Főoldal » 2019 » Június » 30 » 2019. 06. 30. SARLÓS BOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT ÜNNEPELTÉK PALOTABOZSOKON
7:04 PM
2019. 06. 30. SARLÓS BOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT ÜNNEPELTÉK PALOTABOZSOKON

Június 30-án tartották meg a Palotabozsoktól mintegy 2,5 km-re, a Baranyai sárga túra útvonalán található Szentkúti Mária-kápolnánál Sarlós Boldogasszony búcsúját. A búcsú, mely 9 órakor kezdődött, három falu szervezi, Palotabozsok, Somberek és Görcsönydoboka. A faluból kivezető út annyira porzott, mintha sivatag lett volna, pedig egy hete még az iszap folyt rajta. Sajnos a búcsún kevesen vettek részt, összesen 150-en voltak, míg tavaly 400-an voltak ugyanitt, igaz akkor Böjte Csaba ferences szerzetes részvételével zajlott az esemény. Régen nagyon sokan jöttek, az utóbbi években jellemzően 250-300-an.

Az utóbbi hetekben, szinte mindenütt arról panaszkodnak, hogy kevesen vannak a rendezvényeken (búcsúkon, falunapokon és fesztiválokon is), a tavalyi évhez képest sok helyen 50%-os a csökkenés. Persze sok esetben főleg az időseknél a nagy meleg számlájára is írható, nem mernek eljönni, félnek, hogy rosszul lesznek, de senki ne gondolja, hogy csak ez az oka.

Nagy fokú érdektelenség is megmutatkozik sok esetben, főleg azoknál, akik nem elég erős gyökerekkel kapaszkodnak a régi hagyományokhoz. Mert pl. a búcsú ideje alatt vagy után sokan a faluban ültek a tűző napon, vagy dolgoztak (vasárnap!) udvaraikban, kertjeikben. Az is probléma, hogy sok a rendezvény, és a tömeg nagyon megoszlik. Dicséret azonban annak az 1 főnek, aki teljesítette az eredetileg erre a napra kiírt túrát, ő egyedül jött el, mert internete nem lévén nem értesült a változásról.


Itt nem tesznek ki padokat, úgy mint mi Kéménden,
itt mindenki maga viszi ülőalkalmatosságait.


Ő az aki a környék szinte összes búcsúján részt vesz, Kéméndre is el szokott jönni.

Megtekintések száma: 34 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Én úgy gondolom, elsősorban ez az afrikai meleg az oka a kisebb résztvevő számnak....persze más kérdés, hogy az idősek fogyatkozása után nem nagyon van "utánpótlás" se... Senki se tudja mi felé megyünk.

Név *:
Email *:
Kód *: