Főoldal » 2019 » Július » 7 » 2019. 07. 07. FÜRDŐTÚRA SELLYÉRE
10:42 AM
2019. 07. 07. FÜRDŐTÚRA SELLYÉRE


Kákics

A megyében alig ismert termálfürdő található az Ormánság fővárosában, Sellyén. Ennek ellenére igen magas a látogatottsága, melyet elsősorban a környékbeli 20 településen élők használnak. Gyönyörű szép a fürdő parkja, és maga a kisváros is, szép és rendezett. Sellyére szentlőrinci átszállással vonattal juthatunk el, de buszok is közlekednek, bár egy gyorsjáratot leszámítva, azok menetideje jóval hosszabb, mivel több faluba betérnek. Én magam bevallom, sosem hallottam, hogy Sellyének van autóbusz-állomása is, mégpedig a fürdő közelében. Én mindig úgy tudtam, hogy a főúton lehet felszállni a buszra, de leginkább vonattal utaztam idáig. Igaz az autóbusz-állomást egy ideje visszaminősítették, és autóbusz-váróterem néven szerepel, de több környékbeli faluba innen indul autóbuszjárat. Egyébként érdemes a vonatról Kákicson leszállni, innen a védett tölgyfák alkotta réten érkezhetünk meg Sellyére.

 

A fúrt hévízkútra épült fürdő füves parkban helyezkedik el, ami a rendszerváltásig a május elsejei felvonulások utolsó állomása, a majálisok helyszíne volt.

Nyugodt, családias környezetben, négy feszített víztükrű medencével várja nyaranta a fürdőzőket. A 35-36 fokos meleg termálvízzel töltött ülőmedence mellett egy-egy úszómedence, tanmedence és gyermekmedence is rendelkezésre áll. A hidrogénkarbonátos hévizek csoportjába tartozó termálvíz összetételéből adódóan elsősorban reumás megbetegedések, ízületi gyulladások kezelésére alkalmas. Káliumot, ammóniumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz igen magas koncentrátumban.

 

A strand területén más kikapcsolódási lehetőségek is adottak. Játszótér strandkézilabda-, illetve futballpálya, valamint lábteniszpálya Az óriás sakk, teke, asztalitenisz, tollaslabda szintén kellemes időtöltés lehet. Szaunán kívül öt büfé várja a vendégeket. Fontos még megemlíteni a kétszintes, 14 főt befogadó vendégházat. A fürdő közvetlen szomszédságában kempingezni, horgászni és lovagolni is lehet, valamint csónakázó-tó is van, a nyári szezonban gyermektábor működik.

 

Az 1950-es évek második felében az ország több pontján, így Bogdása közelében is olajat kerestek. Olajat nem, viszont nagyon sok hévízforrást találtak. Az első elképzelések szerint Bogdásán valósult volna meg a strand, de Sellye közigazgatási és politikai szempontból is előnyt élvezett. Így az ottani víz használatával, a tervezést és kivitelezést követően 1961. július 1-én nyitották meg a sellyei Strandfürdőt, az egykori grófi Szilvás-rét területén. Hideg vizes kút és még egy csónakázó tó is létesült. A területen több évig zajlott a parkosítás. A közelben lévő sportpálya és minden egyéb objektum megépítésére később került sor.

1998-ban új kutat fúrtak a strand területén, így már lehetővé vált a termálvíz hatékonyabb kihasználása. A távolról szállított víz is meleg volt a forrásnál, de mire Sellyére ért, lehűlt, így csak a medencék vizének temperálására volt alkalmas. A strand átépítésének első szakasza 1999-ben kezdődött, mostani megjelenését 2003-ban nyerte el.

 


Kákics


A ref. templom kapuja Kákicson


A kákicsi templom még viszonylag "egyben van", de a hatalmas a fű körülötte, több gondozást igényelne, bár ritkán vannak Istentiszteleti alkalmak


Az egykori parókia, valamikor népes volt, hittanóráknak, gyerekzsivajnak adott teret.
Ma egy fejfa és Kiss Géza emlékkiállítás lenne látható benne, de igen gondozatlan.


A parókia udvarát felveri a gaz


Kákicsi-rét


Védett tölgyek (kettő van) Kákics határában


A Szentlőrinc - Sellye vasútvonal egyik kis hídja


Sellye református temploma egy ősi dombra épült,
melyen korábban ferences kolostor állt.


A sellyei strandfürdő az 1960-as években


A kezdetek. Hátul még a kukoricaföld.


Az 1970-es években


1980-as évek


1990-es évek


A fürdő bejárata napjainkban


2019

Lépcső: ezek szerint régen a tóban is fürödhettek, amit a termálvíz táplál


Sellye, autóbusz-állomás, vagy jelenlegi nevén, autóbusz-váróterem


Innen indulnak Pécsre is a buszok, pl. délután 16.15-kor gyorsjárat indul
Pécsre 60 perces menetidővel, Uránvárosba 50 perc alatt ér be.

Megtekintések száma: 29 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Nagyon szép rendezett és a baranyai gyógyfürdők közül ez a legolcsóbb, 1000 Ft. a belépő, diák, nyudgíjas 700 Ft.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nagyon régen jártam a sellyei strandon, a képeket látva bizony elmondhatom, hihetetlenül megváltozott. Cseppet sem csodálom, hogy keresett fürdőhely lett !

Név *:
Email *:
Kód *: