Főoldal » 2019 » Augusztus » 13 » AUGUSZTUS 15-ÉN TARTJÁK A MÁRIAKÉMÉNDI NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOM FŐBÚCSÚJÁT
10:21 AM
AUGUSZTUS 15-ÉN TARTJÁK A MÁRIAKÉMÉNDI NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOM FŐBÚCSÚJÁT

A katolikus egyház kiemelt figyelmet fordít a Boldogságos Szűz Mária életének legfontosabb eseményeire, így a szeplőtelen fogantatásra, a születésre, a névadásra, a templomba való bemutatásra, Erzsébet meglátogatására és Szent Fia halálát látó szenvedésére. Az Egyház talán a legfényesebben mégis Mária mennybevételét ünnepli meg, hiszen dogmává tette és kötelező ünnepé nyilvánította. Ez az ünnep fejezi ki azt is, hogy hitünk szerint a mennyekbe felvett Boldogságos Szűz Mária közbenjár értünk. Ő az, aki összefogja kéréseinket, és Fiához, Jézushoz viszi, és Ő az, aki a kegyelmeket közvetíti felénk.

A Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepét sok helyen még ma is a napján tartják meg, akkor is, ha hétköznapra esik. Így van ez Máriakéménden is. 1945 előtt Nagyboldogasszony napja munkaszüneti nap volt hazánkban is, ilyenkor sok helyen tartottak körmenetet. Magyar népünk számára különösen fontos Nagyboldogasszony ünnepe, hiszen Szent István királyunk ezen a napon ajánlotta fel országunkat a Boldogságos Szűz Máriának.

A Mecsek Egyesület ez alkalomból a máriakéméndi kegytemplom főbúcsújára egy kis (9 km-es) zarándoktúrát is szervez az alábbi útvonalon és a falubeli látnivalók megtekintésével: Máriakéménd – Szent Márton templom – rádiógyűjtemény, falumúzeum és iskolamúzeum megtekintése – Nagyboldogasszony kegytemplom, Zsolnay angyalszobrok, kálvária stációk, felújított barokk plébániaépület megtekintése. Idáig 3 km a túra.

A templom főbúcsúja 17 órakor litániával kezdődik (örvendetes rózsafüzér imádkozása), az ünnepi szentmise 18 órakor lesz.

 

A zarándoktúrán a találkozás augusztus 15-én, csütörtökön, Máriakéménden a faluban a buszmegállóban lesz 13.50-kor. Pécsről az autóbusz-állomás 11-es kocsiállásáról 13.10-kor indul a busz. Hazatérés: Szederkényből 20.18-kor indul busz, mely Pécsre 20.45-kor érkezik. Túravezető: Seregélyes Ildikó

 

A túra a kegytemplomig 3 km, a búcsú után a zarándokok pedig folytatják az utat Szederkény felé a Karasica-patak töltésén, ez innen még 6 km. Aki nem vállalja a további 6 km-es szakasz gyalogos megtételét, kérjük Biki Endre Gábor gondnoknál jelezze a templom bejárata előtti árusítóhelyen, mivel hagyomány, hogy az autóval érkezők szívesen segítenek, és Szederkényig elviszik azt, aki igényli, onnan minden órában van busz Mohács és Pécs felé is.

 

 

Máriakéménd Búcsújáró kegyhelye az elmúlt években folyamatosan szépül és újul meg. A Mecsek Egyesület, az idei évben megalakult Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör, a helyi plébánia és a Pécsi Egyházmegye is nagyon sokat tett azért, hogy a hosszú évtizedeken át anyagi források híján elmaradt felújításokat, állagmegóvásokat elvégezze. Ennek eredményeként megújultak a Zsolnay pirogránit angyalszobrok, a kálvária stációi, a műemlék barokk plébániaépület és a hatalmas támfalak. Reménykedünk benne, hogy a megítélt állami támogatásból mielőbb megkezdődhet a leromlott állagú kegytemplom felújítása is, melyet sajnos több esetben az idei nyári viharok is megrongáltak. Még sok lenne a tennivaló, pl. több száz méter hosszan lenne szükséges a kerítések újjáépítése, melyekből az egyik nyári vihar jókora részt kidöntött. A hívek és a plébánia azonban néhány hét alatt előteremtették a szükséges összeget és 16 m hosszan egy hónapon belül elkészült a kritikus szakasz helyreállítása.

 

A kegyhely az utóbbi években újra kezdi visszanyerni ismertségét a megyében, sőt az ország számos pontjáról is érkeznek látogatók, főként hétvégén. A zarándokcsoportok egész nyáron szinte folyamatosan érkeztek. A templom szépen gondozott kertje mindig nyitva van, az bármikor szabadon megtekinthető. A templom vendégkönyvébe a látogatók gyakran elismerésüket fejezik ki, hogy a Pécsi Egyházmegye milyen szép kegyhellyel büszkélkedhet.

 

A búcsúra legtöbben Máriakéménd vonzáskörzetéből és a környékbeli településekről érkeznek, így augusztus 15-én, az alábbi közlekedési lehetőségek adottak azok számára, akik a közösségi közlekedési lehetőséget veszik igénybe.

 

Pécsről 15.10-kor indul járat, mely 15.55-kor érkezik Máriakéménd, kegytemplom megállóhoz, de Pécsről 16.20-kor is van busz szederkényi átszállással, mely 17.01-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Pécsváradról 17.02-kor indul busz, mely 17.31-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Kátolyból 17.23-kor indul busz, mely 17.31-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Mohácsról 16.15-kor indul busz, mely 17.01-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Bólyból 16.39-kor indul busz, mely 17.01-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Szederkényből 16.52-kor indul busz, mely 17.01-kor érkezik a kegytemplomhoz.

Máriakéménd, kegytemplomtól 18.10-kor van járat Pécsváradra, onnan átszállással 19.21-kor Pécsre. A későbbi hazautazóknak az autósok segítenek a hazajutásban.

 

 

A Mecsek Egyesület és a hívek ezúton is köszönetet mondanak Udvardy György püspök atyának, az egyházmegye dolgozóinak, Horváth Sándor plébános atyának, akik segítették, hogy Máriakéménd ősi kegyhelye hitéletében és megújult külsejében is újra betölthesse szerepét, hogy a híveknek és ide érkező zarándokoknak hitet, és lelki feltöltődést adjon a küzdelmes mindennapokban.

Megtekintések száma: 174 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: