Főoldal » 2019 » Július » 22 » 2019. 07. 22. MEGKEZDŐDÖTT A KERÍTÉS ÚJJÁÉPÍTÉSE KÉMÉNDEN A TEMPLOMKERTBEN
5:53 PM
2019. 07. 22. MEGKEZDŐDÖTT A KERÍTÉS ÚJJÁÉPÍTÉSE KÉMÉNDEN A TEMPLOMKERTBEN

Részben társadalmi munka megerősítésével megkezdődött a máriakéméndi kegytemplom keleti leomlott kerítésének újjáépítése. A munkálatokat 3 kőműves (segéd)munkás végzi. A kerítésnek nem kellet sok, páran nekifeszültünk, és hórukkra kidöntöttük a még álló, de megdőlt szakaszokat is. Egy 16 m-es szakaszt tudunk most felújítani. Kellene többet is, mivel a többi sincs jó állapotban, de nincs több pénz, pedig az utcafront felőli kerítés is életveszélyesen meg van dőlve.

A bedöntött kerítésnél azt a problémát észleltük, hogy a kerítésnek nincs semmiféle alapja. A téglákat csak a talajszinttel megegyező szinttől falazták fel, csupán két méterenként a támpilléreknek volt 50 cm-es terméskő alapja (azok valószínű még az eredeti pillérek voltak), igaz az is csak szárazon rakva. A fal szerkezetéből ítélve, a teljes keleti fal talán egy 40-50 évvel ezelőtti szakszerűtlen felfalazás. Nyilván kidőlhetett vagy nagyon rossz állapotba kerülhetett akkor a kerítés, és anyagiak híján társadalmi munkában valószínűleg a helyi lakosok, ahogy tudták felfalazták.

Az új szakasz, amit most felépítünk, már rendes beton alapra épül, ezáltal a kidőlés veszélye is csökkenni fog. A kerítés új szakasza a régi bontott téglákból épül fel, de helyenként egy-egy terméskő lesz a sorokba illesztve, ezzel régies hatást kölcsönözve neki, hogy illeszkedjen a műemléki környezethez. A teljes munkálat 16 m hosszúságban teszi lehetővé a felújítást, melyre 600.000 Ft-ot költ a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör a kapott adományokból. A helyi plébánia 200.000 Ft-tal járul hozzá a költségekhez, így összesen 800.000 Ft-ot tudunk erre a célra fordítani. A munkában a mestereken kívül részt vett Biki Endre Gábor, Csép József, Éger Zalán, Horváth Sándor plébános és Kállai János. Éger Zalán a kötelező nyári gyakorlatát elvégezve jött segíteni, mely az iskolai tanulmányaihoz szükséges.


A bontáskor egyszer csak egy kismacska mászott kis a sűrű bozótból, szemlélve mi történik körülötte, majd még egy, és még egy, majd még kettő. Kiderült egy anyamacska itt kölykezett le, így öt új kiscica a lakója a kegyhelynek. Kíváncsiak, de félénkek, nem lehet még őket megfogni. A munkálatoknál vigyázunk, hogy ne sérüljenek meg.


Szerkezetileg olyan gyenge volt a kerítés, hogy elég volt csak meglökni.


És dől a fal!


Bevégeztetett!

Megtekintések száma: 48 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Jó ötlet volt, hogy az ingatag falrészt is ledöntöttétek. Bárcsak mód lenne az egész újjáépítésére. De ne legyek telhetetlen, ez is igen örömteli esemény, hogy ennyi elkészül - ráadásul ez most már alaposan !

Név *:
Email *:
Kód *: