Főoldal » 2019 » Június » 12 » 2019. 06. 12. HOL VAN TÖBB TÉGLA, SZIGETVÁRON, VAGY KÉMÉNDEN?
8:44 PM
2019. 06. 12. HOL VAN TÖBB TÉGLA, SZIGETVÁRON, VAGY KÉMÉNDEN?

Vajon hol van több tégla, a szigetvári vár falában, vagy a máriakéméndi kegytemplom kerítésében, mely összesen kb. 1000 m hosszú, tehetnénk fel a kérdést. Akik ennek a hosszú kerítésszakasznak a kipucolására vállalkoztak Kéménden, azok biztos azt mondják, itt van több tégla, nekik ez a Kínai Nagy fal. Kínai, avagy vannak-e kínjai, azoknak, akik a tűző napon 36 fokban dolgoznak, hogy a búcsúra minden rendben legyen. Vagyis csak majdnem minden. Nem leszünk kész... Teljesen biztosan nem, ahhoz még legalább egy hét kellene, a levágott indák sem égnek el, amíg nem száradnak el. Amit lehet megtettünk, és épp a bozótirtásban, talán éppen jutalmul, értünk egy olyan szakaszhoz, ahol előbukkant egy kb. 250 éves boltíves fülke, amiről tudjuk, hogy egykor itt kis kápolna állt, sőt nemcsak itt, mind a négy sarokponton. A többi kápolnafülkét már a múlt században eltüntették, ez az egy azonban a bozót fogságában rejtve maradt. Az sem kizárt, hogy egy idő után kapubejáróként funkcionált, bár a belmagasság, ehhez kissé alacsony. A kápolnafülke tulajdonképpen összerogyott, de boltíve teljesen épségben megmaradt.


A lenyírt udvarrész


A hátsó udvarban 60-80 cm a fűmagasság, ezt pénteken fogják levágni, egy helyi állattartó szokta ezt a részt évente 2-3-szor lekaszálni, és elviszi a füvet a jószágoknak.


Jani bá ki sem látszik az elvadult részből, ahol hősiesen próbálta, irtani a bokrokat


Újabb falszakaszt pucoltunk ki részlegesen


Rohamosan nő a vadszőlő. Talán a jó energetikájú helynek köszönhetően,
nőnek ilyen gyors sebességgel itt a növények?


A nyesedék mögött előbukkan valami...


Itt régen egy kis kápolnafülke állt, mely valószínűleg
az úrnapi körmenet egyik állomása lehetett.


Ez az a kápolnafülke, aminek romjait megtaláltuk a falban.


Ősbozót ma, de itt négy nap múlva autók fognak parkolni. Addig fel kell számolni a jelen állapotok jó részét.


A megtisztított területrész. Ahol Jani bá áll, az is egy befalazott kapu,
melyet célszerű lenne ismét kibontani, hogy a vendégek a két udvarész között szabadon mozoghassanak, ne kelljen körbejönni a parkolótól.

Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Nap, mint nap újabb titkokra bukkanunk.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Micsoda régi kincsek bukkannak itt elő a gazból !! Gyanítom, régen nem látta ezt senki - különösen, hogy ilyen elhanyagolt állapotban volt. Milyen jó is lenne, ha mód adódna és ezeket valamilyen szinten ki lehetne javítani - ha már eredeti állapotukba nem is lehet visszaállítani. És ha készen lesztek, akkor bizony ennek az eddig "titkos" résznek a bemutatása is érdekes lehet a látogatóknak. Arról a bizonyos 4 sarok-fülkés képről pedig egy példányt jó lenne valahová kihelyezni, hogy ha nincs is ott senki, a betévedő látogató informálódhasson a múltról. Én nagyon érdekesnek tartom, s gyanítom nem vagyok ezzel az érzéssel egyedül.

Név *:
Email *:
Kód *: