Főoldal » 2019 » Augusztus » 11 » 2019. 08. 10. MEGÚJULÓ FALUSI TEMPLOMOK BARANYÁBAN
10:46 PM
2019. 08. 10. MEGÚJULÓ FALUSI TEMPLOMOK BARANYÁBAN


Bogád felújított temploma, régen a falu neve Püspökbogád volt,
mert a Pécsi Püspökség birtoka volt a település

Hosszú évek, évtizedek várakozása után 2019 lett az az év, amikor tömegesen készültek/készülnek el a Baranyában a kisebb falusi katolikus templomok felújításai. A Pécsi Egyházmegye Püspöksége pályázatokat nyújtott be, és, ha nem is az összes, de többségük nyertes lett, így összesen 16 templom, és közel 10 plébániaépület külső felújítása készülhetett el. Átlagosan egy-egy templom felújítására kb. 50 millió forintot biztosított a pályázat, de sok esetben 10-20 millió forintos önrészeket is tett hozzá a püspökség, hogy sikerüljön befejezni a megkezdett munkálatokat. Így több milliárd forint lett elköltve templomfelújításokra. A napokban három megújult templomot is megnéztem, ebből kettő készült pályázatból, a harmadik önerőből, a plébánia és a püspökség saját forrásából.


Ilyen volt a felújítás előtt a bogádi templom (a tető volt nagyon rossz állapotban)


Még Pereked előtt egy keresztet vettem észre az úttól délre, mintegy 200 m-re. Ennél még nem jártam, nem is tudtam róla. Ami furcsa volt, hogy rengeteg darázs szált körbe-körbe körülötte, de darázsfészek nem volt, helyett valami furcsa kis csomag volt felkötve a feszületre, amiben fehér gyöngyök voltak. Mi lehet ez???


Pereked, faluvégi kereszt, róla tudtam, de sosem álltam meg fotózni


Szilágy 12. századi temploma a felújítás előtt


A megújult Árpád-kori templom


A régi sekrestye nem volt "jóban" a templommal, elvált tőle, most újat építettek hozzá.


A sarokköveket szépen láthatóvá tették


A középkori déli kapubejáró. Én nagyon sajnálom, hogy ezeket sehol sem állítják vissza, és teszik újból használhatóvá ezt a bejáratot. Az lenne az igazi értékmegőrzés (szerintem). Milyen jól mutatna, egy szép barna fakapu.


Szilágy temploma előtt álló feszület


Kátoly temploma a mostani részleges felújítás előtt


Ez a templom nem nyert a pályázaton, de a hívek és Horváth Sándor plébános mégiscsak elérték, hogy önerőből, (kb. 15 millió forintból), külsőleg ez is megújulhatott, igaz először a festésre nem futotta, most látom, hogy a homlokzatot mégiscsak sikerült, egy félév szünet után újrafesteni. Talán előbb utóbb sikerül pár milliót még elővarázsolni, és elkészülhet a többi oldala is. De így legalább már az utca felé szép látványt nyújt.


Még a hajó oldalai anyagiak híján nincsenek lefestve.

Megtekintések száma: 29 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Örömmel olvastam ezt a beszámolót ! Amikor olyan sok felesleges dologra dobnak ki pénzt manapság - akkor jó, hogy ilyenekre is kerül valamennyi. A kátolyi templomot külön kiemelném, hiszen ma már kevés templomba-járó ember van, és főleg idősek - jó, hogy össze tudtak adni pénzt ilyen célra.
A darazsas kereszt egy rejtély számomra...hacsak nem épp valami új "telephelyet" kerestek maguknak, ahol fészket szeretnének építeni. Sok kálvária-stáció zugában is élnek darazsak - mert békés helynek tartják. Kár, hogy nem készítettél egy közeli képet, bár még így is látszik a rajzás.

Név *:
Email *:
Kód *: