült kvadosokat és motorosokat kelleme kitíltani, de ez az erdészet feladata lenne. Mindent egybevetve én egy nagyon kellemes 30 km-es távot tudok magam mögött. Gratulálok a szervezőknek!

0
4 Endi  
Köszönjük az elismerést.

0 Spam
3 Lajos Villányi  
Nagy tisztelettel köszönjük a munkátokat!

0 Spam
2 aranyosfodorka  
De jó olvasni az ilyen beszámolót ! Igazán nem lehet panaszra okotok, azért a létszám is elég szép volt, de az, hogy ennyi segítséget kaptatok a templom és környezete rendbetételéhez, az bizony megint egy kicsi kéméndi csodaként mesélhető...Csak így tovább - vigye hírét Máriakéméndnek mindenki !

0 Spam
1 Árkon-bokron  
Köszönjük a munkátokat, a teljesítménytúra rendezését! Csodálatos volt a kegytemplom környezete, meglátszott rajta, hogy nagy erőkkel dolgoztatok. Feledhetetlen nap volt. : )
Sz.

Név *:
Email *:
Kód *: