Főoldal » 2019 » Június » 23 » 2019. 06. 22. KÁPOLNABÚCSÚ VOLT KISNYÁRÁDON
0:15 AM
2019. 06. 22. KÁPOLNABÚCSÚ VOLT KISNYÁRÁDON

20 év kihagyás után 2014 óta a Mecsek Egyesület kezdeményezésére Kisnyárád Önkormányzata ismét felkarolta az egykor híres kis kápolnabúcsút. A falu határában egy szép erdős völgyben, halastavak közelében áll a török idők előtti falu helyén a Keresztelő Szent János-kápolna, mely 2014-ben lett felújítva. A csodatévő forrás vize itt számos embert gyógyított meg. A forrás eltűnt, emlékét a 2015-ben kialakított Csoda-kút őrzi. Idén 5. alkalommal került megrendezésre az újkori kápolnabúcsú, melyet a helyi hagyomány szerint itt mindig Iván napkor tartottak, ami az év leghosszabb napja, a fény, a megújulás és a hit erőforrása.

A kápolna mondája szerint a 18. században egy gróf itt vadászott a környező erdőkben, s valahogy eltévedt. Kocsijával a Malom-árok rétjeinek ingoványos árterébe jutott. Megfogadta, ha szerencsésen megmenekül, kápolnát emeltet a forrás mellé. Ígéretét beváltotta, s itt fakápolnát építtetett 1756-ban Keresztelő Szent János tiszteletére. A jelenleg álló kápolnát az 1820-as években Kisnyárád lakói építették. A kápolna mellett található a Csoda-kút, melynek vize egykor szembetegségből gyógyította ki az embereket. A hagyomány szerint az itteni szentkút, a Csoda-forrás vize egykor egy darazsaktól összecsípett embert (embereket?) gyógyított meg. Állítólag egy vak ember megmosta benne a szemét, és visszanyerte látását. Sokakat kigyógyított a szembetegségből. Egy villám sújtotta ember itt nyerte vissza beszédképességét.

A kápolnán utoljára az 1990-es évek elején végeztek állagmegóvási munkálatokat, ekkor még megtartották a körmenetet. Néhány évvel később a kápolnabúcsúk elmaradtak, a hely kezdett feledésbe merülni, majd egy idő után már nem látogatták. 2010-ben a nagy felhőszakadások következtében betört a víz a kápolnába, és vastag iszapréteg maradt utána. Mivel nem nyitották ki és nem tisztították ki, ezért a kápolna falai vizesedni és penészesedni kezdtek, a belső berendezés is tönkrement.

A kápolna megmentésért a 2014-ben a Mecsek Egyesület adománygyűjtésbe kezdett és azt saját forrásból kiegészítve közel fél millió forintból felújíttatta. Az épület tetőlécei és a cserepek átrakásra, pótlásra kerültek, kívül-és belül is új vízzáró vakolatot kapott az épület, a nyílászárók is festve lettek és megújult a belső berendezés is (új oltárkép is készült). A kápolna előtti keresztnek már csak a talapzata volt meg, ez is újjáépítésre került. A kápolna avatása és szentelése 2014. június 28-án volt, közel 100 fő jelenlétében.

Sajnos, ahogy tavaly, így idén is az ünnepséget a faluban lehetett csak megtartani. Előző nap ugyanis a térségre hatalmas felhőszakadás zúdult, az erdei utak járhatatlanná váltak. Az eseményre a Mecsek Egyesület túrát is szervezett, ám a 8 indulóból 4-et vissza kellett fordítani, mert öltözékük, cipőjük nem volt megfelelő az iszappal elöntött utak bejárásához. A sár és a meghosszabbított útvonal miatt (a kápolna felé nem lehetett átjönni, Erdősmárok felé kellett kerülni), a túrát teljesítők csak a búcsú végére értek célba. Természetesen a fasírtból, melyhez uborka és kenyér volt, nekik is jutott. Köszönjük Schóber József kitartását és a túra levezetését. Köszönjük Bacsmai László plébánosnak a szentmise celebrálását, Kisnyárád Önkormányzatának a szervezést, és a helyi énekkarnak a szép szereplést. A kápolnabúcsún 65 fő vett részt.


Régi fényképek kerültek elő az 1980-as évekből.


...és az 1990-es évek elejéről


A kápolna belseje az 1990-es években


Megérkezik a körmenet


Fontos a még megmaradt kis közösségekben az összetartozás, a gyökerekhez való kapaszkodás. Az idősek ilyenkor igyekeznek az unokákat is magukkal hozni.

Megtekintések száma: 149 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Jó, nem volt "tömeg" - de tekintettel a kiszámíthatatlan időjárásra, szerintem így is örülni lehet, hogy néhányan mégis eljöttek. Jó olvasni olyasmit, hogy az ősök emlékét valami módon igyekeznek megőrizni....Legalább néhányan.

Név *:
Email *:
Kód *: