Főoldal » 2019 » Augusztus » 21 » 2019. 08. 20. NINCS TÖBBÉ PATKÓ BANDI FÁJA
0:15 AM
2019. 08. 20. NINCS TÖBBÉ PATKÓ BANDI FÁJA

Augusztus 16-án, pénteken este riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat, mert Barcs külterületén a 6-os főút mentén kigyulladt egy kocsányos tölgy belseje, valami elmebeteg ugyanis felgyújtotta a belsejét. Az egységek kiérkezésekor bizonyossá vált, hogy a környék egyik nevezetessége, a legendás betyár, Patkó Bandi fája ég, mely 1942 óta volt védett. Így a beavatkozás során számításba kellett venni azt a természeti értéket is, amelyet a közel 400 éves famatuzsálem jelent.

A tűzoltók egész éjszaka küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, majd szombaton reggel a fa csonkolása mellett, később a teljes kivágása mellett döntöttek a közlekedők biztonsága érdekében. A fát egy gépjárműfecskendő bevetésével, két vízsugárral oltották a tűzoltók.

Az oltáshoz szükséges, körülbelül 30 köbméter vizet egy vízszállító jármű ingajáratban hordta a helyszínre. Az ágak eltávolításához Nagyatádról érkezett emelőkosaras tűzoltógépjármű. Kilenc órán keresztül csak kerülő úton lehetett közlekedni Barcs és Szigetvár között, ugyanis a darabolást teljes útlezárás mellett végezték a tűzoltók. A beavatkozást a tölgyfa méretein és a füstölésen túl tovább nehezítette, hogy a fa odvában lódarazsak fészkeltek.

A tüzet tíz tűzoltónak csaknem 23 óra alatt sikerült teljesen eloltani. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított.

A Mecsek Egyesület csoportja július 31-én a szuloki fürdőtúrája során megtekintette a fát, Tálosi György kerületvezető erdész hosszasan mesélt is róla. Hát mondhatni az utolsó pillanatban látogattuk meg, hiszen sokak ekkor látták először és utoljára…

Isten veled Patkó Bandi fája, ki túléltél közel négy évszázad búját, baját, háborúit, a 6-os út nagy forgalmát, a klímaváltozást, a szárazságot, de, hogy valami idióta felgyújtott, ezt már nem élhetted túl…


Július 31-én láthattuk utoljára túránkon.

Megtekintések száma: 184 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Nem is lehet erre mit mondani.

Remélem, -ha van- a poklok tüzében fog elégni hamarosan az, aki ezt tette.

"Minden cselekedet következményei benne vannak magában a cselekedetben."(G.Orwell)

Név *:
Email *:
Kód *: