Főoldal » 2019 » Július » 20 » 2019. 07. 20. ÚJ INFORMÁCIÓKAT TUDTUNK MEG EGY FÉNYKÉP NYOMÁN A BABARCI ELÁGAZÁSNÁL LÉVŐ KERESZTRŐL
11:21 AM
2019. 07. 20. ÚJ INFORMÁCIÓKAT TUDTUNK MEG EGY FÉNYKÉP NYOMÁN A BABARCI ELÁGAZÁSNÁL LÉVŐ KERESZTRŐL


A Babarci elágazásnál álló kereszt az 1930-as években még eredeti helyén.
Háttérben a bal oldalon egy kis fehér foltként jelenik meg a babarci templom.
Jól kivehetőek az eperfák is.

Egy nagyon régi, feltehetően az 1930-as évekből származó fénykép került elő, mely a Babarci elágazásnál (57-es főút) álló keresztet ábrázolja. A fotón már láthatók a villanyoszlopok, melyek 1927-ben készültek, de nincs még rajt a Babarcra bevezető műút, mely 1938-ban épült. Tehát a fénykép 1927 és 1938 között készülhetett. Abban az időben még egészen az elágazástól Babarcig hosszú eperfasor vezetett, ott, ahol a mostani kerékpárút vezet.

1938-ban, amikor megépült az új út, az nem a korábbi földes út helyén, hanem attól néhány méterrel keletebbre épült meg. A kereszt így szó szerint „útban volt”, így áthelyezték kb. 20 m-rel arrébb, a mostani helyére. A feszület történetéhez tartozik, hogy itt lett eltemetve 23 fő, a környéken elesett javarészt nagyon fiatal SS katona. A keresztet az utóbbi időben többször felújították, de nemrég sajnos eltűnt róla a Mária szobor.

A kereszt történetét elmesélte a babarci Hock János volt iskolaigazgató és nyugdíjas történelemtanár. Ezúton is köszönöm Treitz Károly kiegészítését, és, hogy leírta, ami még tudható a keresztről.


A kereszt napjainkban, az eredeti helyétől keletebbre.


Az ide temetett katonák emlékműve


Az út felől a babarci templom


A kép bal oldalán a mostani facsoport környékén állt egykor a kereszt.
Akkor az akácos kis erdősáv még nem volt meg.

Megtekintések száma: 27 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szégyen is, meg szomorú is. És érthetetlen... Miért, kinek, mire kellett egy ilyen öregecske, nyilván már kopott Mária szobor ?

Név *:
Email *:
Kód *: