Főoldal » 2019 » Június » 28 » 2019. 06. 28. FÜRDŐTÚRA HÉVÍZRE
11:34 PM
2019. 06. 28. FÜRDŐTÚRA HÉVÍZRE

Pécs és Hévíz között napi két közvetlen klímás autóbuszjárat közlekedik kényelmes utazást biztosítva. Közel sincs annyi utas mint régen, így kényelmesen el lehet férni. Régebben kevesebben, ma már egyre többen tudják, hogy nem csak a fizetős (5500 Ft, a napi belépő, ami miatt a vendégek nagy része külföldi) Hévizi-tóban lehet a gyógyvízben megmártózni, hanem a tótól, mintegy 300 m-re a zsilipnél is, mely a tóból elfolyó meleg vizet vezeti le tovább. A tóban jelenleg 33 fok körüli a vízhőmérséklet, a zsilipnél a lefolyóban 31-32 fok körüli, tehát nem sokat veszít hőfokából, még ez is kellemes. (Egyébként a tó vizének hőmérséklete évszaktól függően 22-35 fok között mozog.)

Ebben a tóban ingyen van a nyakzuhany, a dögönyöző masszázs, a Kneipp taposó (köveken való mezítlábas mászás), és az élményteli fürdőzés. Mert, élmény az van. Ezt a csobbanóhelyet csak a bátrabbaknak ajánlom, mert a vízben rengeteg hal él, kisebbek és nagyobbak. Ezek a halak az ember közelébe merészkednek, és időnként jókora csípéseket lehet érezni. A halak ugyanis lecsipegetik az emberekről az elhalt apró bőrszövetet, ők ezzel táplálkoznak. Állítólag veszélytelen, sőt jót tesznek vele, de nem éppen túl kellemes. Egyébként a fizetős tóban sincs ez másképp. Ott is jönnek a kis dögök... De van ám más is. A zsilipénél vettük észre, hogy a vízből vízisiklók kandikálnak ki, az egyik fürdőzőnek a háta mögött úszott el, majd ment be a beton zsilip réseibe, ahol több példány is él, mert később lehetett látni, hány kis "kígyó" feje kandikál kifelé. A vízisiklók egyébként ártalmatlanok.


A Hévizi-tó (a fizetős rész)


Az ingyenes fürdő vize a zsilip lefolyójánál ugyanolyan kristálytiszta mint a tó


A harapdáló ragadozóhalak


Vízisikló is él a hévízben


Csendben kúszik, és mindent figyel.


Jól meg tudja ijeszteni a fürdőzőket. Aki fél tőle, rögtön kimenekül a vízből,
aki már nem először jár itt, csak legyint, hogy ők mindig itt vannak.


A zsilipnél a Berki sétányon kis pihenőhely is van.


Kemping is van a közelben.


A Hévízi-tó északi felén is van egy kisebb zsilip és a tó vizének egy részét hátrafelé engedik ki, mely az erdőben betonlapos mederben folyik tovább.


A neten van fotó, hogy milyen volt a Hévizi-tó partján a mostani autóbusz-állomásnál
álló egykori zsinagóga, akit érdekel, megnézheti.

Megtekintések száma: 45 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nos én változatlanul maradok a fürdőszobai kádamnál. A strandon sokan vannak rajtam kívül még a vízben, a szabadtéri fürdőkben ugyancsak - bár nem emberek.Nem félek ugyan a siklótól, haltól...de mégse szeretnék velük együtt fürdeni. No de szerencse, hogy csak én vagyok ilyen válogatós.
Amúgy gyönyörű a sok zöld, az árnyékot adó fák, parkok. Ott nincs egy pécsihez hasonló őrült, aki megöli a fákat, tönkreteszi a környezetet.....

Név *:
Email *:
Kód *: