Főoldal » 2019 » Június » 17 » 2019. 06. 18. KÉPES BESZÁMOLÓ A MÁRIAKÉMÉNDI NÉMET BÚCSÚRÓL
9:29 PM
2019. 06. 18. KÉPES BESZÁMOLÓ A MÁRIAKÉMÉNDI NÉMET BÚCSÚRÓL


Püspök atya és plébános úr vezetésével érkeznek a zarándok
a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre

Az idei évi máriakéméndi Szentháromság vasárnapi német búcsúra június 16-án került sor. A búcsúra a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyháztól reggel 6 órakor indult el egy kis zarándokcsoport, hogy a Mária utat végigjárva érkezzenek meg a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre.

Dukai Róbert túravezető betegsége miatt két túravezető lett kijelölve, az első szakaszt Tóth Klára a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke vezette, a második szakaszt Magyarsarlóstól Ruzsinszky András, a Mecsek Egyesület túravezetője. Róbertnek ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk, és kérjük a gondviselő Isten kegyelmét, hogy segítsen a gyógyulásban. Ezúton is köszönjük, hogy Magyarsarlóson a Mária kertben, és Hásságyon a templomnál a helyiek frissítőponttal várták a zarándokokat, ebben a rendkívüli hőségben.

A helyiek és a környékbeli településekről érkezők Máriakéménden csatlakoztak a gyalogos menethez, sokan felhúzták szép népviseleti ruháikat is. Az idén a legtöbben a templom kertjében várták a búcsú kezdetét, a hőség miatt nem vállalták a gyalogos zarándoklatot.

A menet Udvardy György püspök atya és Horváth Sándor plébános vezetésével érkezett meg a kegytemplomhoz. A templomban köszöntötték Szűz Máriát.

Ezután vette kezdetét a plébániaépület megáldása, melyen püspök úr méltatta a felújítást, hogy mi módon újulhatott meg az épület pályázati forrásból és önerőből. A továbbiakban tervben van újabb források bevonásával a belső részek rendbetétele is.

A plébánia megszentelése után kezdetét vette a szabadtéri mise, melyen püspök úr és plébános urak köszöntötték a megjelenteket. Sajnos az ünnepi szentmise kellős közepén megérkezni látszott a vihar. Fekete égbolt, zúgó szél, a közelből és távolból dörgések hallatszottak. A plébánosok kihirdették, hogy a misét a templomban folytatják. Eközben az árusok mind csomagolni kezdtek, pedig mondtuk, várjanak, még ne menjenek el, hiszen Kéménden búcsúnapkor sosem esett még az eső. Ám félve a vihartól az árusok többsége hazaindult, majd amikor a misének vége lett, a tömeg nagyobb része is szétoszlott. Mivel csak a levegő hűlt le, a fellépések (énekkarok és tánccsoportok) a kissé szeles időben is folytatódtak, miközben az itt maradottak imádkoztak, hogy tartson ki az idő, ami ki is tartott, pedig a közelben több települést is elvert a jég, nagy felhőszakadás kíséretében.

A plébániaépületben püspök urat, a plébános urakat és a fellépőket kis fogadással vártuk. A műsorok mind megrendezésre kerültek, de a búcsú a szokásosnál hamarabb, 17.30-kor véget ért.

Ezúton mondunk köszönetet valamennyi rendezőnek, segítőnek, a híveknek és zarándokoknak a kitartásért, valamint a támogatóknak, akik a búcsú megrendezését segítették, akár virággal, élelemmel, vagy bármi mással.

Hálánkat fejezzük ki Boldogságos Szűz Máriának, aki most is gondoskodott, hogy a tiszteletére érkezőket ne érje az ítéletidő, hiszen a kegyhelyet most is elkerülte a nagy vihar.

A búcsút a Pécsi Egyházmegye, a Máriakéméndi Német Önkormányzat és a Mecsek Egyesület közösen rendezte, a zarándoktúra vezetésében pedig a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség is részt vett.

Biki Endre Gábor


Magyar mise a kegytemplomban délelőtt


Vetítések voltak a templomban a régi falu életéről


Zarándokok útban Máriakéménd felé (Magyarsarlós, Mária-kert)


Hásságy, templom előtt


Frissítőpont


Máriakéménd határába érkeznek a zarándokok


Gyülekező Máriakéménden


Újabb csatlakozók


Plébániaépület megáldása


A 94. életévében járó Máriakéméndről elszármazott Elli néni is eljött, és egyedül utazott haza Komlóra késő este busszal, mert ő kitartott a közelgő vihar ellenére is.


A plébánia épület szentelése


Vihar fenyegette a búcsút


Bár eső nem esett, a szélvihar elvitte a közönség jó részét és az árusokat is


Hazamentek a búcsújárók.

Fotók: BEG, D. Piroska, R. András

Megtekintések száma: 557 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szerencse, hogy nem érte el Kéméndet az a jéggel vegyes eső, ami Pécs egy részén esett. És azért nem csodálkozom nagyon, hogy az emberek egy része "elmenekült".
No de lesz még itt idén másik búcsú - talán arra is jönnek ...

Név *:
Email *:
Kód *: