Főoldal » 2019 » Augusztus » 27

2019 februárjában, kedves térképész barátom kért meg Szentendréről, két vele kapcsolatos tragédia után, hogy vegyem nyakamba a Keleti-Mecsekben, az Óbányai-völgyben, a Ferde-vízesésnél, Dr. Péceli Endre síremlékénél álló romos állapotú Krisztus feszület megújítását. Mivel ő messze él innen, nehezen tudná lebonyolítani a szervezést, és nekem úgyis kellő helyismeretem, és rutinom van az ilyesmiben. Ő fizeti a felújítás költségeit, ha lesznek még csatlakozók, akkor persze más is támogathatja az ügyet.

Bár tudtam, hogy ennek megszervezésre sok időt, és utánajárást igényel majd, a kérésre igent mondtam, hiszen édesanyjával ennél a keresztnél volt utolsó közös mecseki túrájuk. A szervezést 2019 márciusában kezdtem ... Tovább »

Megtekintések száma: 104 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-08-27 | Hozzászólások (1)

Az utolsó kereszt is megújult a Baranyai-dombságban, mely turistaútjaink mentén található. Bár még nagyon sok romos és rossz állapotú feszület van a dombságban, de azok a túraútvonalainktól távolabb. Mi annyit tudtunk felvállalni, hogy azokat újítjuk meg, amik előtt még azért gyakrabban járnak gyalogosok. Ez volt a felújítások sorában az utolsó, és egyben a tizedik. A 10 újjávarázsolt kereszt az alábbi települések mentén fordul elő: Máriakéménd környékén 5 db, Kátoly határában 1 db, Kisnyárád mellett 1 db, Erdősmárokon 1 db, és Geresdlak térségében 2 db.

Utóbbi kereszt, mely most újult meg, még nincs teljesen kész, új feliratos tábla készül a talpazatra, és a megrongált k ... Tovább »

Megtekintések száma: 221 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-08-27 | Hozzászólások (1)

Ismét jó hírt közölhetek. A Pécsi Egyházmegye 15 millió forint pályázati forrást nyert az 1762-ben épült máriakéméndi barokk műemlék plébániaépület (jelenleg zarándokszállás) felújítására. A közbeszerzés már folyamatban van, így várhatóan néhány hónap múlva megkezdődhet a belső felújítás, mely a vizesblokkok cseréjét, villamoshálózat megújítását, a lesüllyedt padlózat cseréjét, és a belső nyílászárók festését tartalmazza.

Ezeket a munkákat a téli hónapokban is el lehet végezni, ami szerencsés lenne abból a szempontból, hogy mire kész, tavasztól, vagy a jövő nyártól ismét fogadhatna az épület vendégeket, immár beül is megújultan. (Ezek után már csak a bels ... Tovább »

Megtekintések száma: 68 | Hozzáadta:: Endi | Dátum: 2019-08-27 | Hozzászólások (1)