Főoldal » 2019 » Június » 26 » JÚLIUS 7-ÉN, VASÁRNAP TARTJÁK SARLÓS BOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT MÁRIAKÉMÉNDEN
10:21 PM
JÚLIUS 7-ÉN, VASÁRNAP TARTJÁK SARLÓS BOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT MÁRIAKÉMÉNDEN

Sarlós Boldogasszony búcsú

Időpont: 2019. 07. 07. vasárnap

Ünnepi szentmise kezdete: 17.30 óra

 

Sarlós Boldogasszony ünnepe

 

Magyarországon hagyományosan július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Az aratási munkálatok miatt Sarlós Boldogasszony az ünnep népies neve.

Mária az angyali üdvözlet alkalmával Gábriel főangyaltól tudta meg, hogy idős rokona, Erzsébet, Keresztelő Szent János leendő anyja már hat hónapja gyermeket vár. Azonnal útra kelt, hogy a nehéz napokban segítségére lehessen.

Sarlós Boldogasszony aránylag kései Mária-ünnep. A ferencesek kezdték ünnepelni és terjeszteni a 13. század folyamán július 2-án, a Keresztelő Szent János születésének nyolcadát követő napon. Az egész egyházra VI. Urbán pápa terjesztette ki, majd IX. Bonifác 1389-ben vigíliával és nyolcaddal egészítette ki. IX. Pius az ünnepet május 31-re helyezte, a világegyház ma is ezen a napon üli meg.
Magyarországon a 15. századtól vált Sarlós Boldogasszony tiszteltté, majd a barokk időkben teljesedett ki. Sarlós Boldogasszony áldott állapotában a várandós édesanyák oltalma.

Az ünnep jellegzetes magyar neve – Sarlós Boldogasszony – nem függ össze az eredeti egyházi elnevezéssel: Szűz Mária látogatása Erzsébetnél, hanem az aratás kezdetére utal. Az aratás a parasztember életében és munkájában a legnagyobb események egyike volt, amelyre még a gépesített munkatechnika korszakában is bizonyos áhítattal és komolysággal készült. Az élet, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka. A Miatyánkban is ezért könyörögnek a hívek.

Sarlós Boldogasszony búcsúját a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyen is megtartják, és az ún. kisbúcsút szentmisével ünneplik.

Megtekintések száma: 179 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: