Főoldal » 2019 » Június » 21 » 2019. 06. 21. FÜRDŐTÚRA SZIGETVÁRRA
11:23 PM
2019. 06. 21. FÜRDŐTÚRA SZIGETVÁRRA

Reggel a 6 órási busszal mentem ki, ez a járat Szigetváron megáll a Turbéki temetőnél. Innen a kegytemplom nem egész 2 km-re van. A Zsibóti szőlőhegyre vezető műúton két helyen is van a Szigetvárról induló helyijáratoknak megállóhelye, a Tsz majornál és a Turbéki Szociális Otthonnál. Éppen csak a kettő között elhelyezkedő turbéki kegytemplomnál nincs megálló. Én feltételezem, hogy régen, talán még most is búcsúnapokon megáll itt a helyijárat, hogy ne kelljen az időseknek az út szélén gyalogolni. A vonat, amíg járt 1977-ig Szigetvár - Kaposvár között, arra találtam adatot, hogy megállt az innen 2 km-re eső Török-sír nevű feltételes megállónál. A hivatalos menetrendkönyvben a háború előtti időkben be volt írva, hogy feltételes megálló, búcsú napokon megáll itt a vonat. Így lehetőség nyílott arra, hogy a zselici falvak népei egészen Kaposvártól Szigetvárig felszálljanak és elutazzanak a búcsúra.

A Segítő Szűz Mária kegytemplom előtt vezető út mentén álló keresztek még a mai napig szépen gondozottak, nem úgy, mint maga a templom és környezete. A templomot tüzetesebben megnéztem és közeli fényképfelvételeket is készítettem a tetőről.

Kijelenthető, hogy a tető végállapotban van. Megindult a behajlása, számtalan cserép hiányzik, vagy elmozdult. Egy, legfeljebb 2 év, és beszakad, de lehet, hogy a következő télen, ha lesz hó, annak súlyát sem bírja már ki. A gerendák és tetőlécek minden bizonnyal teljesen elkorhadtak. A templomról a vakolat a csapadékos hónapoknak köszönhetően több négyzetméteres részen leesett. Ezek mind most az utóbbi hetekben történtek, összehasonlítottam a régebbi fotókkal.

És akkor a repedésekről, amik a templomon és főként a sekrestyén vannak, már ne is beszéljünk. Ja, és az ablakok is ki van már törve, pár éve legalább azok még megvoltak, így bemennek a madarak, telepiszkítják. Azt már mondani sem kell, hogy a füvet megint nem nyírják, fél méteres gaz borítja a templomkertet. Persze, majd a búcsúra biztosan nekiállnak, de ezek szerint tavasztól őszig egyébként nincs gazdája.

Három aprócska pozitív változást kell megemlíteni: a sekrestye leszakadt ereszcsatornáját újra cserélték, és a templom keleti oldalajtóját is kicserélték új fa ajtóra. A kerítés keleti oldalán valakik újjáépítettek egy 2 m-es részt, igaz hátrafelé a remete lak bontásakor teljesen lerogyott és megsemmisült a többi rész.

A remete-lak már a múlté, nemrég lebontották, de az alapfalakat 1 m magasan meghagyták, a törmelék jó része, amit még nem loptak el, most is ott van. Ami érdekesség, és lehet, hogy már nem is tud senki róla, a ház alatt egy pince boltíves tetejét fedeztem fel. Ezek szerint pince is volt a ház alatt, melyről sikerült fotót is készítenem. Teljesen ép lenne, de elfedte a bontáskor bezúduló sok törmelék.

Azt is észrevettem, hogy a zarándokszállás mögött, még egy jókora veteményes kert is van, ma már ez a nagyüzemi gazdálkodásba van bevonva, de egykor biztosan ez is a templom telkéhez tartozhatott, mégpedig azért, hogy elférjen a sok búcsújáró.

Ezután felsétáltam Turbékpusztára, ahol a Vermes-kastélynak nevezett épület áll, de ez inkább csak egy kis kúria, kívülről úgy tűnik rendbe hozták. Innen a 2-es számú helyijárattal utaztam Szigetvárra, ahol egy csobbanás után a 15.40-es busszal utaztam vissza Pécsre. A fürdő és vize nagyon jó, de túl meleg, mindkét gyógyvizes medencében a kírás szerint 36-38 fokos a víz, valójában mindkettő 38 fok feletti. Ebben a hőségben ez már nem kellemes, a fürdővendégek 90%-a a langyosabb és hideg vizes medencékben tölti az időt, ám azokban nem gyógyvíz van.


A távolból a turbéki kegytemplom


Ezen a ma már nem járt úton jöttek egykor a vonatról leszálló búcsúsok


Elért már idáig is a Mária út


A templom bejárata melletti falrész


Leomlott kerítés


Ezekben a fülkékben voltak egykor a stációképek


Romló állapot


A toronytörzs kritikus állapotban van, mind a felépítmény, mind a sisak,
melyről hiányoznak a palák


Ezek a legújabb történések...


Ennyi maradt a Remete-lakból


Ez volt a pince bejárata


Felújítva!


Ennyire nagy a baj!


A tetőn megindultak a behajlás jelei


A tető elvált a toronytól, behajlik és süllyed lefelé


Vermes-kastély (kúria)


Szökőkút a Szigetváron a fürdő előtt


Miközben a fürdő tele vendégekkel, a forróvízbe bele sem mennek


Másik forróvizes medence szintél kihasználatlanul


Langyos-vizes medence, de ez nem gyógyvíz


Egyébként nagyon szép rendezett a strand


Ilyen képet fürdőről, hogy templomtorony is látszik benne,
leginkább az Alföldön lehet fotózni, pl. Tótkomlóson.

Megtekintések száma: 34 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nekem - érthetően - nem újság, amit Turbékról leírtál.
(Hja, kellene oda is valaki lelkes ember a ME-től....)
De tény és való, kétségbeejtő állapotok vannak és nagyon félek, ha a templommal történik "valami" - akkor Turbékot, mint zarándokhelyet, elfelejthetjük. Annyi marad belőle, amennyit leírtunk/lefényképeztünk.Végtelenül szomorú.......

Név *:
Email *:
Kód *: