Főoldal » 2019 » Július » 3 » 2019. 07. 03. RÉGI FOTÓK KERÜLTEK ELŐ A KISNYÁRÁDI KÁPOLNÁRÓL
8:50 PM
2019. 07. 03. RÉGI FOTÓK KERÜLTEK ELŐ A KISNYÁRÁDI KÁPOLNÁRÓL

A Kisnyárád határában álló Keresztelő Szent János-kápolna az 1820-as években épült. Maga a kegyhely már korábban, 1756 táján létrejött egy korábbi falu helyén, ahol egy gróf először fakápolnát emelt. Később itt a forrásnál csodás természetű gyógyulások is történtek. Kisnyárád lakossága évszázadokon keresztül megtartotta zenés körmenettel Iván nap környékén a kápolnabúcsút. Korábban úgy tudtuk, az 1980-as években tartottak itt utoljára misét és búcsút, most viszont kiderült, az utolsó búcsú 1993 körül volt. Mivel a lakosság fogyatkozása és az elöregedés miatt már nem rendezték meg ezután a búcsút, a kápolna mély álomba szenderült, és fokozatosan pusztult, a növényzet és a fák egyre jobban körbevették. A gondokat tetézte a 2010-es felhőszakadások és az iszapelöntések. A kápolna állapota ezután rohamosan romlott.

A Mecsek Egyesület (Biki Endre Gábor és Ripszám István kezdeményezése folytán) sietett a kis kegyhely megmentésére. Nem könnyen, de sikerült előteremteni fél millió forintot, melyből megújulhatott. Azóta, ha az időjárás is engedi minden évben újra megtartja Kisnyárád lakossága a kápolnabúcsút, rosszabb idő estén a kultúrház udvarán, de ott is emlékezve a kis kápolnára és a kegyhelyre.

Most régi fotók kerültek elő, melyeken az 1970-es és 1990-es évek közötti búcsúk láthatók. Milyen jó lenne, ha még régebbi, pl. háború előtti fényképek láthatnának napvilágot, melyekről bizonyára kiderülne, hogy az akkori búcsúkon több százan is lehettek, és még több virággal feldíszíthették a kápolna környezetét. De az már nem valószínű, hogy bárki is őrizne háború előtti képeket, akkoriban még keveset fotóztak, és leginkább a személyeket örökítették meg.

Köszönjük Feldrich Gabriellának a fotók gyűjtését és beszkennelését.


Hazafelé a kápolnától (itt még mennyi fiatal volt)


Az utolsó búcsú 1993-ban


Itt már elég kevesen voltak.


Nincsenek játszópajtások?


2014-ben a felújítás megkezdésekor


Az újjáéledt kápolna napjainkban

Megtekintések száma: 34 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: