Főoldal » 2019 » Augusztus » 15 » 2019. 08. 15. FŐBÚCSÚ VOLT A MÁRIAKÉMÉNDI NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOMBAN
11:51 PM
2019. 08. 15. FŐBÚCSÚ VOLT A MÁRIAKÉMÉNDI NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOMBAN

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén Szűz Mária testestől-lelkestől való mennybevételét ünnepeljük. 2019-ben ezen a napon épp telihold volt, így a ránk ható energiák, ekkor még inkább kiteljesednek.

A mai ünnep olvasmányai hitünk legnagyobb titkába avatnak be minket. Szűz Mária hálaénekében, a Magnificatban így kiált fel ujjongó örömmel: „Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben! Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát, lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék".

Ezután hálát ad azért, hogy Isten teljesítette az ősöknek tett ígéretét, vagyis megadta a Megváltót. De a hála első szava azért hangzik el, ami magával Máriával történt. Miért örül Mária? Hiszen már az angyali üdvözletkor félve kérdezi, hogy „hogyan lehetséges mindez". Később pedig, mikor Jézust bemutatja a templomban, elhangzik majd a jövendölés, hogy szívét tőr járja át. Mégis, Mária első öröme és köszönete annak szólt, ami vele magával történt. Isten anyja lett, valóságos istenszülő, aki testi mivoltában is bekapcsolódott Isten életének közösségébe. A Szeplőtelen Fogantatás hitében valljuk, hogy Mária életének kezdetétől fogva mentes volt az eredeti bűntől. Márpedig a Teremtés könyvében azt olvassuk, hogy a halál az ősbűn büntetése rajtunk.

Augusztus 15-e Mária mennybevétele, magyar nevén Nagyboldogasszony napja. Az örökös nélkül maradt Szent István királyunk a halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én Székesfehérvárott a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának ajánlotta föl. Érdekes, hogy halála Mária mennybevételéhez hasonlóan szintén augusztus 15-én történt.

1945 előtt ez a nap ünnep, munkaszüneti nap volt hazánkban is. A katolikusok főünnepén sok helyen, köztük Máriakéménden is külön ennek az eseménynek szentelt ünnepi szentmisét vagy zarándoklatot tartanak.

A máriakéméndi búcsújáró kegyhelyen hagyományosan mindig az ünnep napján tartják meg a Nagyboldogasszony főbúcsút. Ezen a napon látogatók szinte egész nap reggeltől estig érkeztek a kegyhelyre. Délelőtt Budapestről, Székesfehérvárról, és Németországból is érkeztek. Kora délután Pécsről érkezett egy zarándokcsoport, majd később a Mecsek Egyesület turistái érkeztek meg falujáró túrájuk során. Ezután a kéméndiek és a környék településeiről érkeztek meg a hívek. A búcsú 17 órakor vette kezdetét a szentségimádással, majd 18 órakor az ünnepi szentmise következett, melyet Horváth Sándor plébános mutatott be.

Ahogy a máriakéméndi kegytemplomban is szép ábrázolással, a Földgömbön álló Boldogságos Szűz Mária jelenik meg, aki a világ felett áll, így másutt is érdekes ábrázolásokkal találkozhatunk. A Napbaöltözött Asszony (Holdsarlós Madonna) Szt. János látomásában „egy nagy jel, kinek öltözete a nap, lába alatt a hold, fején 12 csillagból a korona. A 15. századtól egyre gyakoribb a holdsarló, Mária ennek domborulatán v. homorulatán áll, a ~ gyertyatartókon és oltárokon is megjelent. Korábban készített Madonna-szobrokat is kiegészítettek holdsarlóval, napsugárral és csillagkoronával.

Örömteli, hogy az utóbbi években a Máriakéméndi kegytemplom főbúcsúján a létszám folyamatosan emelkedett, pedig hétköznapra esik. 2017-ben 100 fő, 2018-ban 120 fő, az idei évben 160 fő vett részt a búcsún.


A Mecsek Egyesület túracsapata


A Nőkör tagjai


Komlóról is eljött a 94 éves elli néni, aki máriakéméndi születésű volt.


Mecsek Egyesület turistái

Megtekintések száma: 206 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: