Főoldal » 2019 » Augusztus » 19 » 2019. 08. 19. ERDŐSMECSKE - ÓFALU - FEKED TÚRA KÉPEKBEN
11:48 AM
2019. 08. 19. ERDŐSMECSKE - ÓFALU - FEKED TÚRA KÉPEKBEN

Bejárt útvonal: Erdősmecskei elágazás - Erdősmecske - Dérvölgyi-forrás - Hesz-kereszt - Héthárs-tető - Ófalu - Gründel - Harsányi-kereszt - Fekedi-erdő - Stiller-kereszt - fekedi pincék - pincesor alatti tó - Feked

Táv: 26 km. Szintemelkedés: 430 m.

Szederkényből a 6.53-a busszal indultam, melynek 7.40-re kellene felérni Pécsváradra, onnan 7.45-kor van csatlakozó járat Erdősmecske felé. A járat már eleve kis késéssel érkezett, de ami feltűnő volt, hogy ez az idegen sofőr folyamatosan 30 km/h sebességgel döcögött csak. Egy darabig vártam, mert azt hittem, egy idő után gyorsít majd, de miután láttam, hogy növekszik a késés, előrementem és szóltam, hogy igyekezni kellene, mert csatlakozást szeretnék elérni (vasárnap ez az egyetlen járat van csak!). Erre a válasz: olyan rosszak az utak, én nem megyek jobban, mert szétesik a busz, még a végén elromlik, a csatlakozást pedig már úgysem éri el. Akkor már a többi utas is kiabálni kezdett, hogy nem igaz, annyira nincs rossz állapotban az út, semmi nem indokolja ezt a lassú haladást, a többi járat is, amiket más vezet megy legalább 50-60 km/h sebességgel.

Kénytelen voltam felhívni a DDKK központját, és segítséget kérni. Felvették a telefont, elmondtam a problémát, és hogy telefonáljanak, hogy Pécsváradon várjon meg a busz. Nagyon készséges volt a hölgy, aki csak annyit mondott, na maguk jól kifogták, mert már nem először panaszkodtak erre a járművezetőre az utasok, hogy indokolatlanul lassan vezet. Végül értesítették a másik busz vezetőjét, így megvárta a másik busz a járatot Pécsváradon. A másik sofőr rendes volt, kitett az erdősmecskei elágazásnál, nem kellett a kültelek (volt vasútállomás) megállótól gyalogolnom.

Visszafelé majdnem megint ugyanez történt. Fekedről a 17.36-os busszal jöttem Pécsváradig, ami 5 percet késett. Itt nem szóltam, mert láttam, hogy viszonylag normális sebességgel megy, de éppen csak odaértünk Pécsváradra, és 1 perc után indult is a 18.10-es busz Szederkény felé. (18.04-re kellett volna Pécsváradra érjen a busz, de csak 18.09-re ért oda, így 6 perc helyett csak 1 perc maradt az átszállásra.) Ezen a részen pedig jók az utak, és az utasforgalom sem volt nagy, gondolom eleve kényelmesen indult Görcsönydobokáról. Bosszantó, hogy egyes vezetők nem törődnek utasaikkal, holott tudhatnák, hogy Pécsvárad térségében többen más járatra szeretnének átszállni. Azért a túra szépre, jóra sikerült, és szerencsére nem volt az a tikkasztó hőség. Az erdőben kb. 28 fok volt, a napon 32, de elviselhető száraz meleg volt, nem az a fojtós párás idő.


Javításra váró (és csak váró!) kereszt Erdősmecskén


Erdősmecske látképe


Dérvölgyi-forrás a tisztítás előtt


A tisztítás után


A csőből, már csak csepegett a víz, ideiglenesen megjavítottam, de hozni kell egy belső béléscsövet és egy kis malterral rögzíteni kell.


A "Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék" középtáj Mecsek-vidék kistájcsoportjának részét képező kistáj (területe 335 négyzetkilometer) Tolna és Baranya megyében helyezkedik el. "Tájékoztat" a tábla.

Van aki szerint ez a nyakatekert, és értelmezhetetlen mondat értelmes? Ilyen táblákat finanszíroznak állami pénzből, és íróasztal mellől firkálnak ilyeneket, akik életükben nem voltak a helyszínen.

1. Miért van időzőjelben a "Mecsek és Tolna-Baranyai-dombvidék"?

2. Tolna-Baranyai dombvidék ilyen nincs. Vagy tolnai vagy baranyai.

3. Mecsek-vidék, ilyen sincs.

4. Mecsek-vidék kistájcsoportját képező kistáj (hú...)

5. És végül a csúcs: kistájcsoportjának részét képező kistáj

Na ennyi elég is lesz ebből.


A közelmúltban felújított Hesz-kereszt és pihenőhely


Kriska Pál sírja


Ófalu temploma


Tájház Ófalun


Önkormányzat. Itt kell megjegyezni, Ófalut még sosem láttam ilyen rendezettnek, virágosnak és modernnek, megőrizve a múlt értékeit. Hatalmasat fejlődtek, még szebbnek tűnt mint Feked. Rengeteg vállalkozás is működik a faluban, ahol új épületek épültek, az udvaron, sokmilliós kerti gépek mindenütt. A fű mindenhol szépen lenyírva. Mintha Ausztriában lennénk.


Ófalu házsorai


Van egy kis magán állatkert is


Szent Vendel, az állatok védőszentjének szobra. És milyen gondozott, még itt a falu szélén is nyírt fú, pad, formás fák.


Újjáindul a falusi termelés. Nemrég épült ez az új gazdasági épület. És még a bejáró is térkövezve. Nem kevés pénzbe kerülhetett.


Ófalu látképe


Fekedi pincék


Szépen gondozott sváb porta Fekeden


Nem is tudtam, hogy Fekeden a pincesor alatt húzódó völgyben ilyen szép tó van. Érdemes tehát a turistautakról letérni, néha kincsekre bukkanhatunk.


Fekedi jellegzetes pince

Megtekintések száma: 118 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Így van, gyönyörű sváb falvak Ófalu és Feked is. Csak Erdősmecske lóg ki a sorból, pedig ott is jellemzően svábok illetve elég nagy számban rácok lakták. Sajnos Mecske eléggé lepusztult, ott egyetlen keresztet sem újítottak fel, legalább három fekszik ledőlve, további három szintén romos. A sofőrtémához, igen nagy a sofőrhiány, ez meg egy félős beszari alak volt, ráadásul, nem érdekelt, hogy az utasok őmiatta nem érnek célba. Tény, hogy nem túl jó állapotú az út, de azért 30-nál lehet jobban menni, 2-3 helyen indokolt, egy-egy rövidebb szakaszon a lassítás, a többi helyen el lehet menni 50-60-al, néhol 70-el is.

0 Spam
1 aranyosfodorka  
No "nem azért mondom" - de mindkét falu sváb település - vagy legalábbis az eredete az. És talán a lakosainak egy része még ma is...Azért ezeknek a falvaknak egy része - ahol nem haltak ki teljesen a svábok (példát ugye nem kell mondanom ?)- ott azért van akarat arra, hogy rendben tartsák és meg is mutassák, amit elértek. Nem véletlenül büszkék rá. És nem véletlenül érzi magát jól az ember ilyen helyen.
A buszsofőrre nem nagyon érdemes szót vesztegetni - csak azt nem tudom, ha a vállalat központjában tudják, hogy milyen ember, akkor miért alkalmazzák ? Ekkora lenne a sofőrhiány (is) ?

Név *:
Email *:
Kód *: