Főoldal » 2019 » Július » 20 » 2019. 07. 19. ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA DÉVAVÁNYA KÖRNYÉKÉN
0:20 AM
2019. 07. 19. ALFÖLDI FÜRDŐTÚRA DÉVAVÁNYA KÖRNYÉKÉN


Dévaványa, vá.

Dévaványa jellegzetes alföldi település, a Körös és a Berettyó által határolt síkságon fekszik. A város Békés megye északi részén helyezkedik el, a Nagykunság és a Nagy-Sárrét találkozásánál. Közigazgatási határa egyben Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye határa is. A Berettyó, a Kettős-, valamint Hármas-Körös közötti síkság jellegzetes alföldi települése. Vasútvonal is érinti, mégpedig a Gyoma – Vésztő szárnyvonal, melyen 2-4 óránkénti vonatközlekedés van még. Az Interpici szerelvény jellemzően 3 kocsiból áll. Régebben Körösnagyharsányig járt a vonat, ma már csak Vésztőig. A terület kiemelkedő természeti értéke a túzok, amelynek védelme érdekében itt hozták létre 1975-ben az európai hírű Túzokrezervátumot. Fürdője kellemes környezetben található, a kerítésen kívül 55 fokos ivókút is működik, melyre még lámpát is szereltek, mivel kannákban még éjjel is hordják a környékbeliek a gyógyvizet, melyet lehűtve fogyasztanak.

Mezőberény a századfordulón nyerte el a település jellegzetes kis mezővárosi arculatát. Ekkor épültek a nagyobb középületek, 1887-ben a Magyar Király Szálló, 1901-ben a városháza, amely neoklasszicista stílusban épült. Ebben az időszakban épült több emeletes magánház, 1886-ban a katolikus templom és 1905-ben a polgári iskola. A lakóépületeken megjelent historizáló polgári ízlés és a zárt sorú beépítés meghatározó eleme lett a városközpont utcaképének. A Kálmán fürdő története: Mezőberény első, versenyekre is alkalmas medencéjét 1932 és 1935 között építtette Kálmán István, helyi vállalkozók, önkéntes támogatók és a község segítségével. Az uszoda 1935-ben nyitotta meg kapuit, 1936-tól kezdődött meg az úszásoktatás. Az 1943 őszén a Mezőberényben rendezett országos úszóversenyén az akkori magyar úszósport sztárjai vettek részt. Kálmán István fenntartásával működött a fürdő egészen 1948 szeptemberéig, majd eladta a településnek. A fürdőt többször is felújították, legutóbb 2015-ben. A Mezőberényi Városszépítő és Városvédő Egyesület ötlete alapján kapta a Kálmán nevet a fürdő.

Kaba régóta cukorgyáráról volt híres. Sajnos ez is már csak a múlt, 2006-ban végleg bezárt. Ma már inkább gyógyvizű fürdőjéről ismert. A kabai fürdő 100 éves múltra tekint vissza. 1908-ban Szabó Mihály tulajdona volt ez a telek, amelyen egy 150 m-es kutat fúratott, s ezzel 40°C-os meleg vizet és földgázt hozott a felszínre. Orvosi vizsgálat és vegyelemzés után kiderült, hogy vize ásványi anyagokban gazdag és gyógyhatású, erre épült a fürdő. A második kutat, pontosabban hőforrást ugyancsak a fürdő területén 1937-ben fúrták. 535 m mélységben találták meg a gyógyvizet. A kút percenként 450 liter vizet szolgáltatott. A vízzel együtt 24 óránkénti 500 köbméter 94%-os metángáz tört elő. 1946-ban az államosítás után a kabai elöljáróság, majd a községi tanács kezelésébe került. A termál medence építését 1959-ben kezdték el, a munkában szovjet katonák is részt vettek. A jelenleg üzemelő kutat 1983-ban fúrták. A feltörő 47 fokos termál vizet hagyományos meszelt falú betonmedencékbe engedték és a falu apraja-nagyja fürdőzhetett benne. A 80-as évek végén már kicsempézett medencék fogadták a fürdőzni vágyó embereket. Az Uniós csatlakozás megkövetelte a fürdő korszerűsítését, felújítását. Teljesen lebontásra kerültek a régi medencék, új telkeket vásárolt hozzá az önkormányzat, így nagyobb területtel és teljesen felújított medencékkel rendelkezik a Városi Gyógyfürdő. A 2006-ban felújított fürdő szép, gondozott környezete, a város nyugodt élete mind hozzájárulnak a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Berettyóújfalu az a település, mely 14.000 lakosával, már 1978 óta ismét város. Századokkal ezelőtt mezőváros, majd a törvényi változások után sokáig nagyközség.

1858-ban adták át a Püspökladány-Nagyvárad vasútvonalat, melynek egyik fontos állomása lett Berettyóújfalu, és ez további lendületet adott a város fejlődésének. 1874-75-ben új, emeletes városháza épült. A Trianont követő időszak igen kettős a város életében. A mind közigazgatásilag, mind gazdaságilag, mind pedig lelkileg megtört csonka országban három nagyközséget léptettek elő megyeszékhellyé - köztük Berettyóújfalut, ezt a címet huszonöt éven keresztül birtokolhatta. Nagy feladat hárult az új megyeszékhelyekre. A „faluvárost", csak ideiglenes központnak tekintették, de a település vezetői éltek a történelem adta helyzettel és a vármegye „ideköltözésével" lendületes fejlesztés kezdődött. Ehhez az időszakhoz kötődik a postapalota, a leventeház, a tisztviselőtelep, a kórház, a polgári fiúiskola, a református elemi népiskola és természetesen maga a vármegyeháza felépítése.

Mezőtúr a nevét a vízről, az Árpád-korban még Túrként ismert folyóról kapta. Híresség a Túri vásár, no meg a MezőTURISTA, mely megannyi szabadidős és kulturális programot kínál. A város szívében elterülő Erzsébet-liget bejáratánál található a gyógyvizű Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda. A létesítmény a Mezőtúrra látogató turisták számára igen kedvelt. A parkosított – ugyanakkor nagy összefüggő zöldterülettel is rendelkező – környezetben lévő strandfürdő 4 medencével várja a vendégeket.


Jellegzetes ház Dévaványán


Kurucz porta szálláshely


Lakószoba


Nem múzeum, szálláshely


2200 Ft/éjszaka áron kiadó ez a szálláshely


A macska "ajándékba jött" minden reggel és este


Dévaványa, fürdő bejárata


Dévaványa, gyógyfürdő


A gyógyvíz kifolyója


Hirdetés egy buszmegállóban.
Elnéptelenedő vidék: az Alföldről is mindenki menekül be a városi panelbe,

nehogy egy kis kerti munkát kelljen végezni...


Mezőberény (ők már városba tömörültek...)


Mezőberény, Városi Múzeum


Petőfi Sándor


Rk. templom Mezőberényben


Református templom Mezőberényben


Kálmán Fürdő Mezőberényben


Berényi fürdő régen


Kaba, fürdő


Kabai fürdő régen


Dévaványa, ref. tp.


Dévaványa


Kereszt a Dévaványai kat. tp. előtt


Berettyóújfalu


B.újfalu omladozó ref. temploma


Berettyóújfalu


Rk. tp.


Mezőtúr fürdő

Megtekintések száma: 57 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nekem nagyon tetszett a beszámoló, a helyek, amerre jártál.. Kedves, szép városoknak tűnnek, és a fürdők is szépek. Tényleg érdemes errefelé ellátogatni.

Név *:
Email *:
Kód *: