Főoldal » 2019 » Szeptember » 1 » 2019. 09. 01. KERESZTSZENTELÉSRE INDULTUNK
8:52 PM
2019. 09. 01. KERESZTSZENTELÉSRE INDULTUNK

A Mecsek Egyesület és a Lokomotív T.E. Új kenyér és Kisasszony havának nyárutóján, azaz augusztus 31-én nyílt túrát hirdetett a Keleti-Mecsekben az Óbányai-völgyben, a Ferde-vízesés közelében álló felújított Krisztus-feszület megáldására.

Zobákpuszta, Szászvári útelágazás megállóban volt a gyülekező, ahol Biki Endre Gábor túravezető és Berki Zoltán térképész, turista barátunk köszöntötte a megjelenteket. 25 fővel indultunk el a kék sáv jelzésen a Komlóhoz tartozó, mindössze néhány házból álló településről. A műútról hamarosan betértünk az erdőbe, ahol kezdetben kis ösvényen a fák között, majd szép hosszan elnyúló völgyi réteken mentünk tovább. Nem véletlenül nevezik az itteni patakot Völgységi-pataknak.

Később betértünk a Hidasi-völgybe, mely nevét onnan kapta, hogy valamikor kis fahidacskák vezettek át egyik partjáról a másikra. Már régen nincs meg belől egy sem. Első kis pihenőnket a Csurgó-vízesésnél tartottuk, mely fölött kiemelt értéket képviselő ősbükkös maradványa látható. A fák többsége ma már kipusztult, de néhány nagyon öreg fa még látható.

A köves mederben, a szárazság miatt most csak szerényen csordogáló patak mentén több kisebb forrás is ered, ezek közül kettőt mutattam be, a Hidasi-forrást, és a Betyár-forrást, melynél uzsonnaszünetet is tartottunk. Innen enyhe emelkedővel értünk fel az erdészeti műútra, majd túránk egyetlen emelkedőjén a zöld sáv jelzésen értük el a Lakkeri-fenyvest. Itt már nem volt olyan kellemesen hűvös a levegő, mint a völgyekben.

Miske-tetőnél rácsodálkoztunk a Mecsek nagy hegytömbjeire, főként, hogy nemcsak a Keleti-Mecseket, hanem még a Misina-tetőt is láthattuk, a TV-toronnyal. Csakhamar Kisújbányára ereszkedtünk, ahol a Klumpás tanyán felfrissültünk. Déli harangszókor gyülekeztünk a Szent Márton tiszteletére szentet templomnál, mivel itt már azok is ott voltak, akik a túrát gyalogosan nem vállalták, hanem autóval érkeztek.

A Bodzás-forráshoz érve még többen lettünk, itt Péceliné, Erzsébet asszony pogácsával kínált meg minket. Innen átsétáltunk a felújított kereszthez, majd 13 órakor kezdetét vette a megemlékezés.

Biki Endre Gábor, a Mecsek Egyesület, Természetjáró Osztályának elnöke köszöntötte a megjelenteket, beszédében pedig méltatta, hogy miért volt fontos elődeinknek, hogy kereszteket állítsanak, azokat jó állapotban tartsák, aztán, hogy jutottunk odáig, hogy ezek nagy részével nem törődtek, emiatt sok rommá lett, majd ismét beköszöntött a változás szele, és egyre több régi leromlott állagú vallási emlék újul meg, mind szélesebb civil összefogások eredményeképpen.

Második felszólaló Berki Zoltán nagy turista és térképész volt, aki kezdeményezője volt a feszület felújításának. Hozzászólásában elmondta, hogy bár Szentendrei lakos, mégis kötődik ehhez a kereszthez, hiszen 83 éves, de egyébként igen jó karban lévő édesanyjával utolsó közös túrájuk éppen erre vezetett, amikor is rossz érzés fogta el mindkettejüket: hogy állhat így méltatlanul ezen a frekventált helyen egy olyan vallási emlék, mely Jézus Krisztusra, kellene, hogy emlékeztessen. A túra után Zoltán édesanyját nem sokkal, autó gázolta el, akit néhány nappal a baleset után elvesztettek. Ezután döntött arról, hogy méltó emléket szeretne állítani édesanyja emlékére, azzal, hogy fedezi eme homokkő alkotás felújításának költségét. Ahogy az ügy haladt előre, többen is csatlakoztak a nemes cselekedethez. Elmondta Zoltán azt is, ne legyünk közömbösek rejtett értékeink, kincseink iránt. Ne azt kérdezzük, hogy ez mégis kinek a feladata lenne. Ne azt kérdezzük, mit adhat nekem a hazám. Azt nézzük, mit adhatok én a hazámnak. Mindenki képes arra, ha ezt önként elhatározza, hogy megóvjon a pusztulástól, egy-egy műalkotást. És, ha csak egy fő egymagában kezd is neki, a Jóisten ad hozzá segítőket, hisz láthatjuk, akárhány kereszt, vagy kápolna újult meg Baranyában, vagy másutt az országban, mind többen és többen álltak az ügy mellé.

Harmadikként Ispánovity Martin, a Lokomotív Turista Egyesület nevében köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, a megújult alkotás iránt, hiszen minden egyes felújított létesítménnyel az ország gazdagodik.

Ezután Péceliné Hoffmann Erzsébet köszöntője következett, aki elmondta, hogy férje utolsó kívánsága az volt, hogy ennél a korpuszában már csak torzó keresztnél nyugodhasson, de most már biztos benne, hogy felújítva is ugyanolyan jól pihen, mint eddig.

Hosszúhetény, bár adakozott, sajnos senki sem képviselte, a települést, így a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője, Kulcsár Péter következett, aki örömét fejezte ki az összefogásnak, megemlítve, milyen, jó, ha arra fordítunk gondot, hogy a régi értékek megújulhassanak, és nem csak abban gondolkodunk, milyen új látványos elemekkel egészítsük ki az erdőt, hiszen egy fokozottan védett területen maga az erdő és a természet az érték.

Következő felszólaló Ripszám István volt, aki a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyetteseként, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnökeként, és harmadrészben, mint magánszemély volt jelen. Beszédében kifejtette, hogy nagyszerű érzés, pl. hogy az utóbbi időben lehetőség nyílott arra, hogy 27 vallási kisemléket (keresztek, források, képoszlopok) sikerült támogatásból felújítani, mind olyan értékek, amik idővel elvesztek volna, hiszen mielőtt feltérképeztük, miket kellene belevenni a körbe, volt olyan, amiről korábban nem is tudtunk.

István után Derksen Gyöngyi, a Kisújbányai Baráti Kör alapítvány elnöke szólt, aki szintén örömét és köszönetét fejezte ki, hogy kis falujuk "értéktára" újabb jó állapotú elemmel bővült. Emlékeztetett rá, hogy itt az emlékkőnél pihenő Bandi bácsi mennyire jó szívvel fogadta a természetjárók csapatát, amikor itt forgatták filmjüket.

Végül Heincz László a Másfél millió lépés Magyarországon című film munkatársa kért szót, aki kiemelte, hogy Rockenbauer Pál és csapata a Mecseknek ezt a részét is bejárta, és felejthetetlen élmény volt a táj, a hagyományok felfedezése, a kihívások, a sátrazások, és mindaz, ami a túrázással együtt jár.

Ezután Antal Géza pécsváradi apátplébános is örömét fejezte, ki hogy megújult az itt álló, és a hitet képviselő alkotás, hiszen emlékszik rá, milyen állapotban volt, amikor utoljára 6 éve erre járt. Ezután megáldotta a keresztet és a résztvevőket, majd elénekeltük a Himnuszt.

A résztvevőkhöz szólva említettem, hogy néhány napja előkerült egy név, miszerint Arnold Fülöp állíttatta ezt a keresztet a 19. század második felében. A helyszínen ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta senki, de a túra után egy személy jelezte, hogy a malom, ami itt állt, az Arnold malom volt. Számomra teljesen biztos, hogy az a család állította a keresztet, aki a szemközti oldalon a malomban lakott, ez másutt is így van, pl. a Baranyai-dombság malmainál is van egy-egy kereszt, amit mindig az ott élő család állított. Természetesen megpróbáljuk hiteles forrásból megerősíteni, pl. Mecseknádasdon kell érdeklődni, kik azok az idős emberek, akik még emlékezhetnek ilyen régi dolgokra. Ha bizonyossá válik, egy újabb kiegészítő táblán mindenképpen meg kell őrizni az eredeti család nevét a feszületen, hiszen a homlokzaton egykor a család neve is szerepelt, ahogy minden kereszten, csak itt is lekopott már, és egyáltalán nem volt olvasható.

Az ünnepség befejeztével a csapat szétszakadozva folytatta útját a Keleti-Mecsek legszebb völgyében, érintve a Ferde-vízesést, a Csepegő-sziklát, a Pataki József turistaházat, a róla elnevezett forrást, majd a Pisztrángos-tavakat.

Végül Óbányán a buszforduló melletti kocsmában frissültünk fel, majd buszra szállva indultunk hazafelé. Itt kell megjegyezni, hogy bár Mecseknádasdra a Győrből érkező busz 15 perccel később érkezett, ezáltal Berki Zoltán és családja a Köves-tető felé induló járatot, Pécsett a Budai vámnál nem érték volna el, az autóbusz vezetője nagyon készséges volt, rögtön intézkedett, felhívta kollégáit, és bár gyorsjárat, de megállt Hirden, ahol még kényelmesen átszállhattak Zoliék a járatukra. A járat vezetője még a mikrofonba is bemondta miképp segít a csatlakozást elérőknek. Ezúton is köszönjük jóindulatát, emberségét. Egy ilyen túra után ez igazán felemelő érzés volt, lám, nincs még minden veszve kis hazánkban…

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az alábbi szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik támogatták a kereszt felújítását.

Berki Zoltán 176.500 Ft.

Mecsekerdő Zrt. 63.500 Ft.

Hosszúhetény Önkormányzata 50.000 Ft.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 40.000 Ft.

Ripszám István 30.000 Ft.

Biki Endre Gábor 30.000 Ft.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani Péceliné Hoffmann Erzsébet asszonynak, aki lehetővé tette, hogy kedves férje nyugvóhelyénél álló keresztet felújíthassuk. Köszönjük, és további sok erőt, és egészséget kívánunk neki.

Biki Endre Gábor, ME,
Természetjáró Osztály vezetője

***

 

Ezúton is köszönöm Biki Endre Gábornak, a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályát vezető nagyszerű turistának a kirándulás vezetését, s persze a kereszt felújításának megszervezését, ill. minden, az ügyhöz csatlakozó segítségét és támogatását, s persze nem utolsó sorban a mesteremberek kiváló munkáját. Úgy érzem a kedves, szívmelengető hozzászólásokból, hogy a gyönyörűvé varázsolt keresztről a gondoskodást nyugodt szívvel a nemzeti parkra, az erdészetre és a kisújbányaiakra bízhatjuk. Köszönöm.

Biztosan nem véletlen, hogy a felemelő, felejthetetlen napig kitartott a jó időjárás, a vadregényes, sokunknak még mindig új és új meglepetéseket tartogató vadregényes Kelet-Mecsek így legszebb képét mutatva mindannyiunkat elbűvölt. Az Egregyi-völgy harmatos, kikericses rétjei, a Hidasi-völgy rejtelmes félhomálya, a sziklalépcsőkön bukdácsoló patak, a Csurgó mohás mésztufanyelve, a romantikus Hidasi- és Betyár-forrás, Kisújbánya megkapó hangulata, az Óbányai-völgy a Ferde-vízesésen lecsörgedező patakja, a medrének mésztufalépcsőin átgyöngyöző víz csillogása, a hangulatos pisztrángos tavak, s persze a csendes, minden épületével idegnyugtató nyugalmat árasztó Óbánya felejthetetlen emléke csodálatos keretbe foglalta szomorúan szép emlékű napunkat.

Sok erőt kívánok a Mecsek és a Kelet-Baranyai-dombság keresztjeinek, emlékhelyeinek, forrásainak gondozásához, s öröm számomra, hogy ehhez a nemes munkához a Ferde-vízesésnél álló kereszt rendbehozásával csatlakozhattam. Mindent köszönök, Endre!

Berki Zoltán


Berki Zoltán


Hidasi-völgy


Víz alig van a patakban


Csurgó-vízesés


Kincset rejtő fa a monda szerint


Őszi kikerics


Betyár-forrás


Egykor itt legelők voltak


Klumpás tanya


Szent Márton templom Kisújbányán


Pihenőhely a Bodzás-forrásnál


Biki Endre Gábor köszöntője


Berki Zoltán köszöntője


Ispánovity Martin köszöntője


Péceliné Hoffmann Erzsébet köszöntője


Kulcsár Péter köszöntője


Ripszám István köszöntője


Derksen Gyöngyi köszöntője


Heincz László köszöntője


Antal Géza pécsváradi apát-plébános


A pap megáldja a keresztet


Ferde-vízesés


Óbányai-völgy


Pisztrángos-tavak


Szörpök becsületkasszára kitéve


Óbánya

 

Megtekintések száma: 291 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 Árkon-bokron  
Számomra emlékezetes, csodálatos hangulatú túra volt. Jó érzés volt lépésről lépésre közeledni a felújított kereszt felé. Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában kivette részét a munkából. Endrének pedig külön köszönet a túravezetésért és a sok - útközben elhangzott - információért, érdekességért. Sz.

Név *:
Email *:
Kód *: