Főoldal » 2019 » Június » 23

Tájékoztatjuk a túrázókat, hogy a Baranyai-dombság turistaútjai a szélsőséges időjárás (a felhőszakadások és iszapelöntések) következtében járhatatlanná váltak, valamint a fellazult talaj miatt a fák kidőlésének veszélye nagy. A szúnyoginvázió is gyakran elviselhetetlen mértékű. Emiatt a Mecsek egyesület túrái ebben a térségben július közepéig elmaradnak. A június 30-ára, július 7-ére, és július 12-ére meghirdetett túrák törölve lettek. A június 30-ai sárga túra 4. szakaszának vándorlása a nyár vége felé, vagy ősszel pótolva lesz.

Megtekintések száma: 160 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-06-23 | Hozzászólások (1)

A Mecsek Egyesület túrát szervezett Máriakéméndre, az Úrnapi körmenetre. Ilyenkor a környék 4 falujából ide jönnek a hívek és itt ünneplik meg az eseményt a kívül virágokkal feldíszített Nagyboldogasszony kegytemplomnál. Sajnos az idei évben már két hónapja az időjárás kiszámíthatatlan, nagy párás meleg, iszonyú hőség, amit szinte minden nap hatalmas viharok, jégesők és széllökések kísérnek. Kátolyban péntek óta többször is kiöntött a Karasica-patak, házak váltak lakhatatlanná, sokaknak szinte mindenük odalett. A túrázások szinte ellehetetlenültek, az a csoda, hogy még akad pár fő, aki nekivág a körülmények ellenére. A mai alkalomra 5 fő jött el. Viszont az eső már fél kilenckor eleredt, és egyre intenzívebbé vált, ezért az Úrnapi körmenetet a szabadtérben nem lehetett megtartani, ez ... Tovább »

Megtekintések száma: 176 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-06-23 | Hozzászólások (1)

20 év kihagyás után 2014 óta a Mecsek Egyesület kezdeményezésére Kisnyárád Önkormányzata ismét felkarolta az egykor híres kis kápolnabúcsút. A falu határában egy szép erdős völgyben, halastavak közelében áll a török idők előtti falu helyén a Keresztelő Szent János-kápolna, mely 2014-ben lett felújítva. A csodatévő forrás vize itt számos embert gyógyított meg. A forrás eltűnt, emlékét a 2015-ben kialakított Csoda-kút őrzi. Idén 5. alkalommal került megrendezésre az újkori kápolnabúcsú, melyet a helyi hagyomány szerint itt mindig Iván napkor tartottak, ami az év leghosszabb napja, a fény, a megújulás és a hit erőforrása.

... Tovább »

Megtekintések száma: 159 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-06-23 | Hozzászólások (1)