Főoldal » 2019 » Június » 27 » 2019. 06. 27. KIRÁNDULÁS AZ ISTVÁN-KUNYHÓ FELÉ
8:27 PM
2019. 06. 27. KIRÁNDULÁS AZ ISTVÁN-KUNYHÓ FELÉ

Ebben a tikkasztó hőségben kevesen vállalkoznak hosszabb túrákra. Aki mégis kimozdul a természetbe, érdemes minél korábban menni, mindjárt, ahogy kivilágosodik. Hajnali öt és délelőtt 10 óra között még úgy-ahogy elviselhető, bár a nagy páratartalom miatt már kora reggel magasabb lehet a hőérzetünk. A rengeteg szúnyog miatt sem könnyű, a szúnyogriasztó spray is elengedhetetlen.

Véménd külterületén, Trefortpusztától északra kb. 3 km-re található István-kunyhó és a hozzá tartozó erdei pihenőhely. István-kunyhó vagy régebbi nevén Liszenko évszázados fogalom, régóta erdészkunyhó állt itt, sőt évtizedekkel ezelőtt a kerületvezető erdész szolgálati lakása is itt volt. Az 1990-es évekre az üresen maradt épületek elhanyagolódtak, a ház 1997-ben le is égett. Később egy állagmegóvást hajtottak végre, majd sok évig nem történt különösebb változás. Pár éve viszont elkezdték a felújítást.

Most, hogy sok év után erre jártam, örömmel tapasztaltam, hogy a környék ismét rendezett, az erdei pihenőhely tiszta, a kis erdészházat a Pécsváradi Erdészet pedig teljesen felújította. Ezáltal István-kunyhó ismét egy barátságos, és kellemes erdei pihenőhellyé vált, ahonnan számtalan túrát tehetünk, akár a sárga kereszt és sárga négyzet jelzéseken Véménd felé, vagy a kék, illetve zöld körséta utakon a keresztek érintésével Feked felé. Köszönet az erdészetnek, hogy ilyen szépen rendben tartja a Geresdi-dombságnak ezt a hangulatos kis piknikhelyét.


István-kunyhó (erdészház)


A fűben egy kis nyuszit vettem észre. Három fotót sikerült róla készíteni,
majd úgy gondolta, ennyi elég, és elszaladt...

Megtekintések száma: 82 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Öröm látni és olvasni, hogy ilyn helyek is vannak.
Egyébként Liszenko:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Trofim_Gyenyiszovics_Liszenko

Vajon miért pont róla nevezték el anno a házat ?

Név *:
Email *:
Kód *: